Νέο «χαστούκι» στην Τουρκία από τις ΗΠΑ: Πέρασε τροπολογία που βάζει εμπόδια στην πώληση F-16

Δεκτή έγινε στην Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ η τροπολογία που βάζει εμπόδια στην πώληση F-16 στην Τουρκία
4'

Νέο «χαστούκι» ήρθε από τις ΗΠΑ όσον αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά F-16 λίγες ώρες μετά τα μηνύματα που ήρθαν για την Άκγυρα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα hellasjournal.com η Επιτροπή Κανονισμών (Rules Committee) της αμερικανικής Βουλής αποδέχθηκε το βράδυ της Τρίτης τροπολογία που υποχρεώνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις υπερπήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά για να δικαιούται να αγοράσει τα F-16.

Στην ίδια τροπολογία αναφέρεται ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που η Τουρκία μπορέσει να αγοράσει τα F-16, αυτά δεν θα χρησιμοποιούνται εναντίον της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε την κατάθεση δύο τροπολογιών από τους βουλευτές Κρις Πάππας και Φρανκ Παλόν οι οποίες τελικά ενώθηκαν σε μία στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2751 κ.ε.) στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) παράσχει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου ότι:

Αυτή η μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών· και αυτό περιλαμβάνει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις (πάνω από το έδαφος) Ελλάδας.

Το διπλό ράπισμα που προηγήθηκε

Τη στιγμή, δε, που η Άγκυρα προσπαθεί να «ζεστάνει» τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον και να προχωρήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης και αγοράς F-16, το Στέιτ Ντιπάρτμεν εμφανίστηκε κάθετο, την Τρίτη, για το θέμα του «χάρτη Μπαχτσελί».

«Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται», σημειώνει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την δημοσιοποίηση από τον κυβερνητικό εταίρο του Ταγίπ Ερντογάν τουρκικού χάρτη που απεικονίζει πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη ως τουρκικά εδάφη.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών για το εάν η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εμπέδωση ενός εθνικιστικού και αναθεωρητικού κλίματος στη γειτονική χώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι για τις ΗΠΑ η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται.

Συνεχίζοντας, επανέλαβε τη πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία καλεί τους δύο νατοϊκούς συμμάχους να εργαστούν με διπλωματικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών τους και να απέχουν από ρητορική που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Νέο «όχι» από τον Μπομπ Μενέντεζ για τα F-16

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε και το δεύτερο χτύπημα για την Τουρκία κι αυτή τη φορά αφορούσε το θέμα των F-16 που «καίει» την Άγκυρα το τελευταίο διάστημα. Αμετακίνητος στην κάθετη άρνησή του, οι ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στην πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Τους ισχυρισμούς Μενέντεζ επικαλέστηκε ο συντάκτης του Politico Άντριου Ντεζιντέριο, μετά από συζήτηση που είχε με τον πρώτο, τονίζοντας χαρακτηριστικά σε tweet που ανήρτησε «δεν σκοπεύει να υποχωρήσει από την αντίθεσή του για την πώληση F-16 στην Τουρκία».

Ο δημοσιογράφος προσθέτει ότι «Ο Μπάιντεν είπε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πως υποστηρίζει την πώληση F-16 στην Τουρκία, όμως δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς την έγκριση των Μενέντεζ και Ρις».