«Η Τουρκία γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα»

«Η Τουρκία θα το σκεφτεί 2-3 φορές πριν επιχειρήσει οτιδήποτε στο Αιγαίο» τόνισαν ο υποναύαρχος Στέλιος Φενέκος και ο αντιστράτηγος Ανδρέας Πενταράς. - Ποιος ο ρόλος της Ρωσίας.
Η Τουρκία προσπαθεί να φανεί το θύμα
Intime / φωτογραφία αρχείου
3'

Για την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μίλησαν ο υποναύαρχος Στέλιος Φενέκος και ο αντιστράτηγος Ανδρέας Πενταράς.

Σε συνέντευξή τους στο sigmalive, επεσήμαναν ότι η Τουρκία γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα και δεν έχει τη στήριξη της Δύσης. Ο κ. Φενέκος ανέφερε αρχικά ότι η Ελλάδα άρχισε να στοχεύει σωστά στα θέματα διεθνοποίησης και σε όργανα όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αντιλαμβάνεται η Τουρκία ότι αν εισακουστούν τα αιτήματα της Ελλάδας τότε θα χάσει πολλά από τα επιχειρήματά της. Προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα πάντα, να αντιστρέψει τα πάντα, να φανεί απειλούμενη, θύμα και ότι η Ελλάδα προκαλεί» τόνισε.

Σημείωσε ότι η Τουρκία συντηρεί μια πολεμική ρητορική που όμως στο πεδίο δεν επιβεβαιώνεται με αντίστοιχες κινήσεις. «Αυτό το επίπεδο υπερβολής κάνει κακό στον Ερντογάν γιατί τον ταυτίζουν με τη ρητορική Πούτιν, με αποτέλεσμα να χάνει τα επιχειρήματά του».

Ο κ. Φενέκος ανέφερε, επίσης, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να προκαλέσει ένα αντίστοιχο επεισόδιο σε μικρονησίδες ή να αξιοποιήσει το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν σε περιοχές γύρω από την Κύπρο ή νότια του Καστελόριζου. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να προλαμβάνει τα μικρά επεισόδια γιατί αν δημιουργηθούν τετελεσμένα τότε είναι δύσκολα στη διαχείρισή τους. «Εάν υπάρξει μεγάλος πόλεμος τότε δεν θα συμφέρει κανέναν και θα προσπαθήσουν οι δυτικοί σύμμαχοι να μειώσουν το επεισόδιο».

Από την πλευρά του ο υποστράτηγος Ανδρέας Πενταράς ανέφερε ότι συμφωνεί με τον κ. Φενέκο. «Αυτή η ρητορική παραφροσύνης της Τουρκίας δεν γίνεται μόνο για εσωτερική κατανάλωση αλλά είναι και μέρος της αναθεωρητικής στρατηγικής την οποία ακολουθεί εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα».

Υπογράμμισε ότι οι απειλές εκφράζονται από τον ίδιο τον Ερντογάν και έχουν βαρύτητα. «Σε επίπεδο κυβερνήσεων όταν εκφράζονται απειλές, δεν εξετάζεται η πιθανότητα αλλά η δυνατότητα».

Συμπλήρωσε ότι πρέπει να εξεταστεί το χειρότερο σενάριο. «Η Ελλάδα έχει χτίσει μια ισχυρή αποτρεπτική ισχύ απέναντι στην Τουρκία σε ναυτικό, αεροπορία, στρατό ξηράς, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Η Ελλάδα δείχνει ότι έχει τη διάθεση να χρησιμοποιήσει την αποτρεπτική ισχύ σε περίπτωση που χρειαστεί. Η Τουρκία θα το σκεφτεί 2-3 φορές πριν επιχειρήσει οτιδήποτε στο Αιγαίο».

Ακόμη ανέφερε ότι η μοναδική χώρα που θα ευνοείτο από μία σύρραξη στο Αιγαίο θα ήταν η Ρωσία. «Επιδιώκει τη διαμάχη Τουρκίας – Ελλάδας εξαιτίας του Κυπριακού έτσι ώστε να εξασθενεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Σημείωσε ότι μια σύρραξη δεν θα σύμφερε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη γιατί οι συνέπειες θα ήταν τεράστιες. «Η Τουρκία ενεργεί στρατιωτικά όταν γνωρίζει ότι θα βγει νικήτρια και όταν έχει τη στήριξη των μεγάλων δυνάμεων».

Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία γνωρίζει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα και δεν έχει τη στήριξη της Δύσης.