Θερμό επεισόδιο: «Ύποπτη» ηρεμία στο πεδίο – Έτοιμα για όλα και τα Rafale με τους φονικούς πυραύλους
Ρητορική μίσους, χυδαίο λεξιλόγιο, γηπεδικά συνθήματα εναντίον της χώρας μας και φυσικά απειλές πολέμου. Αυτό είναι το σκηνικό που έχει στήσει εδώ και αρκετό καιρό το καθεστώς Ερντογάν, δυναμιτίζοντας το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Μέχρι στιγμής πάντως φαίνεται πως η γλώσσα των Τούρκων είναι μεγαλύτερη από το μπόι τους, μιας και επί του πεδίου δεν υπάρχει η παραμικρή κινητικότητα από την απέναντι πλευρά. Βεβαίως, θα πείτε, θα σκοπεύει να πραγματοποιήσει κάποιος επιθετική ενέργεια εναντίον μιας άλλης και θα την προαναγγείλει; Ή μήπως θα την ανακοινώσει μέρες πριν; Σαφώς και θα επιχειρήσει αιφνιδιασμό, σαφώς και θα προσπαθήσει να αποκτήσει πλεονέκτημα από τις πρώτες ώρες.
Αυτό το γνωρίζει καλά η στρατιωτική ηγεσία και για το λόγο αυτό έχει δώσει εντολή για 24ωρη ετοιμότητα σε στεριά, αέρα και θάλασσα, ενώ στο ελληνικό «Πεντάγωνο» διαμορφώνεται καθημερινά η στρατηγική ανάλογα με τις εξελίξεις.
Ο Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του ξέρουν ποιον έχουν απέναντι. Η Ελλάδα δεν είναι Συρία, δεν είναι Λιβύη, δεν είναι Αρμενία. Διαθέτει τρομακτική δύναμη πυρός, πολύπειρους αξιωματικούς και αποφασισμένα στελέχη. Παράλληλα, τα οπλικά της συστήματα, με τα gamechanger αεροσκάφη Rafale αναγκάζουν τον Τούρκο πρόεδρο να σκεφτεί δυο και τρεις φορές κάθε απόπειρα επίθεσης στο Αιγαίο.
Με την έλευση των Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης και την άμεση επιχειρησιακή τους αξιοποίηση, είναι προφανές πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται ότι τα περιθώρια για «νταηλκίκια» στο Αιγαίο στενεύουν, όπως και το «παράθυρο ευκαιρίας» για να κερδίσει κάτι στο Αιγαίο. Πέρα από τη σαφή υπεροχή της Ελλάδας σε ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού, η Πολεμική μας Αεροπορία διαθέτει και ποιοτικό πλεονέκτημα σε Μέσα, έχοντας στη φαρέτρα της Rafale, F-16 Viper, Mirage 2000-5 και αν όλα πάνε κατ’ ευχή 18 F-35, ενώ τα πάντα αξιόπιστα F-4 Phantom προσφέρουν πάντα πολύτιμες λύσεις.
Πρόκειται σαφέστατα για τα κορυφαία μαχητικά της Δύσης, μια πανίσχυρη ομάδα κρούσης με αεροσκάφη που έχουν το κάθε ένα το δικό τους ρόλο και αποστολή και στα χειριστήρια κυβερνήτες άριστα εκπαιδευμένους, με εμπειρία σε όλα τα είδη εναέριου πολέμου και σε κάθε πεδίο.
Επίσης, ο Ταγίπ Ερντογάν ξέρει καλά πως ακόμα και τα πρώτα έξι Rafale έχουν έρθει στην Ελλάδα φορτωμένα, φέροντας πυραύλους μεγάλης εμβέλειας (άνω των 100 χιλιομέτρων) αέρος – αέρος Meteor και τους ήδη γνωστούς στους Έλληνες, Mica, αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet και πυραύλους κρούσης SCALP. Επίσης, το ραντάρ RBE2 της Thales είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα, ενώ έχει την ικανότητα να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.
Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, έχοντας δύο φονικούς πυραύλους Meteor κάτω από τα φτερά τους, τα ελληνικά Rafale θα μπορούν να στοχοποιούν και να πλήττουν εχθρικά αεροσκάφη από πολύ μεγάλες αποστάσεις, όντας παράλληλα εκτός του βεληνεκούς των αντίπαλων πυραύλων. Το πανίσχυρο ραντάρ θα εντοπίζει τους στόχους, θα εγκλωβίζονται και η εκτόξευση θα επιφέρει φονικό πλήγμα. Αυτό που έχει εντυπωσιάσει είναι η τεράστια ΝΕΖ (No Escape Zone) των 60 χιλιομέτρων, που σημαίνει πως σε περίπτωση που εκτοξευτεί σε μικρότερη απόσταση, ο στόχος δεν έχει δυνατότητα ή ελπίδα διαφυγής.
Ήδη οι πιλότοι της 332 Μοίρας «Γεράκι» έχουν μυηθεί σε μεγάλο βαθμό στα μυστικά του πανίσχυρου γαλλικού μαχητικού, και πλέον οι «ριπές» είναι πανέτοιμες να αναλάβουν επιχειρησιακή δράση στο Αιγαίο, με τους Τούρκους να μην θέλουν να έρθουν σε καμία περίπτωση αντιμέτωποι με τα «δελταπτέρυγα», που στα χέρια των κ
Επίσης, το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να επιχειρήσει επιθετική ενέργεια κοντά στην Κρήτη, στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, μάλλον σκέφτεται πως θα εξελιχθεί σε… βατερλό, μιας και οι Πολεμικές Μοίρες του νησιού και οι ναύσταθμοι του «αβύθιστου ελληνικού αεροπλανοφόρου», προσφέρουν σαφές πλεονέκτημα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Επομένως, μπορεί η Τουρκία να είναι πανίσχυρη στρατιωτικά, ωστόσο, η ηγεσία της ξέρει καλά πως οποιαδήποτε ενέργεια θα λάβει συντριπτική απάντηση, όπου κι αν επιχειρήσει να προκαλέσει. Είτε στον Έβρο, είτε στην Κρήτη, είτε στην πιο μικρή βραχονησίδα.