Τάσεις MRB για Newsbomb.gr: Το 61,4% ανησυχεί για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία το επόμενο διάστημα
Στο μεγάλο κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών διενέξεων και στο ερώτημα πώς αξιολογείτε την πολιτική της ΝΔ έναντι της Τουρκίας, στην έρευνα της MRB για τις τάσεις εξαμήνου, αθροιστικά το 46,5% απαντά «Σίγουρα και μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση». Αντίθετα, το 43,2% πιστεύει ότι η κυβέρνηση κινείται μάλλον ή σίγουρα σωστά έναντι των Τούρκων.
Στο κρίσιμο ερώτημα: «Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας στην διάρκεια των επόμενων 12 μηνών;», το 61,4% απαντά: πολύ και αρκετά. Άρα οι πολίτες είναι μάλλον προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Βέβαια υπάρχει και ένα ποσοστό 33% που πιστεύει ότι δεν θα έχουμε θερμό επεισόδιο.
Διίστανται οι απόψεις των ερωτηθέντων γύρω από τις απόψεις για το αν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τους Τούρκους ή αν τελικά θα επικρατήσει μόνο η αντιπαλότητα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται σε διαρκή αντιπαλότητα με την Τουρκία και πρέπει να βρεθεί ένα minimum συνεννόησης με την γείτονα χώρα ώστε να λυθούν οι διαφορές και να συνυπάρχουμε ειρηνικά, εκτιμά το 48,6% των πολιτών. Όμως υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 43,6% που εκτιμά ότι δεν είναι δυνατή η συνεννόηση με την Τουρκία και η χώρα πρέπει είναι πάντα ετοιμοπόλεμη ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και την εχθρότητα της άλλης πλευράς και με στρατιωτικά μέσα εάν χρειαστεί.
Ποιος κερδίζει σε περίπτωση σύρραξης;
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα: «Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης της Ελλάδας με την Τουρκία σε περίπτωση που δεν υπάρξει καμία εμπλοκή τρίτης χώρας στην αντιπαράθεση;». Το 37,1% των ερωτηθέντων ισχυρίζονται ότι «η Ελλάδα θα βγει εθνικά κερδισμένη από την αντιπαράθεση αλλά θα έχει πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα». Σίγουρο ότι «η Ελλάδα θα βγει εθνικά κερδισμένη από την αντιπαράθεση», είναι το 22,8%, ενώ υπάρχει κι ένα ποσοστό 23,7% που εκτιμά ότι «η Ελλάδα θα βγει εθνικά χαμένη από την αντιπαράθεση με την Τουρκία».
Η ταυτότητα της έρευνας
Η MRB HELLAS δημοσιεύει τα αποτελέσματα της 68ης μέτρησης των ΤΑΣΕΩΝ – Μέτρηση Ιουνίου 2022, συνεχίζοντας ένα έργο που ξεκίνησε το 1987. Πρόκειται για το Κοινωνικό-Πολιτικό βαρόμετρο στην Ελλάδα με την μεγαλύτερη σε βάθος χρόνου και εύρους χρονοσειρά στοιχείων γεγονός που παρέχει ποιοτικά ερμηνευτικά πλαίσια, συγκρίνοντας ιστορικά δεδομένα στις εκάστοτε συγκυρίες της Χώρας.
Η παρούσα μέτρηση των ΤΑΣΕΩΝ διεξήχθη σε δείγμα 2.000 συνεντεύξεων με μικτή μεθοδολογία. Οι 1000 συνεντεύξεις συλλέχθηκαν με την μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων στα σπίτια των ερωτώμενων και οι υπόλοιπες 1000 με την μέθοδο CAWI (Computer Assisted Web Interviews) Στην ταυτότητα της έρευνας υπάρχουν λεπτομέρειες ως προς τον τρόπο διεξαγωγής.
Σύντομη ταυτότητα της έρευνας: Πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με μικτή μέθοδο συλλογής συνεντεύξεων (προσωπικές συνεντεύξεις Face to Face συλλέγοντας την Πρόθεση Ψήφου με την χρήση κάλπης και CAWI συνεντεύξεις) που καταγράφει την πολιτική κατάσταση της χώρας έως και την 30η Ιουνίου 2022 (χρόνος διεξαγωγής 22η – 30η Ιουνίου 2022). Το δείγμα σταθμίστηκε βάσει δημογραφικών χαρακτηριστικών (ΕΛΣΤΑΤ) και ως προς την ψήφο στις Βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2019.