Αν η Λιβυή παραχωρήσει ΑΟΖ στην Τουρκία θα φέρει πιο κοντά το «θερμό επεισόδιο» με την Ελλάδα
Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Λιβύη. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα συνοδεύεται από τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εμπορίου, Μέχμετ Μους, τον διευθυντή Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν.
Τα πρόσωπα προφανώς και έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για τους κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ερντογάν. Ειδικότερα, τα «χαρτοφυλάκια» των Ντονμέζ και Ακάρ έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε αυτό το ταξίδι στη Λιβύη, καθώς φημολογείται πως η Άγκυρα έχει ρίξει «γέφυρες» και στις δυο αντιμαχόμενες πολιτικές πλευρές έτσι ώστε να επαναφέρει και να ενεργοποιήσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, προβλέπεται να συζητηθεί η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη και οι εκλογές στο πλαίσιο αυτό, να επανεξεταστούν οι διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για στρατιωτική εκπαίδευση, και να ανταλλάξουν απόψεις για περιφερειακά ζητήματα», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Μάλιστα, λογαριασμοί που προωθούν το αφήγημα της Άγκυρας στα social media, όπως ο παρακάτω που φέρει το όνομα «Γαλάζια Πατρίδα», εμφανίζονται σίγουροι για εκχώρηση της ΑΟΖ της Λιβύης στην Τουρκία. «Ο υπουργός Τσαβούσογλου θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την εκχώρηση της ΑΟΖ στην Τουρκία για να γίνουν έρευνες από τουρκικές εταιρείες ενέργειας», αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ δημοσιεύει και τον σχετικό χάρτη.
Σε αυτόν, φαίνονται ξανά οι περιοχές όπου δεσμεύονται από το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και γίνεται σαφές πως όχι απλά θα ανέβει κατακόρυφα το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, αλλά ο κίνδυνος «ανάφλεξης» θα είναι πιο κοντά από ποτέ.
Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Βαληνάκης, ο οποίος είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής, ανέφερε ότι αν πράγματι εκχωρηθεί η ΑΟΖ της Λιβύης στην Τουρκία, τότε η κρίση επί του πεδίου θα είναι ένα βήμα πιο κοντά.
«Εξωφρενικό, αλλά αν πράγματι ισχύει ότι η Λιβύη ετοιμάζεται να «εκχωρήσει» την ΑΟΖ της για έρευνες υδρογονανθράκων σε Τουρκία, τότε η κρίση επί του πεδίου έρχεται…Σημειώνεται ότι τελευταία ο Ερντογάν εξασφάλισε στενές σχέσεις και με τις 2 πλευρές του λιβυκού εμφυλίου!», έγραψε χαρακτηριστικά.
Αν συνυπολογίσει κανείς ότι η εξέλιξη αυτή έχει έρθει σε μια εποχή όπου η Τουρκία έχει φτάσει στα άκρα τις σχέσεις της με την Ελλάδα, κλιμακώνει διαρκώς την ένταση και επιχειρεί με κάθε τρόπο να προκαλέσει «ατύχημα» στο Αιγαίο ή οπουδήποτε αλλού θα της ήταν «χρήσιμο» για τις επιδιώξεις της, γίνεται αντιληπτό ότι τα πράγματα «θερμαίνονται» επικίνδυνα. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις έχοντας σαφή και πάγια θέση.
Η χώρα δεν επιδιώκει συγκρούσεις, βασίζεται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, πλην όμως, αν καταστεί αναγκαίο θα προστατεύσει με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα.