Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρου: Ο Ερντογάν θα ανακοινώσει πού θα πάει το γεωτρύπανο

Η Άγκυρα έδωσε ημερομηνία, αλλά αυτός που θα δώσει το στίγμα της πορείας που θα ακολουθήσει το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» είναι ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
3'

Η Λευκωσία βρίσκεται σε στάση αναμονής για τις επόμενες τουρκικές κινήσεις, οι οποίες εκτιμάται θα εμπεριέχουν το στοιχείο επίδειξης ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε χθες πως η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφής γεωγραφικός προσδιορισμός του πού θα κινηθεί το τουρκικό γεωτρύπανο. Ενώ τόνισε πως από πλευράς Κυβέρνησης γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις για αποτροπή νέων τετελεσμένων.

Το βράδυ της Τρίτης ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» είναι έτοιμο και στις 9 Αυγούστου θα αναχωρήσει από τη Μερσίνη για την πρώτη αποστολή.

Σε δηλώσεις στο Haber Global (πηγή ΓΤΠ), ο Ντονμέζ ανέφερε και τα εξής:

«Ήρθε ένας τέταρτος αδελφός στον στόλο μας. Το πλοίο γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν. Θα το ξεπροβοδίσουμε και αυτό στο πρώτο μέρος που θα εκτελέσει καθήκοντα στη Μεσόγειο. Αν δεν υπάρξει κάποια αναποδιά, θα το ξεπροβοδίσουμε στο πρώτο μέρος που θα εκτελέσει καθήκοντα από το Τάσουτζου της Μερσίνας με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας μας. Το δε πεδίο καθηκόντων του θα είναι εντός των δικών μας ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας. Και με τη δύναμη του Θεού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας θα ανακοινώσει το μέρος. Στις 9 Αυγούστου θα το ξεπροβοδίσουμε».

Ο Ερσίν Τατάρ που ταξίδεψε από τα κατεχόμενα προς την Τουρκία άδραξε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί στο λιμάνι της Μερσίνης μπροστά στο τουρκικό γεωτρύπανο. Σε δηλώσεις του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων (πηγή Κίπρις Πόστασι/ΓΤΠ) εξέφρασε τον θαυμασμό του, υποστήριξε ότι το Αμπντουλχαμίντ Χαν «θα προστατεύσει τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας στις θάλασσες» και ότι «με τις διάφορες γεωτρήσεις του ένα τέτοιο πλοίο θα προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες βεβαίως στην έρευνα και στην ανάπτυξη του πλούτου που διεκδικείται σε αυτές τις περιοχές».

Ο Τατάρ έτυχε ενημέρωσης από αρμοδίους σε σχέση με το πλοίο και φωτογραφήθηκε μπροστά από αυτό. Ανέφερε και τα εξής: «Όλοι μαζί γίναμε μάρτυρες του πόσο σημαντικό είναι το γιγαντιαίο πλοίο για τις γεωτρήσεις στις ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας της Τουρκίας. Είναι πράγματι πολύ μεγάλο πλοίο. […] Ας είναι από τώρα για το καλό οι γεωτρήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο, ίσως και γύρω από την Κύπρο».

Επαναλαμβάνοντας ότι η πολιτική του αντίληψη είναι προς την κατεύθυνση μίας «συμφωνίας στην Κύπρο με συνεργασία των δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της ισότητας», ο Τατάρ είπε ότι βλέπουν τι συμβαίνει στο Αιγαίο και ισχυρίστηκε: «Παράνομη αύξηση των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας παρά τη Συνθήκη της Λοζάνης, εξοπλισμός και πρόκληση ενόχλησης στην Τουρκία, στην Ανατολία. Ενώ συμβαίνουν αυτά στο Αιγαίο, συνεχίζονται παρόμοια σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο. Δεν υποκύψαμε και δεν θα υποκύψουμε σε αυτά.

Πάντα διεξαγάγαμε τον αγώνα μας με τη στήριξη της Τουρκίας. Αυτή είναι κοινή και εθνική μας υπόθεση. Επομένως, στη συγκυρία που αλλάζει σε εξάρτηση από όλες αυτές τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας τόσο στο πλαίσιο των χωρικών υδάτων στις θάλασσες όσο και των πεδίων αρμοδιότητας, να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιό μας στη Γαλάζια Πατρίδα με συνεργασία Τουρκίας και ΤΔΒΚ, […] ταυτοχρόνως να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την κυριαρχία μας και τα εθνικά μας συμφέροντα στους ουρανούς, στον εναέριο χώρο στο πλαίσιο του FIR […]».

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