Abdulhamid Han: Το «τυράκι» των ΗΠΑ με τα F-16 που άλλαξε ρότα στο τουρκικό ερευνητικό
Σε χθεσινό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr αναλύσαμε τους λόγους για τους οποίους ο Ταγίπ Ερντογάν ανέκρουσε πρύμναν στην αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Abdulhamid Han στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σαφέστατα καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι προειδοποιήσεις από ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία που διεμήνυσαν επανειλημμένως στην Άγκυρα πως αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ειδικά τη στιγμή που το ΝΑΤΟ ανασυντίθεται εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.
Παράλληλα, η διπλωματική εγρήγορση της Αθήνας, με την ταυτόχρονη ετοιμότητα και αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, έστειλαν ηχηρό μήνυμα στη γείτονα ότι η Ελλάδας δεν πρόκειται να δεχτεί την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων και θα σταματήσει με κάθε τρόπο και μέσον οποιαδήποτε ενέργεια θα θίγει τα συμφέροντά της.
Είναι γνωστό εντούτοις ότι το αυτί του Ερντογάν δεν… ιδρώνει εύκολα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο ίδιος είχε αποφασίσει να στείλει το 4ο τουρκικό ερευνητικό στα νερά της κυπριακής ΑΟΖ, δυναμιτίζοντας το κλίμα με Λευκωσία και Αθήνα.
Μία επικοινωνία ωστόσο με την Ουάσινγκτον φαίνεται πως ανάγκασε τον «σουλτάνο» να πάρει πίσω κάθε σχέδιο που θα προκαλούσε ένταση με τον Ελληνισμό. Λίγες ώρες πριν φτάσει με το ελικόπτερο στο λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνας όπου ήταν αγκυροβολημένο και σημαιοστολισμένο το Abdulhamid Han, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να συνομίλησε με υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης, το οποίο τον καλούσε να αποφύγει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο ίδιος φέρεται να έθεσε και πάλι το ζήτημα της απόκτησης και αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16, με την Ουάσιγκτον να τον καλεί την Άγκυρα για συνομιλίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στις 15 Αυγούστου.
Πρόκειται σαφώς για έναν ελιγμό των ΗΠΑ ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα αναταράξεων στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, μιας και είχαν ήδη λάβει το μήνυμα από την Αθήνα, πως αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν ακραία πρόκληση, τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις θα απαντήσουν.
Το τι θα γίνει στην συνάντηση της 15ης Αυγούστου κανείς δεν το ξέρει, μιας και η όποια απόφαση για πώληση ή αναβάθμιση των F-16 περνάει από το αμερικανικό κογκρέσο, με τον επικεφαλής του, τον Ρόμπερτ Μενέντεζ να έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα αφορά την Τουρκία, όσο συνεχίζει να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Φαίνεται όμως πως για να πηγαίνει τουρκική αποστολή στις ΗΠΑ, η αμερικανική ηγεσία ίσως να ετοιμάζει κάποιο «τυράκι» για την τουρκική αποστολή που θα φτάσει στην Ουάσινγκτον με επικεφαλής τον Χουλουσί Ακάρ. Θυμίζουμε πως η Άγκυρα υπέβαλε αίτηση για την αγορά 40 F-16 Viper και τον παράλληλο εκσυγχρονισμό σε κατηγορία Viper 80 τουρκικών μαχητικών F-16.