Υπουργείο Μετανάστευσης για Χρηστίδη: Πήγε Έβρο ως μεταφραστής αλλά έκανε ρεπορτάζ για το Spiegel

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με ανακοίνωσή του «ξεμπροστιάζει» τον δημοσιογράφο Γιώργο Χρηστίδη ο οποίος πήγε στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο όπου βρίσκονται οι 38 μετανάστες που διεσώθηκαν πρόσφατα και επικαλούμενος την ιδιότητα του μεταφραστή σε ΜΚΟ έκανε ρεπορτάζ για το Spiegel.

Υπουργείο Μετανάστευσης για Χρηστίδη: Πήγε Έβρο ως μεταφραστής αλλά έκανε ρεπορτάζ για το Spiegel
Φωτογραφία αρχείου / InTime
6'

«Μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε ότι παραβιάστηκαν κατ’ ελάχιστο οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εμπιστευτικότητας όπως υπαγορεύονται στο Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, καθώς και ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος επέλεξε συνειδητά τον εμπαιγμό των ελληνικών αρχών. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου:

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει θέσει ως στόχο την οικοδόμηση ανθεκτικών και διαχρονικών σχέσεων καλής συνεργασίας με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, δόθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης άδεια σε μέλη -εγγεγραμμένης στο Μητρώο του ΥΜΑ- Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείται στη νομική εκπροσώπηση ασυνόδευτων ανηλίκων, να εισέλθουν στο ΚΥΤ Φυλακίου.

Στην αντιπροσωπεία της εν λόγω ΜΚΟ, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, συμμετείχε ανταποκριτής ξένου μέσου ενημέρωσης, ο οποίος υπέβαλε παραπλανητικό αίτημα εισόδου ως μεταφραστής, ενώ πραγματικός σκοπός της επίσκεψης ήταν να συνομιλήσει και να προχωρήσει σε συνεντεύξεις με ορισμένους εκ των 38 μεταναστών που εντοπίστηκαν προ ολίγων ημερών σε ελληνικό έδαφος, οι οποίοι ακόμη βρίσκονται σε διαδικασίες παροχής εξηγήσεων στις αρμόδιες αρχές.

Μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε ότι παραβιάστηκαν κατ’ ελάχιστο οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εμπιστευτικότητας όπως υπαγορεύονται στο Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, καθώς και ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος επέλεξε συνειδητά τον εμπαιγμό των ελληνικών αρχών.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.

Αναφορικά με το περιστατικό, επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Για το περιστατικό στον Έβρο παραμένουν πολλά ερωτηματικά καθώς διαφαίνονται ήδη σημαντικές ανακολουθίες στα γεγονότα και στις περιγραφές».

Συνολικά για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, με πρωτοβουλία του κ. Μηταράκη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16:00 συνεδρίαση της αρμόδιας Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής.

Τι έγραψε το Spiegel

Το άρθρο του ανταποκριτή στην Αθήνα, Γιώργου Χρηστίδη, και του αναπληρωτή επικεφαλής εξωτερικών θεμάτων, Maximilian Popp, αναφέρεται στην υπόθεση της Μαρίας, του 5χρονου κοριτσιού από τη Συρία που έχασε τη ζωή του στον Έβρο, επειδή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελληνικές Αρχές δεν της παρείχαν καμία βοήθεια. Ο θάνατός της είχε απήχηση στα διεθνή ΜΜΕ, ενώ στην Ελλάδα πολλοί ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κατασταλτικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως σχολιάζεται.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η οικογένεια της Μαρίας βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό στο Φυλάκιο και είναι η πρώτη φορά που οι γονείς του κοριτσιού μίλησαν με δημοσιογράφους. Σύμφωνα με το Spiegel, η οικογένεια, μαζί με πολλούς άλλους πρόσφυγες προσπάθησαν στα μέσα Ιουλίου να εισέλθουν στην Ελλάδα, ωστόσο εγκλωβίστηκαν σε νησίδα του Έβρου και οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας τους έκλεισαν τη δίοδο, παρόλο που σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο ήταν υποχρεωμένες να τους δεχτούν και να τους επιτρέψουν την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου. Αντ’ αυτού, τους απώθησαν βίαια πίσω στην Τουρκία, όπως κάνουν τόσο συχνά, σχολιάζει το δημοσίευμα. Οι τουρκικές δυνάμεις, με τη σειρά τους, εκμεταλλεύτηκαν τους πρόσφυγες για να ασκήσουν πίεση στην Ε.Ε. και τους υποχρέωσαν στις αρχές Αυγούστου υπό την απειλή όπλου, να επιστρέψουν στον Έβρο.

