Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του Ερντογάν που τώρα δεν θέλει πόλεμο
Ο Λατίνος ποιητής Πόπλιος Οβίδιος Νάσων (43 π.Χ.- 17 μ.Χ.), έγραψε μεταξύ άλλων και το, (κατανεμημένο σε 15 βιβλία), επικό ποίημα με γενικό τίτλο «Μεταμορφώσεις». Με το έργο του αυτό ο Οβίδιος κατάφερε, με μεγάλη επιτυχία, να δημιουργήσει μια τεράστια πινακοθήκη μεταμορφώσεων των ανθρώπινων όντων. Προφανώς δεν πρόλαβε να συμπεριλάβει και τον πρόεδρο της Τουρκίας ο οποίος δίνει ρεσιτάλ κυβιστήσεων. Τώρα εμφανίζεται «πιεσμένος» από όλους τους ηγέτες του ΝΑΤΟ οι οποίοι του έλεγαν να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι αυτός δεν ήθελε… Η νέα καραμέλα που έχει εφεύρει είναι ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της. Τι εννοεί; Ότι ο ίδιος ζητά να λύσει τις διαφορές του με την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο και συνεχώς μπλέκονται στα πόδια του η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ.
«Η Τουρκία δεν θέλει να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά θα συνεχίσει να απαντά στις "παραβιάσεις" του τουρκικού εναέριου χώρου, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ρωτήθηκε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ενδεχόμενο άμβλυνσης της έντασης, μετά τις δηλώσεις του Κυριάκο Μητσοτάκη υπέρ της Τουρκίας για το θέμα της τρομοκρατίας. Όπως είπε, δεν σκέφτεται καμία συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αν και όπως είπε, πολλοί ηγέτες έκαναν προσπάθεια «να τους συμφιλιώσουν» στη Μαδρίτη. «Δεν έχουμε καμία επιθυμία να μπούμε σε πόλεμο με την Ελλάδα. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, αυτό είναι το πρόβλημα», τόνισε ο Ερντογάν, αν και μέχρι χθες έλεγε ότι θα μας λιώσει, ότι θα πάθουμε ότι πάθαμε στη Μικρασιατική καταστροφή και διάφορα άλλα τέτοια γλαφυρά. Τώρα ξαφνικά ο σουλτάνος ο… μεγαλοπρεπής δεν θέλει πόλεμο; Μεγάλη καρδιά ο Ταγίπ.
Στο ίδιο πλαίσιο, κατηγόρησε την Ελλάδα για «παραβιάσεις». «Έκαναν 147 αεροπορικές παραβιάσεις μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Λοιπόν, αν είμαστε γείτονες, αν είμαστε φίλοι, αν θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, γιατί παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές; Φυσικά, όταν κάνετε τέτοιες παραβιάσεις, τότε ποιο είναι το δικό μας καθήκον; Η αεροπορία μου θα σηκωθεί κι αυτή και θα σας δώσει την εικόνα και την οπτική που χρειάζεστε. Αυτό κάνει η αεροπορία μας», ανέφερε.
«Αν δεν το κάνει, τι θα πουν οι πολίτες μου; Πού είναι οι ένοπλες δυνάμεις μας; Γι' αυτό οι ένοπλες δυνάμεις μας κάνουν αυτό που τους αναλογεί και αν συνεχιστούν αυτές οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, θα συνεχίσουμε να κάνουμε κι εμείς αυτό που χρειάζεται. Εδώ θα πω ότι ο Μητσοτάκης μας δικαίωσε. Αλλά πολλοί ηγέτες, δεν ξέρω ποιος το ξεκίνησε, έκαναν μεγάλες προσπάθειες να μας συμφιλιώσουν. Είπαμε ότι δεν σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Κοιτάμε τι θα φέρνουν οι συνθήκες στο μέλλον και ανάλογα θα τις αξιολογήσουμε», είπε.
Παρακολουθώντας διαχρονικά την πορεία του Ερντογάν, τις μεταλλάξεις, τις ανατροπές και τον καιροσκοπισμό του αποσαφηνίζεται ότι η «χρησιμότητα» της Τουρκίας αυτόν τον καιρό ίσως τυφλώνει τον Ερντογάν και δεν μπορεί να αντιληφθεί το γεγονός ότι έχει αποκτήσει πολλούς εχθρούς. Επίσης νομίζει ότι είναι «χαλίφης στη θέση του χαλίφη» και ότι είναι ισότιμος συνομιλητής των ΗΠΑ.
Προφανώς κάπου έχει μπερδέψει τον ρόλο του ορμώμενος από το γεγονός ότι έχει να αντιμετωπίσει τους «μέσα» και τους «έξω». Η διπλή ρητορική που εμφανίζει δεν είναι στρατηγική ισχύος του Τούρκου προέδρου. Είναι μάλλον αδυναμία διαχείρισης κρίσεων και καταστάσεων. Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως, απευθυνόμενος στους… μέσα προφανώς, προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο με το νέο γεωτρύπανο που αγόρασε: «Κυβερνάμε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Τουρκίας. Υπάρχει μια ισχυρή Τουρκία με πληθυσμό 85 εκατομμυρίων. Πρέπει να μεταφέρουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε αυτή την ισχυρή Τουρκία στο μέλλον με πολύ πιο ισχυρό τρόπο. Το γεωτρύπανό μας «Αμπντουλχαμίτ Χαν», είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Φυσικά, αυτή η διαδικασία κάνει μερικούς ανθρώπους ανήσυχους. Φανταστείτε πριν από 20 χρόνια, δεν κάναμε ούτε ερευνητικά πλοία είχαμε ούτε γεωτρύπανα. Τώρα όμως, με 2 ερευνητικά και 4 γεωτρύπανα, θα ψάχνουμε και θα σαρώνουμε συνεχώς τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο και θα προσπαθούμε να βγάλουμε κάποιο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τις αναφορές που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, ελπίζω ότι τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να γίνονται ορατά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και αρχές του επόμενου. Διότι υπάρχουν πλέον σήματα στις εκθέσεις που γίνονται. Ελπίζω αυτό το αέριο, από τη στιγμή που θα ανακαλύψουμε το πετρέλαιο, θα ξεκινήσει και η διαδικασία ανακούφισης των πολιτών μας. Τα πλοία αυτά θα επιχειρούν όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό».