Ένοπλες Δυνάμεις: Άσκηση - «προσομοίωσης» κρίσης με Τουρκία – Συναγερμός σε όλη την Ελλάδα
Σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις απειλές της Τουρκίας για εμπόλεμη σύρραξη.
Εδώ και αρκετό καιρό το ΓΕΕΘΑ έχει δώσει σαφείς εντολές για απόλυτη επαγρύπνηση στις ακριτικές μονάδες και τρόπους αντιμετώπισης οποιουδήποτε περιστατικού. Με τις προσπάθειες άλλωστε συνεννόησης να έχουν πέσει στο κενό και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες να έχουν αποτύχει πλήρως, όλα δείχνουν πως το μόνο που απομένει στο τουρκικό καθεστώς είναι να κάνει την επόμενή του κίνηση και να κλιμακώσει την ένταση και επί του πεδίου.
Ποια θα είναι η επιθετική ενέργεια που θα ανάψει το φυτίλι της κρίσης; Ένα ατύχημα στον αέρα, ένα «τζαρτζάρισμα» στη θάλασσα, μια απόπειρα εισβολής στον Έβρο; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, μιας και την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει η Άγκυρα για το πού, πότε και πώς θα αποφασίσει να κάνει την επόμενη κίνηση. Επίσης, η Τουρκία έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα της το μεταναστευτικό και δεν αποκλείεται μια απόπειρα εργαλειοποίησης είτε στον Έβρο είτε στα νησιά, με τη χώρα μας ωστόσο να έχει διαμορφώσει σχέδια αντιμετώπισης ακόμα και διπλού μετώπου σε Αιγαίο και Έβρο.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΓΕΕΘΑ έθεσε από την περασμένη Παρασκευή σε απόλυτη επιχειρησιακή επαγρύπνηση όλους τους Κλάδους, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να σχεδιάζει και να ανακοινώνει την άσκηση «Αλέξανδρος 22».
Πιο συγκεκριμένα, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε πως από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 07 Οκτωβρίου 2022 διεξάγεται η Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22» σε ολόκληρη την Περιοχή Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Η «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22» η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, είναι Εθνική Διακλαδική Άσκηση (ΕΔΑ) μεγάλης κλίμακας με ευρεία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων του Πολιτικού Τομέα σε όση έκταση απαιτείται.
Κύριοι σκοποί της άσκησης είναι:
• Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργούμενης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της Χώρας μας.
• Η δοκιμή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων στην εφαρμογή των διαδικασιών του Διακλαδικού Δόγματος Διοικήσεως και Ελέγχου, καθώς και στην σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.
• Η δοκιμή του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και η δοκιμή σχεδίων οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).
• Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των ΕΔ, των φορέων του Πολιτικού Τομέα, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την δοκιμή των Εθνικών Σχεδίων.