«Θερμό» επεισόδιο: Casus Belli ο 28ος Μεσημβρινός –Η αντίδραση της Ελλάδας αν τον «σπάσει» η Τουρκία
Μπορεί στην Αθήνα να κυριαρχεί η ψυχραιμία και εκτίμηση ότι και ο Αύγουστος θα κυλήσει με σχετικά ήρεμα νερά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, είναι αλήθεια πως πολιτική και στρατιωτική ηγεσία προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο στα ελληνοτουρκικά.
Η ρητορική των τελευταίων εβδομάδων τόσο του Ταγίπ Ερντογάν όσο και των Τσαβούσογλου - Ακάρ δείχνει ότι επιχειρείται μια απόπειρα νομιμοποίησης οποιασδήποτε ενέργειας επιχειρηθεί επί του πεδίου, την ώρα που ήδη τουρκικά γεωτρύπανα ζεσταίνουν μηχανές.
Οι υποτιθέμενες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά, ο ισχυρισμός ότι δεν συνιστά υπερπτήση το πέταγμα τουρκικών μαχητικών πάνω από νησιά τα οποία η Τουρκία θεωρεί ως «γκρίζες ζώνες», η δήθεν παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης από τη χώρα μας, οι ισχυρισμοί περί μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και φυσικά οι παραλογισμοί περί αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, συνθέτουν το πάζλ της απόπειρας νομιμοποίησης των επιθετικών ενεργειών της Άγκυρας.
Το θέμα πλέον είναι πόσο θα επιχειρήσει να κλιμακώσει την ένταση ο Ερντογάν, πόσο θα επιχειρήσει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά Ελλάδας, Κύπρου και συμμάχων. Όπως έχουμε αναφέρει, η Τουρκία το πιθανότερο είναι να στοχοποιήσει το «μαλακό υπογάστριο» του Ελληνισμού, την Κύπρο, στέλνοντας το ερευνητικό Abdulhamid Han στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο έχει ήδη πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες. Ένα άλλο σενάριο είναι να το στείλει ανοιχτά της Αμμοχώστου, όπου θυμίζουμε πως ENI/TOTAL έχουν βρει σημαντικές ποσότητες κοιτασμάτων. Σε κάθε περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιδράσει διπλωματικά, ενώ αναμένονται αντιδράσεις και από τις χώρες που έχουν συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αν ωστόσο επιχειρήσει να το στείλει το ερευνητικό στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, τότε το πράγμα θα «χοντρύνει» επικίνδυνα. Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα μείνει σε καταδικαστικές δηλώσεις, ούτε θα περιμένει τη βοήθεια των ξένων. Έχει διαμηνύσει πως αν τουρκικό σκάφος «σπάσει» τον 28ο Μεσημβρινό, τότε θα βρει απέναντί της ελληνική αντίσταση, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και με όποιες επιπτώσεις. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι απλά ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά ελληνική ΑΟΖ έπειτα από την συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο και μάλιστα ελάχιστα μίλια από τις ακτές των ελληνικών νησιών
Η Αθήνα ναι μεν αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις δηλώσεις των Τούρκων, όμως διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψει αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων. Τι σημαίνει αυτό; Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, το ΓΕΕΘΑ έχει διαμορφώσει σχέδια αντίδρασης για κάθε σενάριο κλιμάκωσης της έντασης. Μάλιστα, για κάθε ενδεχόμενο, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης κάθε τουρκικής πρόκλησης.
«Είμαστε πανέτοιμοι. Ξέρουμε πώς θα απαντήσουμε κάθε επιθετική ενέργεια. Αν η Τουρκία επιχειρήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας, δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να είστε σίγουροι πως αυτή τη φορά δεν θα είμαστε ελαστικοί», αναφέρει στέλεχος του ελληνικού «Πενταγώνου» στο Newsbomb.gr.
Είναι αλήθεια πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και σε μόνιμη επαγρύπνηση. Βέβαια, την κρίσιμη ώρα, απαιτείται, εκτός από στρατιωτική ετοιμότητα, πολιτική αποφασιστικότητα, ώστε να δοθεί άμεση και δυναμική απάντηση πριν καν ξεκινήσει οποιαδήποτε κρίση.