Αμετακίνητος ο Μενέντεζ: Nέο «μπλόκο» στην πώληση F-16 στην Τουρκία
Την ίδια μέρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «έσκισε» τον παράνομο χάρτη των Γκρίζων Λύκων του Μπαχτσελί, που απεικονίζει το μισό Αιγαίο υπό τουρκική κυριαρχία, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ κατάφερε νέο αμερικανικό πλήγμα στην Άγκυρα τονίζοντας ότι «δεν σκοπεύει να υποχωρήσει από την αντίθεσή του για την πώληση F-16 στην Τουρκία»
Αμετακίνητος στην κάθετη άρνησή του, οι ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στην πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Τους ισχυρισμούς Μενέντεζ επικαλέστηκε ο συντάκτης του Politico Άντριου Ντεζιντέριο, μετά από συζήτηση που είχε με τον πρώτο, τονίζοντας χαρακτηριστικά σε tweet που ανήρτησε «δεν σκοπεύει να υποχωρήσει από την αντίθεσή του για την πώληση F-16 στην Τουρκία».
Ο δημοσιογράφος προσθέτει ότι «Ο Μπάιντεν είπε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πως υποστηρίζει την πώληση F-16 στην Τουρκία, όμως δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς την έγκριση των Μενέντεζ και Ρις».
«Ράπισμα» Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία
Λίγο νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και τις παράλογες επιδιώξεις της, για την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο.
«Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται», σημειώνει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την δημοσιοποίηση από τον κυβερνητικό εταίρο του Ταγίπ Ερντογάν τουρκικού χάρτη που απεικονίζει πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη ως τουρκικά εδάφη.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε φωτογραφηθεί με τον συγκεκριμένο χάρτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία των Γκρίζων Λύκων, οι οποίοι είναι παρακλάδι του κόμματός του.
Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών για το εάν η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εμπέδωση ενός εθνικιστικού και αναθεωρητικού κλίματος στη γειτονική χώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι για τις ΗΠΑ η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται.
Συνεχίζοντας, επανέλαβε τη πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία καλεί τους δύο νατοϊκούς συμμάχους να εργαστούν με διπλωματικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών τους και να απέχουν από ρητορική που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».