Έβρος: Νέο όργιο αντικρουόμενων πληροφοριών – «Σε ελληνικό έδαφος οι μετανάστες»
Νέες πληροφορίες για το θέμα του Έβρου αναρτώνται διαρκώς στα social media, με τον δημοσιογράφο του Der Spiegel, Γιώργο Χρηστίδη, να αναφέρει πως η ομάδα των 39 μεταναστών που είχε «εγκλωβιστεί» σε νησίδα του ποταμού το προηγούμενου διάστημα είναι τώρα «σε 100% ελληνικό έδαφος». Παράλληλα, ανέφερε πως ήδη καλούν το 112 για να ζητήσουν βοήθεια καθώς χρειάζονται ιατρική περίθαλψη μετά την ταλαιπωρία που, όπως αναφέρει, έχουν υποστεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 39 μετανάστες «έχουν ενημερωθεί για τα fake news που διακινήθηκαν στην Ελλάδα», ενώ παράλληλα αναφέρει μια σειρά από οργανώσεις που έχουν ήδη αναλάβει δράση για τη διάσωση των μεταναστών.
Το θέμα, βέβαια, εξακολουθεί να παρουσιάζει αρκετές αντικρουόμενες πληροφορίες και να προκαλεί εύλογα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν από όσους μεταφέρουν ειδήσεις από τον Έβρο οι οποίες ενδεχομένως να μην έχουν διασταυρωθεί ενώ δεν αποκλείεται να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.
Άλλωστε, πάντα υπάρχουν «πρόθυμα αυτιά» για την προπαγάνδα που έρχεται από την άλλη όχθη του ποταμού και ενισχύουν έτσι τους ισχυρισμούς της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας. Δεν θα είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που το μεταναστευτικό επιχειρείται να γίνει εργαλείο στα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της χώρας μας και υπέρ των δικών του σχεδίων.
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, το θέμα των μεταναστών στον Έβρο το βασικότερο ερώτημα που προκύπτει από την τελευταία ανάρτηση του δημοσιογράφου του Der Spiegel είναι το εξής: Πώς θεωρείται ότι τώρα, το απόγευμα της 15ης Αυγούστου, κατάφεραν οι μετανάστες «να περάσουν σε 100% ελληνικό έδαφος», αν όλα τα προηγούμενα 24ωρα οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως βρίσκονται «σε ελληνική νησίδα». Αν τώρα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, προφανώς επιβεβαιώνεται η επίθεση θέση των Αρχών της χώρας ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε έδαφος εκτός ελληνικής δικαιοδοσίας.
Επιπλέον, αν παρατηρήσει κανείς τον τελευταίο χάρτη που δημοσιεύεται – με βάση τα metadata των φωτογραφιών που στέλνουν οι ίδιοι οι μετανάστες όπως ισχυρίζονται δημοσιογράφοι των Media του εξωτερικού – προκύπτει ένα ακόμα ερώτημα. Γιατί επέλεξαν τον «δύσκολο» δρόμο να περάσουν στην ελληνική πλευρά, αφού το πλάτος του ποταμού προς τα εκεί είναι μεγαλύτερο, και όχι την επιστροφή στην Τουρκία όπου η απόσταση στο νερό είναι μικρότερη. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων του Έβρου στα social media, η στάθμη του ποταμού αυτή την εποχή είναι χαμηλή και μπορεί κανείς να τον διασχίσει ακόμα και χωρίς πλωτό μέσο.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα που αφορούν στο πώς βρέθηκε εν τέλει, μετά από τόσα 24ωρα, ο τρόπος να περάσουν από τη νησίδα στην ελληνική πλευρά οι μετανάστες όπως και για την αυτονομία των κινητών τους τηλεφώνων όλο αυτό το διάστημα. Αυτά, ωστόσο, είναι ζητήματα που θα απαντηθούν όταν, και αν αυτό γίνει εφικτό με βάση τους διεθνείς κανόνες, οι μετανάστες δεχθούν βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές.
Για την ώρα, παραμένει ως και ύποπτη η αντίδραση ορισμένων σε βάρος των ελληνικών αρχών οι οποίες προχωρούν σε επίσημες ανακοινώσεις ενώ την ίδια ώρα δεν γίνεται καμία νύξη σε βάρος των αντίστοιχων τουρκικών οι οποίες δια της σιωπής τους παίζουν για άλλη μια φορά επικίνδυνα «παιχνίδια» στον Έβρο «ακουμπώντας» στα ανοιχτά αυτιά ορισμένων από την Ελλάδα.