Ελληνοτουρκικά: Ηχηρές απαντήσεις από Αθήνα, Παρίσι και Ουάσιγκτον στην «τρέλα» της Άγκυρας

Ελληνοτουρκικά: Αποστομωτικές απαντήσεις στην Τουρκία, όχι μόνο από την άμεσα θιγόμενη Ελλάδα αλλά και από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. «Να το σκεφτούν τρεις και τέσσερις φορές» κάλεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ όσους κάνουν όνειρα… εισβολής.
Φωτογραφία αρχείου / InTime
6'

«Φωτιά» έχει πάρει η τουρκική μονταζιέρα τα τελευταία 24ωρα, με την προπαγάνδα της Άγκυρας να χτυπά «κόκκινο». «Στρατευμένα» ΜΜΕ έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν ακόμα και το Newsbomb.gr ως «πλυντήριο» για τη δομή του Λαυρίου όπου φιλοξενούνται Κούρδοι μετανάστες, λέγοντας πως σε αυτό εκπαιδεύονται αντάρτες του PKK. Αυτό, όμως, ήταν το λιγότερο μπροστά στις ευθείες απειλές Ερντογάν για εισβολή στην Ελλάδα και στις εξωφρενικές επιστολές του Τσαβούσογλου στη διεθνή κοινότητα στις οποίες αναφέρει ότι η χώρα μας έχει μαξιμαλιστικές τάσεις και παρανομεί σε βάρος της Τουρκίας!

Οι απαντήσεις, ωστόσο, προς την Άγκυρα ήταν πολλαπλές και ηχηρές. Αρχικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δυο χρόνους - σε συναντήσεις με την πρόεδρο της Σλοβακίας και την ΥΠΕΞ της Γαλλίας - καταδίκασε την επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν και μίλησε ξεκάθαρα για μια Τουρκία η οποία υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως είναι απαράδεκτο μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να δέχεται απειλές από χώρα σύμμαχο.

Η παρουσία της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, ωστόσο, έδωσε και στον Νίκο Δένδια την ευκαιρία να δώσει ηχηρή απάντηση στην άκρως προκλητική ρητορική των Τούρκων. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως τα «νεοοθωμανικά νταηλίκια δεν είναι αποδεκτά». Παράλληλα, με στοιχεία και γεγονότα εξήγησε το γιατί η Τουρκία είναι αυτή που καθημερινά απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα. Το «δεν πτοούμαστε, δεν φοβόμαστε» του Έλληνα υπουργού ήταν σαφές προς την Άγκυρα. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας εξήγησε πως δεν μπορεί η Τουρκία να παρουσιάζεται ως το «θύμα» του Αιγαίου τη στιγμή που έχει προχωρήσει σε 6.100 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις και 1.000 παραβιάσεις χωρικών υδάτων. Η σαφής αναφορά στην Κατεχόμενη Κύπρο και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ήταν ένα ακόμα μήνυμα.

Η ετοιμότητα και η σαφής θέση της Ελλάδας, που ενεργεί πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρη από την απάντηση του κ. Δένδια σε ερώτηση για την αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν σε πιθανή εισβολή της Τουρκίας στην Ελλάδα. «Να το σκεφτούν τρεις ή τέσσερις φορές», προέτρεψε ο υπουργός Εξωτερικών τους Τούρκους καθώς όπως είπε «Είμαστε επαρκείς για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας, την εδαφική ανεξαρτησία και την ακεραιότητά μας».

Το γεγονός, όμως, ότι και η Γαλλίδα υπουργός υπενθύμισε τη στρατηγική συμφωνία που έχουν υπογράψει Παρίσι και Αθήνα, ήταν ένα ακόμα «χτύπημα» για την Άγκυρα. Απαντώντας σε ερώτηση πώς η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο του 2021, αν συγκεκριμενοποιηθούν οι απειλές και αν υπάρχει κλιμάκωση, η Κατρίν Κολονά διαβεβαίωσε ότι «όλοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να μην φτάσουμε στην κατάσταση που περιγράψατε. Δηλαδή, να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

Ωστόσο, συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αν κάτι τέτοιο συμβεί, «όντως έχουμε υπογράψει μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας, και βεβαίως, το άρθρο 21 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση, και περιγράφει ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας υπάρχει αμοιβαία συνδρομή».

Την ίδια ώρα με τις δηλώσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Γαλλίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την Καστοριά όπου βρέθηκε εξήγησε πως η Τουρκία έχει προχωρήσει σε τόσο ακραία ρητορική καθώς βλέπει την υπεροχή της Ελλάδας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Η Τουρκία ενοχλείται κυρίως γιατί η Ελλάδα δυναμώνει. Και δυναμώνει γιατί εδώ και καιρό υλοποιούμε ένα σχέδιο ενίσχυσης σε όλα τα επίπεδα όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. «Σε κάθε περίπτωση εμείς προτιμάμε να απαντάμε με λογική, να μην σηκώνουμε τους τόνους σε επίπεδο προσβλητικό προς την άλλη πλευρά και κυρίως να απαντάμε με έργα», πρόσθεσε.

Το τελειωτικό «χτύπημα» για το προηγούμενο 24ωρο, βέβαια, ήρθε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και την ηχηρή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε ερώτημα των Ελλήνων ανταποκριτών για τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, ο εκπρόσωπος του State Department απάντησε πως «σε μια συγκυρία όπου η Ρωσία έχει εισβάλει ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι ιδιαιτέρως αντιπαραγωγικές».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».

Τέλος, ξεκαθάρισε πως «Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Θεωρείται, βέβαια, δεδομένο πως με όλα όσα διαδραματίστηκαν το προηγούμενο 24ωρο θα υπάρξει νέος κύκλος προκλητικών δηλώσεων και απειλών από την Άγκυρα. Η «ιστορία» του Ερντογάν και των αξιωματούχων του έχει δείξει πως όταν «στριμώχνονται» από τη διεθνή κοινότητα, τις εξελίξεις και τις τοποθετήσεις κόντρα στον παραλογισμό τους, γίνονται ακόμα πιο «εριστικοί». Συνεπώς, με έναν Ερντογάν σε νευρική κρίση θα πρέπει να περιμέξουμε νέα αντίδραση...