Μετανάστες καταγγέλλουν βία από την Τουρκία – Το δρομολόγιο για να περάσουν στην Ευρώπη

Συνεχίζεται η πίεση στα χερσαία σύνορα της χώρας με ομάδες μεταναστών να επιχειρούν καθημερινά να περάσουν τον Έβρο και να «περάσουν» στη βόρεια Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Καταγγελίες για βιαιοπραγίες των Τούρκων σε βάρος τους.
Glomex
2'

Στην επιβεβαίωση όσων έχουν γίνει γνωστά για τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η Τουρκία στο μεταναστευτικό ζήτημα συμβάλουν όσα αναφέρουν οι ίδιοι οι μετανάστες για την εμπειρία τους στη γειτονική χώρα. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως η τουρκική στρατοχωροφυλακή πιέζει τους μετανάστες να περάσουν στην ελληνική πλευρά και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και βία για να το επιτύχει.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 προβλήθηκε οδοιπορικό στη Βόρεια Ελλάδα και στις συνοριακές γραμμές της χώρας, εκεί όπου μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στα Σκόπια αν έχουν καταφέρει να μπουν στην ελληνική επικράτεια ενώ παράλληλα καταγγέλλουν τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η Άγκυρα.

«Πήραν πολλά λεφτά από εμάς. Κάποιοι εκεί είναι τραυματισμένοι», είπε χαρακτηριστικά ένας μετανάστης από την Υεμένη. Άλλος, περιγράφει το δρομολόγιο που ακολουθούν λέγοντας ότι κατά σειρά περνάνε από Τουρκία, Ελλάδα, Σκόπια, Σερβία και Ρουμανία.

«Κινούνται σε ομάδες, πέντε-δέκα ατόμων. Ακολουθούν τη σιδηροδρομική γραμμή. Πάνε να μπουν στα Σκόπια αλλά δεν τους αφήνουν και γυρνάνε πίσω», λένε κάτοικοι της περιοχής. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες για επιθέσεις από ομάδες αλλοδαπών έτσι ώστε να τους αποσπάσουν τα χρήματα τα οποία έχουν μαζί τους για να περάσουν στην Ευρώπη, είτε τους εξαπατούν.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, συνολικά 7.700 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου. Τον Αύγουστου, καθημερινά καταγράφονται 1.000 ως 1.700 αποτροπές εισόδου από τον Έβρο. Μάλιστα, στη Βόρεια Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο συνελήφθησαν έξι διακινητές παράτυπων μεταναστών.

Συλλήψεις διακινητών και στο Ιόνιο

Εκτός από τα χερσαία σύνορα, ωστόσο, η Τουρκία προσπαθεί να πιέσει κι από τη θάλασσα την Ελλάδα, στέλνοντας διαρκώς πλοία γεμάτα ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο προς τα ελληνικά ύδατα. Τα πλοία αφήνονται να πλεύσουν στο Αιγαίο και φτάνουν αρκετές φορές μέχρι τα Κύθηρα ή και το Ιόνιο. Ενδεικτική είναι η σύλληψη έξι ακόμα διακινητών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κατάκολου και Ζακύνθου.

Η σύλληψη έγινε μετά την διάσωση συνολικά 69 ανθρώπων, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν εξέπεμψε σήμα κινδύνου στην περιοχή. Αφού μεταφέρθηκαν όλοι σώοι με σκάφος του Λιμενικού στο Λιμάνι της Καλαμάτας διαπιστώθηκε ότι 6 Τούρκοι άνδρες, ηλικίας 32, 39, 48, 51, 31 και 37 ετών αντίστοιχα ήταν οι διακινητές των μεταναστών.