Ελληνοτουρκικά: Το στημένο επεισόδιο, το σενάριο της πρώτης τουφεκιάς και το πακέτο της Χάγης

Με τις τελευταίες κινήσεις του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει πως επιχειρεί να δημιουργήσει το πολιτικό πλαίσιο έτσι ώστε να δικαιολογήσει ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της χώρας μας. Ή το αντίθετο. Να δημιουργήσει ένα στημένο επεισόδιο οδηγώντας τη χώρα μας στην 1η τουφεκιά για να έχει το άλλοθι της μη υπαιτιότητας.
5'

Αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το τελευταίο διάστημα η ρητορική του τούρκου προέδρου έχει περάσει σε άλλο level και από επιθετική έχει μετατραπεί καθαρά σε πολεμική. Δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές του για την «άλωση της Τριπολιτσάς» αλλά και για τρομοκράτες που κρύβονται στο Λαύριο, καθώς με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να πολώσει το κλίμα στην Άγκυρα εναντίον της χώρας μας.

Το σοβαρό ενδεχόμενο ήττας στις επερχόμενες εκλογές, αλλά και οι πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ και τις ΕΕ, οι οποίες στηρίζουν δημόσια τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα της κυριαρχίας στο Αιγαίο, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον τούρκο πρόεδρο που αναζητά τρόπους να γυρίσει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας του. Η Τουρκία ψάχνει για άλλοθι.

Ανακατεύει συνεχώς την τράπουλα και έχει εξαντλήσει τα διπλωματικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να πείσει δήθεν τη διεθνή κοινότητα, αλλά και να φέρει την Ελλάδα σε κάποιο τραπέζι επί μηδενικής βάσεως. Μιλάμε δηλαδή για μια ελεγχόμενη κλιμάκωση κι ένα σκηνοθετημένο θερμό επεισόδιο, επίσης ελεγχόμενο.

Παρεμπόδιση πλοίου ή απόβαση;

Το στημένο επεισόδιο που ψάχνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να είναι μια ενέργεια μπλοκαρίσματος, παρεμπόδισης κάποιου πλοίου το οποίο την επόμενη φορά θα μπορούσε να μεταφέρει στρατιωτικό οπλισμό προς τα νησιά.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε διεθνή χωρικά ύδατα κατά πάσα πιθανότητα αλλά και πάλι θα ήταν μια παράνομη ενέργεια από πλευράς Τουρκίας. Το άλλο σενάριο περί απόβασης σε βραχονησίδα, αν και είναι υπαρκτό, πρακτικά είναι ανέφικτο από πλευράς Τούρκων.

Είναι εμφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλει όμως και γενικευμένο πόλεμο. Προσπαθεί να μας σύρει σε μία ένταση, προκειμένου να πέσουμε εμείς στο λάθος και να πέσουμε στην παγίδα που μας στήνει. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας ότι η χώρα τους θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα.

Η επίκληση της νομιμότητας από τους Τούρκους δεν είναι κάτι σύνηθες, το αντίθετο. «Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δίκαια και τα συμφέροντα του έθνους μας» τονίστηκε σχετικά στην ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κατέλαβε τόσο μεγάλο χώρο στην ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας. Με μια προσεκτική ανάγνωση βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:

-Η Τουρκία επιμένει να θεωρεί ότι δεν πρόκειται για ελληνικά νησιά

-Η Τουρκία ετοιμάζει μια… απάντηση για την παρουσία στρατού στα ελληνικά νησιά.

Αρκετοί μάλιστα υπογραμμίζουν και το γεγονός ότι στην Τουρκία έχει ανοίξει η συζήτηση για τον αποκλεισμό ελληνικών νησιών ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα να γίνει μεταφορά στρατού. Σημειώνεται, δε, ότι στο… μάτι της Τουρκίας έχουν μπει η Σάμος, η Χίος, η Λέσβος, η Κως και η Ρόδος.

Εξάλλου, στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, γίνεται σαφής αναφορά περί στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και επισημαίνεται ότι «οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίζει νησιά που βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης καλούνται να επιστρέψουν στην κοινή λογική». Όπως έχουμε ήδη επισημάνει από το Newsbomb.gr η επίκληση της νομιμότητας από τους Τούρκους δείχνει Χάγη με όλο το πακέτο ανοικτό, επί μηδενικής βάσεως δηλαδή και με όλες τις αναθεωρητικές βλέψεις του ιδίου μέσα στη διαπραγμάτευση. Είναι άλλο πράγμα η όποια διαπραγμάτευση να γίνεται κοινή συναινέσει και εν ειρήνη και άλλο πράγμα να γίνεται μετά από πολεμικό επεισόδιο.

Γιατί η Χάγη είναι αγκάθι;

Τα πράγματα με την Χάγη δεν είναι τόσο απλά όσο ενδεχομένως φαίνοτναι. Και ειδικά μετά από στημένο επεισόδιο. Πέραν του ότι η Τουρκία θα θέσει ζήτημα κυριαρχίας επί των νήσων για να καθορισθούν οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο, και άρα θα βάζει έμμεσα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να αποφασίζει και για άλλα ζητήματα, το μέγα ερώτημα είναι «πώς θα πάμε στη Χάγη ή στο Αμβούργο με 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και χωρίς γραμμές βάσεως;».

Εάν το Δικαστήριο αποφασίσει για μειωμένη επήρεια σε κάποιο νησί μέχρι τα χωρικά ύδατα, αυτό θα σημαίνει επήρεια μόνο 6ν.μ. Και αυτό η Τουρκία θα το διεκδικεί για όλα τα άλλα νησιά όπου και να βρίσκονται. Επίσης χωρίς γραμμές βάσεως ήδη χάνουμε το 5-6% χωρικών υδάτων. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι σε αυτό το timing η μόνη λύση είναι η μη λύση.

Διαβάστε επίσης