Κύπρος: Εν αναμονή της επιστολής με τις προτάσεις Τατάρ
Κυπριακό: Tην επιστολή του Ερσίν Τατάρ η οποία περιλαμβάνει σύμφωνα με τον ίδιο προτάσεις για συνεργασία σε τέσσερις τομείς αλλά σε επίπεδο δύο ισότιμων κρατών όπως ο ίδιος δηλώνει αναμένει το Προεδρικό μέγαρο.
Ο απόηχος της επίσκεψης του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μίροσλαβ Γιέτζια, ανέδειξε για ακόμα μια φορά τις τρομερές δυσκολίες που υπάρχουν για την όποια πρόοδο στο κυπριακό το επόμενο διάστημα.
Η τ/κ πλευρά με την πλήρη στήριξη της Άγκυρας προωθεί με κάθε τρόπο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους ως προαπαιτούμενο για οποιοδήποτε βήμα στο κυπριακό.
Τα Ηνωμένα Έθνη θυμήθηκαν την εκκρεμότητα που αφορά στον διορισμό απεσταλμένου που θα δημιουργήσει έστω κάποια κινητικότητα. Ακόμα και αυτό το βήμα όμως, φαίνεται να κολλάει στην επιμονή της τ/κ πλευράς για την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας.
Ο Τατάρ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι μέσω της επιστολής του εισηγείται τη συνεργασία μεταξύ «δύο κρατών»:
Στο θέμα των φυσικών πόρων και των υδρογονανθράκων μέσω της δημιουργίας μηχανισμού για κοινή λήψη αποφάσεων σχετικά με το φυσικό αέριο στο πεδίο της εξερεύνησης, της εξόρυξης, της χρήσης και της εμπορίας των πόρων αυτών με βάση την αρχή της ισότητας. Η επιτροπή αυτή, σύμφωνα με τον Τατάρ, θα συσταθεί υπό την εποπτεία του ΟΗΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρμοδίων αρχών των δύο μερών.
Στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης εισηγείται την ένταξη και της Τουρκίας στο υφιστάμενο σύστημα διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές καθώς επίσης και τη διασύνδεση με την ΕΕ.
Στο ζήτημα της πράσινης ενέργειας, προτείνει μικτή επιτροπή που θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη από την ηλεκτρική ενέργεια.
Στο ζήτημα των υδάτινων πόρων εισηγείται τη δημιουργία επιτροπής στη βάση της αρχής της ισότητας από «αρμόδιους θεσμούς» των δύο πλευρών με σκοπό την ορθολογική ανάπτυξη των πόρων του πόσιμου νερού και στις δύο πλευρές. Εισηγείται και την αξιοποίηση του νερού που στέλνει μέσω του αγωγού η Τουρκία στα κατεχόμενα.
Επιφυλάχθηκε για άλλες δύο προτάσεις συνεργασίας που αφορούν το θέμα της μετανάστευσης και της αποναρκοθέτησης.