Ο Στόλτενμπεργκ «ξεπλένει» την Άγκυρα για ακόμα μια φορά: «Υπάρχουν ελληνοτουρκικές διαφορές»

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αποφεύγει συστηματικά να σχολιάσει το «ξεσάλωμα» της Άγκυρας, δικαιολογώντας την μάλιστα και για το βέτο που έθεσε σε Σουηδία και Φινλανδία  

Στολτεμπεγκ
Με ξεκάθαρη στάση υπέρ της Τουρκίας -για ακόμα μια φορά- η οποία προκαλεί ερωτήματα αλλά και προβληματισμό, εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ
AP
4'

Με ξεκάθαρη στάση υπέρ της Τουρκίας -για ακόμα μια φορά- η οποία προκαλεί ερωτήματα αλλά και προβληματισμό, εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Foreign Policy.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ εκτός ότι έδωσε «συγχωροχάρτι» στην Τουρκία, η οποία το προηγούμενο διάστημα κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη συνοχή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, βάζοντας «φρένο» στην ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν και «κάποιες ελληνοτουρκικές διαφορές».

Αναφορικά με το βέτο που έθεσε η Άγκυρα, στις δυο σκανδιναβικές χώρες, ο Γεν Στόλτενμπεργκ δικαιολόγησε την στάση Ερντογάν. η οποία ήταν ενάντια στην απόφαση όλων των υπόλοιπων μελών, με την πρόφαση ότι έχει «υποφέρει» κατά το παρελθόν «από την τρομοκρατία» και οι εκφραζόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις απειλές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά.

Συνεχίζοντας το «ξέπλυμα» της Άγκυρας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν η Τουρκία «είναι ένα προβληματικό παιδί που παρεμποδίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ», λέγοντας για τα ελληνοτουρκικά ότι «υπάρχουν διαφορές που πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα».

Ο κ Στόλτενμπεργκ δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντίδραση του ΝΑΤΟ, για τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα στη Δύση και το ΝΑΤΟ, αλλά και για την υφή και το μέλλον του ΝΑΤΟ εντός ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου.

Όπως δήλωσε, το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία και η επιτυχία του οφείλεται στην ενότητα των μελών του και στην ικανότητα του Οργανισμού να εξελίσσεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στο πλαίσιο ενός μεταβαλλόμενου κόσμου.

Επίσης, ο δημοσιογράφος έθεσε στον κ. Στόλτενμπεργκ την ακόλουθη ερώτηση η οποία αφορούσε τη στάση της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με αναφορά στις σχετικές επιστολές που έχει αποστείλει η Ελλάδα στη Συμμαχία: «Σχετικά με την Τουρκία, λάβατε επιστολές από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας με τις οποίες προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για πιθανό δεύτερο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, κατηγορώντας ακολούθως την Τουρκία για επιθετική δράση η οποία είναι ενοχλητική για την ενότητα της Συμμαχίας. Τίθεται επίσης, το ζήτημα της εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Βλέπετε την Τουρκία ως ένα προβληματικό ''παιδί'' που παρεμποδίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ;».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ απάντησε συγκεκριμένα: «Και οι δύο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ. Έχουν υπάρξει μέλη αυτής της Συμμαχίας για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες και συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους, κάτι το οποίο εκτιμούμε. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες, και φυσικά το μήνυμά μας είναι ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οποιαδήποτε στρατιωτικά περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα στο Αιγαίο. Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ έχει εγκαθιδρύσει έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης, όπου η Τουρκία και η Ελλάδα συμμετέχουν για να αποτραπεί και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών ή ατυχημάτων, όπως είδαμε προηγουμένως τη δεκαετία του 1990, μια παρόμοια κατάσταση που οδήγησε σε πολύ σοβαρά περιστατικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Και πρόσθεσε: «Για την Τουρκία επιπλέον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ ο οποίος έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν τις εκφραζόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις απειλές», καταλήγοντας: «Για αυτό καλωσορίζω την ιστορική απόφαση των 30 συμμάχων του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εισέλθουν στη Συμμαχία, καθώς και το ότι η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία μπόρεσαν να συμφωνήσουν στη Μαδρίτη μέσω κοινής δήλωσης και πολυμερούς συμφωνίας για το πώς θα αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι που είναι σημαντικό για όλους μας».

Σχετικές ειδήσεις:

Προκαλεί ξανά η Τουρκία: Η Ελλάδα λέει ψέματα για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ο Τσαβούσογλου απαντά στον Μητσοτάκη και προκαλεί ξανά: «Εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα πάμε και πού»

Ξέφυγαν τα τουρκικά ΜΜΕ: Οι επισκέψεις Σακελλαροπούλου στα νησιά αυξάνουν τις εντάσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή