Συστάσεις Μπάιντεν σε Ερντογάν: Σταμάτα τις προκλήσεις στο Αιγαίο - «Σιγή ιχθύος» για τα F-16
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνέστησε στον Τούρκο ομόλογό του να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, καθώς θεωρεί υψίστης σημασίας τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολογική Μεσόγειο. Δεν έγινε καμία αναφορά στα F-16 που ζητούν από τους Αμερικανούς οι Τούρκοι.
Νέες πληροφορίες από τη Μαδρίτη και το περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου πραγματοποιήθηκε εν τέλει η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς γνωστοποιήθηκαν περισσότερα δεδομένα για το περιεχόμενο των συζητήσεων των δυο ηγετών. Το συμπέρασμα από τις συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο πρόεδρο είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν συνέστησε στον Ταγίπ Ερντογάν να αποφεύγει τις προκλήσεις και ανέδειξε τη σημασία του να υπάρχει σταθερότητα στη Νοτιανατολική Μεσόγειο.
Εξαιρετικά σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι σε όλη τη συζήτηση δεν φαίνεται να προέκυψε κάτι για τα F-16, των οποίων την αναβάθμιση σε Viper αλλά και την αγορά νέων επιθυμεί η Άγκυρα. Παράλληλα, δεν υπήρξε αναφορά και σε προμήθεια πολεμικού υλικού στην Τουρκία από πλευράς των ΗΠΑ.
Η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, έγινε στο μέγαρο IFEMA στη Μαδρίτη. Η διάρκειά της ήταν περίπου 70 λεπτά, και το μεγαλύτερο μέρος της πραγματοποιήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου για το τετ-α-τετ των δυο ηγετών, υπήρξε αναφορά και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο, αλλά και στη Συρία.
Σε αυτή την επίσημη αναφορά των Αμερικανών για το περιεχόμενο της συνομιλίας των Μπάιντεν και Ερντογάν, διαφαίνονταν ήδη οι πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν το βράδυ της ίδιας ημέρας. Διότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στα οπλικά συστήματα που επιθυμούσε διακαώς να αποκτήσει από τις ΗΠΑ η Άγκυρα, ενώ αναγράφεται ξεκάθαρα η σημασία της διασφάλισης της σταθερότητας στο Αιγαίο. Όλα αυτά, δε, συνέβησαν τη στιγμή που η Ελλάδα προχωρούσε σε επίσημο αίτημα για την απόκτηση των μαχητικών F-35 από τους Αμερικανούς.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν «χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας από την Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που άνοιξε το δρόμο για τους Συμμάχους να τους καλέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών».
«Μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των δυο κυβερνήσεων», τονίζει η ίδια ανακοίνωση.
Μηνύματα και επαφές Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ – «Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο»
Στη Μαδρίτη βρίσκεται και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έτσι ώστε να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η σύνοδος πραγματοποιείται σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών αλλαγών και σε ένα διεθνές περιβάλλον που υπέστη τεκτονικές αλλαγές λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας είχε μια σειρά επαφών με σημαντικούς ηγέτες ξένων χωρών ενώ κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του έστειλε σαφές μήνυμα σεβασμού του Διεθνές Δικαίου, υπερτονίζοντας τη σημασία της αποστολής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Κατά την έναρξη της Συνόδου, παρενέβη μέσω τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι στον οποίο οι ηγέτες των χωρών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν τη στήριξή τους για την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Ουκρανίας και να καταδικάσουν τον ρωσικό αναθεωρητισμό.
Οι ηγέτες των κρατών μελών τη Συμμαχίας υιοθέτησαν το Νέο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο αντανακλά τη στρατηγική προσαρμογή του ΝΑΤΟ στις νέες διεθνείς συνθήκες ασφαλείας, τόσο λόγω των παρατηρούμενων γεωπολιτικών αλλαγών όσο και εξαιτίας της σταδιακής μεγέθυνσης των υβριδικών απειλών.
Στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ κρίσιμο για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.
Επίσης ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξέλιξη γύρω από την ένταξη της Φινλανδίας και τη Σουηδίας στους κόλπους της Συμμαχίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο είχε πρόσφατα και τηλεφωνική συνομιλία.
Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας και ως τομείς προτεραιότητας τέθηκαν το εμπόριο, η ναυτιλία, η ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, οι καινοτόμες τεχνολογίες, η άμυνα και ο τουρισμός. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ετοιμότητα τόσο του ελληνικού στόλου όσο και των ελληνικών λιμένων να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές.
Συνάντηση είχε ο Πρωθυπουργός και με την Σουηδή ομόλογο του, Μαγκνταλένα Άντερσον, στην οποία εξέφρασε την πλήρη στήριξη του για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες εξελίξεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης, με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό. Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών, οι οποίες φέτος συμπληρώνουν 80 χρόνια επίσημων διπλωματικών σχέσεων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη δυναμική Ελληνική ομογένεια του Καναδά, η οποία αποτελεί ζωντανό και αδιάληπτο δεσμό μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στη διαρκώς διευρυνόμενη οικονομική και εμπορική συνεργασία.
Τετ α τετ είχε ο Πρωθυπουργός και με τον νεοεκλεγέντα Αυστραλό ομόλογό του Άντονι Αλμπανέζε. Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση μετά την ανάληψη καθηκόντων του κ. Αλμπανέζε, οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν το παραδοσιακά εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αυστραλίας και να πραγματοποιήσουν σύντομη ανασκόπηση όλου του φάσματός τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων.
Το βράδυ της Τετάρτης (29/06), μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, προς τιμήν των ηγετών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μουσείο του Πράδο. Εκεί, είχε ξανά την ευκαιρία να συνομιλήσει - σε πιο χαλαρό κλίμα - με άλλους ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και αρκετοί ακόμα παρευρισκόμενοι.