Η Τουρκία προκαλεί πριν τον απόπλου του Αμπντουλχαμίτ Χαν και ζητά ξανά αποστρατικοποίηση νησιών

Τουρκία: «Εμπρηστικές» δηλώσεις από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Η Τουρκία προκαλεί πριν τον απόπλου του Αμπντουλχαμίτ Χαν και ζητά ξανά αποστρατικοποίηση νησιών
Τουρκία: «Εμπρηστικές» δηλώσεις από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου
AP PHOTO
4'

«Φωτιά» στο Αιγαίο βάζει εκ νέου η Τουρκία αυτή τη φορά με νέες εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος λίγες ώρες πριν τον απόπλου του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θέτει εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Μιλώντας στην 13η σύνοδο των πρεσβευτών ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί να λύσει τα προβλήματα στο Αιγαίο, «δεν έχει την πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο και δεν εγκαταλείπει τις συνήθειές της» όπως χαρακτηριστικά είπε. «Έχουμε πει και έχουμε εξηγήσει στους εταίρους μας, ειδικά στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά στις ακτές μας διέπονται από καθεστώς αποστρατικοποίησης, όμως είναι εξοπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να θέτουμε το θέμα που είναι αποφασιστικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας»

Ο Τσαβούσογλου έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει την πολιτική της στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της ισότητας».

«Η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειαζεται την Τουρκία» σημείωσε και πρόσθεσε οτι η θέση της Άγκυρας στο κυπριακό είναι πάγια. «Αν δημιουργηθεί μηχανισμος θα λυθει κατα το ήμισυ το θεμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ουτε εμεις ουτε οι 'Τουρκοκύπριοι' εχουμε χρονο για χασιμο. Η ' ΤΔΒΚ' εχει κανει προτάσεις απο το 2010»

Και συνέχισε «Δείξαμε ότι δεν μπορούν να γίνουν επιχειρήσεις στην περιοχή χωρίς εμάς. Έχουμε θέσει φραγμό στον αποκλεισμό της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ από τις ενεργειακές εξισώσεις. Σπάσαμε τους αγώνες εναντίον μας με τις δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων και με τη συμφωνία του 2019 για τη Λιβύη.Έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Τώρα έχει ξεκινήσει η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα συμπεριλάβει και εμάς. Αναλάβαμε δράση μαζί με την 'ΤΔΒΚ' για να ενσωματώσουμε αυτή τη δυναμική με τις προτάσεις που καταθέσαμε».

Για την προαναγγελθείσα έξοδο του Τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο ειπε μόνο ότι αύριο (9/8) θα πλεύσει στην ανοικτή θάλασσα.

Τουρκικά ΜΜΕ: Έτοιμο το Αμπντουλχαμίντ Χαν για έρευνες στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Το «Αμπντουλχαμίντ Χαν», το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας, ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα για να αναζητήσει υδρογονάνθρακες, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κηρύσσει αύριο (9/8) την έναρξη των εργασιών και τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης να «θριαμβολογούν» και να ειρωνεύονται την...εμμονή των Ελλήνων.

Το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας θα ενισχύσει τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα». Οι τελικές προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν στο λιμάνι Taşucu της Μερσίνης.

Σύμφωνα με το δίκτυο TRT Haber, το γεωτρύπανο θα αποσταλεί στον σταθμό υπηρεσίας του μετά απο την αυριανή τελετή (9/8) στην οποία θα παραστεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κηρύσσοντας τον απόπλου του. Με πλήρωμα 200 ατόμων, το πλοίο μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος μέχρι 12.200 μέτρων, ενώ διαθέτει και ελικοδρόμιο.

«Το πλοίο που θα αποστείλει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 9 Αυγούστου βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ελληνικών ΜΜΕ. Ο Τύπος της γείτονος ανέφερε 3 σενάρια για το πλοίο, τα οποία παρακολουθούνται στενά εδώ και καιρό στη χώρα» αναφέρει η Hurriyet.

Το CNN Greece ήταν ένα από τα μέσα ενημέρωσης που έδωσαν ευρεία κάλυψη στα σενάρια. Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας του πλοίου, ανέφερε τονίζοντας οτι «Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε επιφυλακή για τις ενέργειές του».

«Τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στην Τουρκία: Ο γίγαντας των 238 μέτρων βρίσκεται στην πρώτη του αποστολή!» θριαμβολογεί η ιστοσελίδα star.com.tr.

Στις ειδήσεις υπογραμμίστηκε ότι το πλοίο αναμένεται να ξεκινήσει τις έρευνές του στην Ανατολική Μεσόγειο. «Το Αμπντουλχαμίντ Χαν» το οποίο θα είναι το «ισχυρότερο» του στόλου στη Γαλάζια Πατρίδα με τον τεχνικό εξοπλισμό και τα φυσικά του χαρακτηριστικά, είναι το τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας μετά τα Fatih, Kanuni και Yavuz και το πέμπτο μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή