Ποιες θα είναι οι κινήσεις του Ερντογάν μετά την αναδίπλωση στο ΝΑΤΟ;
Στην Αθήνα παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν και βεβαίως είναι θετικό το γεγονός ότι τελικώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν έθεσε κάποιο ζήτημα επί των ελληνοτουρκικών ζητημάτων που ο ίδιος είχε εγείρει το προηγούμενο διάστημα, ενώ δεν ανέφερε τίποτα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Το μείζον ερώτημα είναι βεβαίως αν από εδώ και στο εξής θα υπάρξουν «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο ή αν ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει στην ίδια προκλητική και επιθετική ρητορική; Υπήρξε κάποιο μήνυμα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού; Κι αν υπήρξε, είμαστε βέβαιοι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν το έλαβε; Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος εδώ και χρόνια κινείται σε μια διπλή ρητορική και σε μια λογική «ήξεις αφήξεις».
Όλα αυτά θα φανούν πολύ σύντομα αφού ας μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν – πριν από τη Σύνοδο – είχε ήδη διαμορφώσει έναν επιθετικό οδικό χάρτη με τις επόμενες κινήσεις του με δύο πολύ κρίσιμες ημερομηνίες. Άλλωστε, η τουρκική πλευρά έχει αποδείξει ότι η τακτική του «σκωτσέζικου ντους» και οι δύο ταχύτητες, στη ρητορική και το πεδίο, αποτελούν δομικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της.
Η πρώτη από αυτές τις «επικίνδυνες» ημερομηνίες είναι η 15η Ιουλίου καθώς σύμφωνα με όσα έχουν προαναγγείλει οι γείτονες εκείνη την μέρα θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνης το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο που απέκτησε πρόσφατα η Τουρκία και θα κατευθυνθεί στην περιοχή ερευνών του, κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα δεν έχει αποκαλύψει ακόμη την ακριβή ρότα που θα ακολουθήσει το γεωτρύπανο και κανείς δεν ξέρει μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αν θα επανεξετάσει τη στάση της και προς ποια κατεύθυνση.
Θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι τις προσεχείς ημέρες ο Ερντογάν θα «πουλήσει» στο εσωτερικό της χώρας του τη συνάντηση με τον Μπάιντεν και την ιστορία με τα F-16. Αν παρόλα αυτά κρίνει ότι θέλει να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης με την Ελλάδα, τότε πολύ πιθανό να επιλέξει την περιοχή που περικλείεται στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, δηλαδή τη θαλάσσια ζώνη που ξεκινά νοτίως της Κρήτης και φτάνει μέχρι το Καστελόριζο. Αν αντίθετα θελήσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, τότε δεν αποκλείεται το γεωτρύπανο να κατευθυνθεί στα βόρεια της Κύπρου ή ακόμη και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η δεύτερη επικίνδυνη ημερομηνία είναι η 20η Ιουλίου, όταν ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα για να δώσει το παρόν σε μία ακόμη εθνικιστική φιέστα του ψευδοκράτους. Εκεί θα τον περιμένει ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έχει οργανώσει όλο το σόου και θα τον ξεναγήσει στην περίκλειστη Αμμόχωστο για να του δείξει τις παράνομες εργασίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα θα παραστεί μαζί με τον Ερσίν Τατάρ στην τοποθέτηση των θεμελίων για την κατασκευή του νέου «προεδρικού μεγάρου» και του «κοινοβουλίου» του ψευδοκράτους, που θα παραπέμπουν στο «Λευκό παλάτι» της Άγκυρας.
Στην Αθήνα πάντως είναι έτοιμοι για όλα και σε καμία περίπτωση δεν θα πέσουν από τα σύννεφα ότι κι αν συμβεί…
H ρελάνς Μητσοτάκη με τα F-35
Μέσα σε αυτό το κλίμα αξίζει να αναφέρουμε και την κίνηση – ματ της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς το επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις αμερικανικές Αρχές για την απόκτηση των κορυφαίων μαχητικών αεροσκαφών F-35.Υπεγράφη λοιπόν το απόγευμα της Τετάρτης (29/06) και σύμφωνα με πληροφορίες η αποστολή του Letter of Request (LOR) αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες από τη ΓΔΑΕΕ. Το LOR είναι το απαραίτητο έγγραφο που απαιτούν οι ΗΠΑ για τα οπλικά τους συστήματα, ώστε να ξεκινήσουν οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Η απάντηση στο ελληνικό αίτημα θα έρθει από τις ΗΠΑ μέσω LOA για την διαθεσιμότητα, το κόστος αλλά και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Η διαδικασία φαίνεται χρονοβόρα, ωστόσο, είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν οποιαδήποτε συζήτηση και διαπραγμάτευση οι Αμερικανοί. Με το που αποδεχτεί την αμερικανική απάντηση η Αθήνα, ξεκινούν οι διαδικασίες σύναψης της συμφωνίας και ουσιαστικά αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση των πρώτων μαχητικών F-35 στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όπως και στην περίπτωση των Rafale, θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων πάνω στο κορυφαίο μαχητικό 5ης γενιάς, αλλά και τα έργα στις υποδομές της Πτέρυγας Μάχης που θα γίνει η «φωλιά» των F-35.