Η ομάδα των προσφύγων, όπως αναφέρεται, δεν κατάφερε να περάσει τη νησίδα του Έβρου και δεν είναι σαφές από τι ακριβώς έχασε τη ζωή του το 5χρονο κορίτσι. Οι γονείς της κάνουν λόγο για τσίμπημα σκορπιού, εξαιτίας του οποίου ανέβασε πυρετό και έπεσε σε κώμα. Επανειλημμένα κάλεσαν τις ελληνικές Αρχές σε βοήθεια, εκείνες όμως αρνήθηκαν να την προσφέρουν, συνεχίζει το δημοσίευμα, με το επιχείρημα ότι η νησίδα στην οποία βρίσκονταν είναι τουρκικό έδαφος. Μόνο μετά την έντονη πίεση εξαιτίας της κάλυψης της υπόθεσης από τα διεθνή ΜΜΕ, η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε την ομάδα στις 15 Αυγούστου, αλλά για τη Μαρία ήταν ήδη αργά.

Με αφορμή την υπόθεση αυτή, οι συντάκτες του άρθρου σχολιάζουν ότι οι ελληνικές Αρχές συστηματικά τα τελευταία χρόνια διαπράττουν έγκλημα σε βάρος όσων αναζητούν προστασία, επαναπροωθώντας παράνομα χιλιάδες μετανάστες στην Τουρκία, ενώ «έχουν απαγάγει πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά και τους έχουν πνίξει στο Αιγαίο», όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλεται στο δημοσίευμα. Η ελληνική κοινή γνώμη έχει δεχτεί αμέτοχη αυτές τις παραβάσεις του νόμου, παρόλο που είναι τεκμηριωμένες μεταξύ άλλων και από το Spiegel, όπως επισημαίνεται.

Ωστόσο ο θάνατος της Μαρίας ήρθε να ταράξει αυτή την αδιαφορία και για πρώτη φορά γνωστές προσωπικότητες, μεταξύ αυτών και ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, απαιτούν τη μεταρρύθμιση της πολιτικής για τους πρόσφυγες, άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της άσκησης βίας στα σύνορα, ενώ παρενέβη και ο Άρειος Πάγος. Παραμένει ωστόσο αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα μεταβάλει ριζικά τη στάση της, σχολιάζουν οι συντάκτες του άρθρου, υπενθυμίζοντας ότι επίκεινται εκλογές και μέχρι τώρα ο Κ. Μητσοτάκης ήταν δημοφιλής ως σκληροπυρηνικός στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής. Ακόμα και τώρα φαίνεται ότι εμμένει στην αποτροπή, για αυτό και την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στον Έβρο και να ενισχύσει το προσωπικό.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Spiegel, μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή εμφανίστηκε να μην έχει ενσυναίσθηση, αμφισβήτησε ακόμα και το όνομα του κοριτσιού που έχασε τη ζωή του και αναφέρθηκε και πάλι στον κίνδυνο που συνιστά ο υβριδικός πόλεμος που διεξάγει η Τουρκία. Όπως υποστηρίζει η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη από την οργάνωση HR360 που -μαζί με το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες- παρέχει βοήθεια στην ομάδα των προσφύγων που εγκλωβίστηκαν στον Έβρο, η ρητορική περί υβριδικού πολέμου οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση και θέτει υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα για άσυλο.

Πάντως, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, εξακολουθεί να αποποιείται την ευθύνη για τον θάνατο της Μαρίας, ενώ πρότεινε στην οικογένεια την εκταφή της σορού, που βρίσκεται στη νησίδα του Έβρου, και την ταφή της στην Ελλάδα, κάτι που αρνούνται οι γονείς, οι οποίοι δηλώνουν στο Spiegel ότι επιθυμία τους είναι να παραμείνει η σορός της κόρης τους στο νησί.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή