Χιούγκο Ντίξον για ελληνοτουρκικά: Υπάρχει κίνδυνος αλλά είναι βραχυπρόθεσμος
«Αυτή τη στιγμή είναι βραχυπρόθεσμος ο κίνδυνος με την Τουρκία», τόνισε ο Χιούγκο Ντίξον
«Βεβαίως και υπάρχει κίνδυνος», ανέφερε ο κορυφαίος οικονομολόγος και επικεφαλής αρθρογράφος του Reuters Breaking Views, Χιούγκο Ντίξον στην ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και τονίζοντας όμως πως «δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον Ερντογάν», λόγω των επερχόμενων εκλογών στην γειτονική χώρα.
Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι απόλυτα προστατευμένη από αυτή την καταιγίδα, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο η μεγάλη κρίση του ’29.
Ολόκληρη η συνέντευξη στην ΕΡΤ:
Ερώτηση: Σήμερα η στερλίνα πέφτει το κόστος δανεισμού στο Λονδίνο αυξάνεται, καθώς η κυβέρνηση μόλις ανακοίνωσε ένα τεράστιο πακέτο δανεισμού που θα χρηματοδοτηθεί. Δημοσιονομικό πακέτο με συγχωρείτε που θα χρηματοδοτηθεί από δανεισμό. Αυτό φαίνεται εντελώς ασυνήθιστο ακόμα και για την Ελλάδα της προηγούμενης δεκαετίας. Υπάρχει κίνδυνος νομισματικής κρίσης στην Ευρώπη και αυτό κατά κάποιο τρόπο να κάνει μετάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη;
Απάντηση: Ναι, νομίζω ότι η κυβέρνηση σήμερα είναι εντελώς ανεύθυνη. Είναι εξαιρετικά αν θέλετε δημαγωγική και αυτό το κάνει για να χρηματοδοτήσει κάποιες μειώσεις φόρων. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Δεν είναι το δημοσιονομικό πακέτο, αλλά το πακέτο το βάρος του δανεισμού. Είναι πραγματικά εντελώς ασυνείδητο. Γινόμαστε αν θέλετε κατά κάποιο τρόπο πολύ πολλοί Ευρωπαίοι ακόμα και κατά της Ελλάδας. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει μετάσταση όπως το είπες εσύ, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να επηρεάσει τις οικονομικές αγορές, χρηματοπιστωτικές αγορές. Μέχρι τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες φαινόταν κάπως σαν να κλονίζονται, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο φαινόταν να είναι πολύ πιο σταθερό στις αποφάσεις του. Αλλά όπως είπες και έτσι έχουμε μία κυβέρνηση εντελώς ανεύθυνη».
Ερώτηση: Να πάμε όμως από τον μελλοντικό άρρωστο ασθενή. Αν θέλετε της Ευρώπης στα τρέχοντα. Έχουμε την ιταλική κυβέρνηση που θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ευέλικτη στην Ευρώπη ενόψει και του χρέους της. Ωστόσο, η ακροδεξιά κυβέρνηση δεν χαρακτηρίζεται για την ευελιξία της. Πιστεύετε ότι θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να στρέψει το βάρος των αγορών σε άλλες χώρες με υψηλό χρεωστικό φορτίο όπως η Ελλάδα;
Απάντηση: Ναι, όπως είπες και εσύ στην Ιταλία πλέον όχι μόνον έχουμε πολύ μεγάλο φόρτο δανεισμού, αλλά και πολύ αυξανόμενα επιτόκια γιατί θα πρέπει με κάποιο τρόπο να χρηματοδοτηθεί το κόστος του δανεισμού. Υπάρχει λοιπόν μεγάλος κίνδυνος στην Ελλάδα, 150% του ΑΕΠ είναι ο δανεισμός και αυτό βεβαίως δεν ξέρω πώς θα το χειριστεί μια ακροδεξιά σχεδόν φασιστική κυβέρνηση. Και γιατί είναι αλήθεια ότι η πρωθυπουργός δέχεται συμβουλές από τον Μάριο Ντράγκι και προσπαθεί τώρα να ρίξει κάπως τους τόνους του εξτρεμισμού. Αν τα πράγματα ξεφύγουν, όμως ίσως να παίξει αυτό το παιχνίδι. Ο κίνδυνος είναι όμως ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα κάνει κινήσεις τέτοιου είδους, αν θέλετε μη προγραμματισμένες και οι αγορές θα αντιδράσουν με τον γνωστό μη προγραμματισμένο τρόπο. Δεν ξέρω για την Ελλάδα, αλλά αυτή τη στιγμή ο κωδικός του δανεισμού στην Ελλάδα είναι 199 % του ΑΕΠ, και φυσικά υπάρχουν κίνδυνοι.
Ερώτηση: Η ενεργειακή κρίση έχει τεράστιο κόστος. Ωστόσο αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα ρυθμισμένο. Αν θέλετε δάνειο κόστος, αν θέλετε, όπως επίσης και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύετε ότι θα προκληθεί και προκληθεί κρίση;
Απάντηση: Στις αρχές του χρόνου πρέπει να πούμε ότι υπήρχε κάποιος κίνδυνος. Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είναι υπέρ των επενδύσεων και έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθεί σε σχέση με την Ιταλία. Είχαμε όμως και το σκάνδαλο των υποκλοπών και αυτή τη στιγμή συζητιέται πλέον αν θέλετε η πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας. Καθώς λοιπόν πλησιάζουμε τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης δεν θα καταφέρει να επιτύχει μια νέα πλειοψηφία που θα χρειαστεί για να δημιουργήσει αυτό αυτόνομη κυβέρνηση και αναρωτιέται κανείς με ποιον θα συνεργαστεί και αυτή η αβεβαιότητα έχει αρχίσει να βαραίνει πάνω στις αγορές. Δεν πιστεύω λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα προστατευμένη από αυτή την καταιγίδα.
Ερώτηση: Η πολιτική σταθερότητα θα είναι το καυτό θέμα στους επόμενους;
Απάντηση: Ναι, νομίζω ότι πρόκειται για ένα πολύ συγκεκριμένο ελληνικό ζήτημα, αλλά το καυτό ζήτημα είναι το αυξανόμενο χρέος. Γενικά η Ελλάδα υπήρξε μια από τις πιο γενναιόδωρες κυβερνήσεις από την άποψη της υποστήριξης των πολιτών της για να ανταπεξέλθουν στην ενεργειακή κρίση. Το θέμα όμως είναι πόσο καιρό θα μπορέσει αυτό να γίνεται χωρίς να αρχίσουν να ανησυχούν οι επενδυτές για το πώς θα καλυφθούν εντελώς τα ελλείμματα και πώς βέβαια θα αποπληρωθεί ο φόρος.
Ερώτηση: Κάτι που είναι επίσης καινούργιο για την Ελλάδα και κάπως περιπλέκει τα θέματα, είναι ή αν θέλετε η άνοδος ενός νέου ενός παλιού εχθρικού γείτονά της Τουρκίας, η οποία εκμεταλλεύεται και την θέση της στην Ουκρανία και στην ουκρανική κρίση για να εκφράσει απειλές. Τι πιστεύετε για το θέμα αυτό;
Απάντηση: Βεβαίως και υπάρχει κίνδυνος. Αυτή τη στιγμή είναι βραχυπρόθεσμος ο κίνδυνος. Το γεγονός ότι στις επόμενες την επόμενη άνοιξη θα έχουμε διπλές εκλογές, δηλαδή οι εκλογές της Ελλάδας και της Τουρκίας θα είναι πάνω κάτω τον ίδιο καιρό, δημιουργεί περισσότερο κίνδυνο, αλλά είμαι μάλλον μετριοπαθώς αισιόδοξος. Πρώτον, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον Ερντογάν. Δεύτερον, γιατί η Ρωσία είναι σε διαφορετική θέση από την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία, γιατί η οικονομία της είναι πιο αδύνατη. Ο κόσμος δεν θέλει να πολεμήσει και θα είναι πολύ πιο δύσκολο για την Τουρκία μεσοπρόθεσμα να παίξει στρέφοντας την Αμερική εναντίον της Ρωσίας, γιατί βεβαίως ποιος θέλει να δεθεί με έναν ηττημένο;
Ερώτηση: Να πάμε πίσω στο θέμα που αφορά τους πολίτες. Ο οικονομολόγος του ECB είπε ότι θα έπρεπε να φορολογήσουμε περισσότερο τους μεγάλους και μεγάλες κερδοφόρες ομίλους, όπως τους ενεργειακούς ομίλους για να ενισχύσουμε τους πολίτες. Πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Απάντηση: Νομίζω ότι έχουμε χάσει κάποια βήματα. Λίγο πολύ υπάρχει κάποια αλληλεγγύη, αλλά δεν έχουμε κάνει ούτε το μισό από αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε για να μειώσουμε την ζήτηση του ηλεκτρισμού και του πετρελαίου και της βενζίνης. Αν θέλετε αυτό θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ήδη τον Φεβρουάριο όταν ξεκίνησε ο πόλεμος γιατί τότε δεν θα είχαμε λιγότερα προβλήματα. Το γεγονός ότι έχουμε αποτύχει να ελέγξουμε τη ζήτηση σημαίνει ότι θα έχουμε τουλάχιστον πρόβλημα για τους επόμενους δύο χειμώνες και όχι μόνο αυτό τον χειμώνα. Και αυτό που είπε ο οικονομολόγος του ECB είναι ότι τα χρήματα πρέπει να είναι σωστό ότι θα πρέπει τα χρήματα να πάνε στους ευάλωτους πληθυσμούς, αλλά αυτό αν θέλετε γίνεται η υποστήριξη των πιο αδύνατων γίνεται παντού, αλλά αυτό κοστίζει πάρα πολλά χρήματα. Εγώ θα σας έδινα λοιπόν τρία στα δέκα γι αυτό.
Ερώτηση: Είστε πολύ αυστηρός απ’ότι φαίνεται και κατά πάσα πιθανότητα είστε και να πάμε πάλι στην ευρύτερη εικόνα και πάλι έχουμε ένα δολάριο το οποίο είναι δυνατό και γίνεται ακόμα δυνατό και μια ύφεση που αναμένεται να χτυπήσει πιο σκληρά. Εκτός Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύετε ότι θα έχουμε συστημική κρίση, όπως αυτή που είχαμε το 2008.
Απάντηση: Δεν νομίζω ότι οι τράπεζες είναι τόσο αδύνατες όσο όπως ήταν το 2008 και αυτό είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό. Παρόλα αυτά υπάρχει τεράστιος πλαίσιο χρέος, τεράστιος δανεισμός μεγαλύτερος από ότι το 2008 και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και για την Κίνα, όπου το χρέος έχει αυξηθεί πάρα πολύ και αυτό επηρεάζει και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια δεν τα έχουν πλέον στα χέρια τους οι τράπεζες, αλλά οι κεφαλαιακές αγορές που είναι καλό για τις τράπεζες, αλλά δημιουργεί πολλές τρύπες μέσα σε χώρες που πραγματικά στενοχωριούνται από το χρέος, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά χρέη και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αποφασιστεί τι θα γίνει με την Γκάνα με την Αιθιοπία με τη Σρι Λάνκα με το Πακιστάν είναι χώρες που είναι αναδυόμενες αγορές και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, αλλά και στις πλούσιες χώρες. Το χρέος δεν θα φύγει. Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να πληρωθεί είτε με φόρους ή με μείωση των δαπανών ή με κήρυξη χρεοκοπίας και αυτό έχει και οικονομικά και πολιτικά προβλήματα. Το είδαμε στην Ελλάδα με την κρίση ότι δημιουργήθηκε μια τεράστια εθνική κρίση, αλλά δημιούργησε και γεωπολιτική ένταση με τους εταίρους σας. Αυτό που δημιουργήθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας. Βλέπω λοιπόν τριβές και ένταση σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας των αυξανόμενων των αυξανόμενων επιτοκίων.
Ερώτηση: Ιστορικά, πόσο μεγάλη και σημαντική θα είναι η κρίση, η οποία αναμένεται να δημιουργηθεί, δεν θα είναι τόσο άσχημη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο;
Απάντηση: Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο η μεγάλη κρίση του ’29. Αλλά αν τα βάλουμε όλα μαζί με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη γεωπολιτική κρίση, τις οικονομικές δυσκολίες, την κλιματική κρίση, την κλιματική κρίση.
Ερώτηση: Εδώ και πάρα πολύ καιρό, υποστηρίζει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της αλλαγής θεωρείται ότι η Ελλάδα εξαιτίας αυτής της ύφεσης δεν θα λάβει μέτρα που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να ληφθούν;
Απάντηση: Η διπλωματία του κλίματος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση. Θα δούμε βεβαίως μια επιτάχυνση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά αυτό δεν αρκεί για να σώσει τον πλανήτη και να μειώσει την θερμοκρασία κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, πράγμα το οποίο όλοι έχουν δεσμευθεί. Είναι όμως μια θετική νότα, μια θετική είδηση και χαίρομαι που σας την δίνω.
Σχετικές ειδήσεις:
Με άδειες τσέπες ο Ερντογάν από τον ΟΗΕ – «Πράγα γιοκ» για συνάντηση με τον Μητσοτάκη
Επεισόδιο, διπλωματική οδός και στο βάθος... Χάγη - Τα 3 σενάρια της κλιμάκωσης στα Ελληνοτουρκικά
Ο Γκιουλέν παίρνει θέση για τα ελληνοτουρκικά: Οι δικοί μας συμπεριφέρονται σαν μεθυσμένοι