Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν;
Από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στον ΟΗΕ και τις τουρκικές διαρροές που προέκυψαν, διαφαίνεται μια αλλαγή στάσης από την πλευρά των Τούρκων.
Ήδη πριν ακόμα αρχίσει η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη οι Τούρκοι διέρρευσαν στον Τύπο πληροφορίες ότι οι ίδιοι δεν είναι αρνητικοί σε μια ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Για την ακρίβεια ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει μια συνάντηση των δύο ανδρών στην Πράγα. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV σημείωσε ότι μια ενδεχόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στις 6-7 Οκτωβρίου στην Πράγα «θα κριθεί από τα βήματα που θα κάνει η ελληνική πλευρά μέχρι τότε». Πετάει δηλαδή το μπαλάκι στους Έλληνες, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει μια χαραμάδα συνεννόησης.
«Ο πρόεδρός μας (σ.σ.: Ερντογάν) δεν αποκλείει κανέναν. Αν γίνει ένα βήμα, ο πρόεδρός μας κάνει δύο βήματα. Έρχονται διάφορα μηνύματα. Τα εξετάζουμε. Δεν μπορώ να πω από τώρα αν θα γίνει η συνάντηση η όχι. Θα δούμε τι βήματα θα γίνουν ως τότε. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Μητσοτάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καλίν, κίνηση που δείχνει ότι αλλάζει την στρατηγική του, αφού από το «δεν ξαναβλέπω τον Μητσοτάκη», περνάμε στο «δεν αποκλείουμε τίποτα».
Η ίδια διγλωσσία παρουσιάστηκε και μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκε ιδιαιτέρως από το μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον τουρκικό λαό. Ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα τουρκικά στην επίσημη σελίδα «Prime Minister GR» στο Twitter ανέφερε:
«Με αυτό το μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στους Τούρκους ηγέτες αλλά και στον τουρκικό λαό: η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν είμαστε ο εχθρός. Είμαστε γείτονες και δίνουμε μεγάλη σημασία στις μεταξύ μας φιλικές σχέσεις. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Σε αντίθεση με τον Ερντογάν που πριν από λίγο καιρό απειλούσε τον ελληνικό λαό από το twitter, γράφοντας στα ελληνικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα φιλίας στο λαό της γείτονος, κάτι που αιφνιδίασε την τουρκική πλευρά.
Με διαρροές από την τουρκική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ υπήρξε η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γενική Συνέλευση του οργανισμού στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη μια αποδόμησε την τουρκική προκλητική ρητορική βάζοντας τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές» και αφετέρου έτεινε χείρα φιλιάς στον τουρκικό λαό και με ανάρτηση στα τουρκικά στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Δυστυχώς η ομιλία αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα διαστρέβλωσης των γεγονότων και της επιθετικής ρητορικής κατά της Τουρκίας. Ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή (σ.σ. ανατολική Μεσόγειο) εκτιμάται διεθνώς από την παγκόσμια κοινότητα» ανέφεραν πηγές της τουρκικής αντιπροσωπείας στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Στην ίδια διαρροή υποστηρίχθηκε ότι η Τουρκία δεν προκαλεί την εδαφική ακεραιότητα ή την ενότητα της Ελλάδας κάνοντας λόγο για «ψεύτικη προπαγάνδα». «Ωστόσο η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να συμμετέχει σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο βάσει του Διεθνούς Δικαίου όχι για μια αλλά για όλα τα θέματα στο Αιγαίο» είπαν οι τουρκικές διπλωματικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν, σύμφωνα με το Anadolu, ότι είναι η Ελλάδα που απειλεί την Τουρκία με επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο από τον Ιούνιο του 1995: «η απειλή αυτή έχει προσφάτως ενισχύει με την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αντίθετα με τις διεθνείς συνθήκες».
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι το τουρκικό καθεστώς φαίνεται να κάνει στροφή 180 μοιρών και να λέει ότι δεν απειλεί την εδαφική μας ακεραιότητα. Με δεδομένη την προβλεψιμότητα του Τούρκου προέδρου δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το επόμενο διάστημα.
Άλλωστε όπως τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν δεν ξέρει αν θα γίνει συνάντηση στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου καθώς αυτό εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς και προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
«Ο πρόεδρος μας δεν αποκλείει κανέναν. Αν γίνει ένα βήμα ο πρόεδρος μας κάνει δύο βήματα. Έρχονται διάφορα μηνύματα. Τα εξετάζουμε. Δεν μπορώ να πω από τώρα αν θα γίνει η συνάντηση η όχι Θα δούμε τι βήματα θα γίνουν ως τότε. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Μητσοτάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Είναι προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει τραβήξει αρκετά το σχοινί και έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα στη Δύση. Δεν έχει πολλά περιθώρια να κρατά αρνητική στάση έναντι της Ελλάδας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Από την πλευρά της Αθήνας πάντως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ανοικτός σε οποιοδήποτε ραντεβού, χωρίς όμως τσαμπουκάδες και εκβιαστικά διλήμματα. Όσο η Τουρκία χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική, δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνάντησης.