Ελλάδα και Ισραήλ «κόβουν» τον τσαμπουκά της Τουρκίας

Νότια της Κρήτης βγαίνει για άσκηση το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα
2'

Κίνηση ματ από Αθήνα και Ιερουσαλήμ κατά του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου την ώρα που η Αγκυρα ετοιμάζεται να βγάλει το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» για έρευνες.

Το Ισραήλ δέσμευσε με άδεια της Ελλάδας δυο θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης αμφισβητώντας εμπράκτως το σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη. Η δέσμευση των δύο περιοχών είναι από τις 26 Ιουλίου έως και τις 5 Αυγούστου για ασκήσεις του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού.

Η επιλογή της περιοχής έχει ιδιαίτερη σημασία εν αναμονή της ομιλίας Ερντογάν οπότε και θα αποκαλυφθούν τα σημεία που θα επιχειρήσει το γεωτρύπανο. Η κίνηση του Ισραήλ – σε συνέχεια των δηλώσεων της Δύσης με τελευταία εκείνη της Γερμανίας – είναι ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της νομιμότητας και κατά της τουρκικής προκλητικότητας, ακυρώνοντας τις προσπάθειες του Τούρκου προέδρου να παρουσιάσει την Αθήνα ως τον παραβάτη του διεθνούς δικαίου και την πλευρά που προκαλεί με τις επεκτατικές της βλέψεις.

Σε αντίδραση η Τουρκία, γράφουν Τα Νέα, εξέδωσε Navtex με την οποία δεσμεύει περιοχές ανάμεσα σε Ρόδο Κάρπαθο και Καστελλόριζο για δική της αεροναυτική άσκηση στις 3 Αυγούστου. Κατά την πάγια τακτική της η Τουρκία αμφισβητεί ελληνική Navtex που είχε εκδοθεί επίσης για ασκήσεις στην ίδια περιοχή. Η Αγκυρα μιλάει για περικύκλωση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου που επιχειρείται και πρέπει να σπάσει , σύμφωνα με κάποια τουρκικά ΜΜΕ. Σημειώνει ιδιαίτερα δε τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή και το πώς η Ρωσία μπορεί να λειτουργήσει σε αυτόν τον σχεδιασμό, με την τουρκική πλευρά να θέλει σαφώς να αξιοποιήσει τη Μόσχα στους σχεδιασμούς της. Σε άρθρο της εθνικιστικής Aydilink υπογραμμίζεται μάλιστα ότι στο νέο Ναυτικό Δόγμα που εγκρίθηκε στη Ρωσία συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά η Ανατολική Μεσόγειος στις περιοχές που επηρεάζουν σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία του λαού και την εθνική ασφάλεια της χώρας και αυτό δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για την Τουρκία και την "ΤΔΒΚ" .

Πηγές του Πενταγώνου που επικαλείται η εφημερίδα τονίζουν ότι το Ισραήλ συμμετείχε στην πολυεθνική άσκηση Μέδουσα και σειρά άλλων συνεκπαιδεύσεων, ενώ επίσης είχε αναλάβει τον δικό του ρόλο στο πλευρό της Ελλάδας κατά την κρίση του Ορούτς Ρέις.