«Μπλόκο» στα τουρκικά F-16: Τροπολογία στις ΗΠΑ για να μην δοθούν τα μαχητικά στην Άγκυρα

Την τροπολογία υπογράφουν ακόμα 10 βουλευτές.
5'

Μπορεί πριν μερικές ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν να «αντάλλαξε» την άρση του βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στον ΝΑΤΟ με το «ναι» του Τζο Μπάιντεν στην αναβάθμιση και πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ωστόσο, φαίνεται πως το Κονγκρέσο ετοιμάζει να φρενάρει οποιαδήποτε συμφωνία.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης (05/07), ο βουλευτής Chris Pappas ηγήθηκε τροπολογίας για να μην δοθούν τα F-16 στην Τουρκία, ούτε φυσικά να αναβαθμιστούν σε κατηγορία Viper τα υφιστάμενα.

Την τροπολογία που κατατέθηκε υπογράφουν ακόμα 10 βουλευτές. Όπως επισημαίνεται, οι Τούρκοι παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο άλλης χώρας και κάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να δοθούν αμερικανικά μαχητικά που θα χρησιμοποιηθούν από το τουρκικό καθεστώς για να απειλούν γειτονικές χώρες.

Σαφέστατα, πρόκεται για μια κίνηση από το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ με στόχο να αποτρέψουν την πώληση μαχητικών στην Τουρκία και την αναβάθμιση των F-16 της στην ανώτερη κατηγορία.

Το θέμα πλέον παραπέμπεται να συζητηθεί τον Νοέμβριο, μήνας που επισημαίνουμε πως εξετάζεται και η αλλαγή σύνθεσης του Κογκρέσου. Σε αυτό προφανώς μένει να ελπίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μία, ίσως, μη επανεκλογή του Ρόμπερτ Μενέντεζ στην προεδρία του Κογκρέσου.

Οι Αμερικανοί βουλευτές μέλη της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων, Τίνα Τίτους, Κρις Παππάς, Τσάρλι Κριστ, Κάρολιν Μαλόνεϊ, Φρανκ Παλλόνε, και Τζον Σαρμπάνης, εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση αναφερόμενοι στην πρόσφατη δήλωση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν σχετικά με τις πωλήσεις των μαχητικών F-16 στην Τουρκία:

«Στις 30 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε τις προθέσεις του να προχωρήσει στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Στις δηλώσεις του, σημείωσε ότι πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε πώληση και μεταφορά όπλων, το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει το αίτημα.

Ενώ η υποχώρηση της Τουρκίας στην αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα για να μην προχωρήσουμε με την πώληση των F-16 στην κυβέρνηση του Ερντογάν. Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία δεν ήταν παραγωγικό μέλος του ΝΑΤΟ ούτε αξιόπιστος σύμμαχος των Η.Π.Α.

Η Τουρκία, συγκεκριμένα η Διεύθυνση της Αμυντικής Βιομηχανίας της, παραμένει υπό κυρώσεις μέσω του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) ως αποτέλεσμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δώσει απαντήσεις για το πώς η Τουρκία θα πληρούσε τις προϋποθέσεις για να εξαιρεθεί από αυτές τις κυρώσεις και πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μετριάσει τους κινδύνους της συνεγκατάστασης των F-16 με ένα ρωσικό οπλικό σύστημα. Άλλωστε γι’ αυτό η Τουρκία απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα των F-35.

«Από τις αρχές του 2022 η Τουρκία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, μίας συμμάχου στο ΝΑΤΟ, πάνω από 2.377 φορές, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος. Οι ανταγωνιστικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και η εχθρική της στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, καθιστούν σαφές ότι οι Τούρκοι δεν σκοπεύουν να αναστείλουν σύντομα αυτές τις επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούσαν στην πώληση των F-16, αναμφίβολα θα χρησιμοποιούνταν πολεμικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής για τις παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. Αυτό θα παραβίαζε τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων, ο οποίος επιτρέπει μόνο τη μεταφορά εξοπλισμού για νόμιμες επιχειρήσεις αυτοάμυνας.

Τους τελευταίους επτά μήνες, καμία από τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος που σχετίζεται με την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αμυντική, αλλά μάλλον είναι απλώς εκφοβισμός. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πώς εργάζεται για να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις ανταγωνιστικές ενέργειες προς έναν σύμμαχο των ΗΠΑ.

«Τέλος, εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα νέας εισβολής στη Συρία με συγκεκριμένη πρόθεση να στοχεύσει τις κουρδικές δυνάμεις στο Βορρά. Πολλές από αυτές τις δυνάμεις έχουν πολεμήσει στο παρελθόν και έχουν βοηθήσει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Εάν η Τουρκία αποκτούσε μαχητικά συστήματα F-16, θα χρησιμοποιούνταν σαφώς σε αυτή τη νέα επίθεση κατά των συμμάχων μας των Κούρδων της Συρίας. Η κυβέρνηση δεν έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πώς θα διασφαλίσει ότι αυτά τα άτομα, στα οποία βασιστήκαμε στο παρελθόν και μπορεί να χρειαστεί να το πράξουμε στο μέλλον, θα προστατεύονται από όπλα που έχουν αναπτυχθεί από τις ΗΠΑ.

«Μέχρι να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκόπευε να μετριάσει τις προαναφερθείσες ανησυχίες, θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε σε αυτή τη μεταφορά όπλων και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα F-16 δεν θα παραδοθούν στην τουρκική κυβέρνηση».

Θυμίζουμε πως με μήνυμα του στο Twitter, ο φιλότουρκος Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ ανακοίνωσε, μετά την επίσκεψη του στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο, ότι θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να “κλείσει” η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Ωστόσο, μάλλον και ο ίδιος και ο ίδιος γνωρίζει πως το Κογκρέσο δεν «σπάει» σε τέτοια ζητήματα, ειδικά όταν ο επικεφαλής γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, έχει την πεποίθηση ότι ο Ερντογάν λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα συνεχίζει να εξυπηρετεί συμφέροντα του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν.