Ελληνοτουρκικά: Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και focus στον Έβρο

Ιδιαίτερα κρίσιμο ήταν το χθεσινό ΚΥΣΕΑ για την στάση που θα κρατήσει η χώρα μας το επόμενο διάστημα επί του πεδίου – Τι συμβαίνει στον Έβρο και στο Αιγαίο – Από κόσκινο ο ρόλος περίεργων ΜΚΟ

Ελληνοτουρκικά: Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και focus στον Έβρο
Φωτογραφία αρχείου / InTime
5'

Το γενικό συμπέρασμα της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ το έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου που όπως είπε «αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την όλη κατάσταση.

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά και την επίσκεψή του στο Κάιρο, όπου συζήτησε αναλυτικά τα σενάρια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Ενημέρωση πραγματοποίησε και ο κ. Παναγιωτόπουλος, που χθες δέχθηκε την επίσκεψη του Νίκου Δένδια, προκειμένου να τον ενημερώσει για το Τουρκολιβυκό.

Επί τάπητος βρέθηκε και το μεταναστευτικό. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις διαδικασίες επέκτασης και αναβάθμισης του φράχτη και των μέσων προστασίας, όπως και οι θαλάσσιες ρότες που χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα οι διακινητές, κάτι που φάνηκε ανάγλυφα με το ναυάγιο στα Κύθηρα. Επίσης, συζητήθηκε και η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών που συμπλέκονται με ΜΚΟ, οι οποίες διαδραματίζουν ύποπτο ρόλο. Ο υπουργός Μετανάστευσης και μόνιμο μέλος του ΚΥΣΕΑ πλέον Νότης Μηταράκης ενημέρωσε για το ζήτημα, με έμφαση στην αναβάθμιση των πληροφοριών ασφαλείας γύρω από αυτή την υβριδική απειλή, αν και ως τώρα η χώρα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα εισροών και φιλοξενίας, με δεδομένο ότι πολλές δομές έχουν κλείσει ή λειτουργούν πολύ μακριά από σημείο κορεσμού της δυναμικότητάς τους.

Κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Αθήνα δεν «τσιμπάει» από τη τεχνητή προσπάθεια της Άγκυρας να ανεβάσει τους τόνους, αλλά αντίθετα η ελληνική πλευρά επιχειρεί μία αποδραματοποίηση της κατάστασης.

Focus στον Έβρο

Tον κώδωνα του κινδύνου για την συμπεριφορά των Τούρκων στον Έβρο και το ενδεχόμενο προσπάθειας δημιουργίας μεθοριακού επεισοδίου στην περιοχή, έκρουσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Στο πλαίσιο αυτό και μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ξεκαθάρισε πως οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να ενεργήσουν όπως «επιβάλει το εθνικό συμφέρον». «Θέλω να επισημάνω ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πάνω στις νησίδες του Έβρου- και με την ιδιαιτερότητα που υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή- μια αρκετά προκλητική συμπεριφορά από πλευράς τουρκικών αρχών προκειμένου με εύλογη ανησυχία να θελήσουν να ωθήσουν τα πράγματα στη δημιουργία και ενός μεθοριακού επεισοδίου», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Eίμαστε ψύχραιμοι και αποφασισμένοι παρακολουθούμε και ενεργούμε ότι επιβάλλει το εθνικό συμφέρον». Αναφερόμενος δε στο περιστατικό των 38 μεταναστών, έψεξε την αντιπολίτευση για την στάση της και την επιλογή της να επιμείνει στο επίμαχο ζήτημα. «Οι 38 μετανάστες σύμφωνα με τα στίγματα βρίσκονταν επί τουρκικού εδάφους αδιαμφισβήτητα. Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε με βασικό μοχλό τα μηνύματα της ΜΚΟ HumanRights360 αξιολογήθηκε ως υποκινούμενος με σκοπό να διευκολυνθεί ο τουρκικός σχεδιασμός για κατασκευασμένα συνοριακά επεισόδια. Και το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να χρησιμοποιείται μια αρκετά ύποπτη επιχειρησιακή τακτική από τις τουρκικές αρχές».

Ποια νησιά έχουν βάλει στο στόχαστρο οι Τούρκοι;

Επί του πεδίου πάντως η Αθήνα παραμένει σε red alert και στο Αιγαίο αφού πριν από περίπου δύο εβδομάδες οι Τούρκοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Σάμο και Λέσβο, δημοσιεύοντας φωτογραφίες μέσω του κρατικού πρακτορείου «Αnadolu» με το ξεφόρτωμα αμερικανικών τεθωρακισμένων Μ11 17 που παραλαμβάνει η χώρα μας τους τελευταίους μήνες από το πλεονάζον στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ, από την ελληνοαμερικανική συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία -όπως παραδέχτηκε λίγες ημέρες αργότερα και ο Τούρκος πρόεδρος-παίζουν ρόλο κατασκόπου για τους Τούρκους στο Αιγαίο και συνεχίζουν να πετούν καθημερινά στο Αιγαίο καταγράφοντας σχεδόν καθημερινά υπερπτήσεις σε ελληνικές νησίδες. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί 190 υπερπτήσεις σε ελληνικό έδαφος, υπερτριπλάσιος αριθμός σε σχέση με το 2021 που έφτασαν τις 48.

Οι ύποπτες ΜΚΟ

Στο στόχαστρο των ελληνικών αρχών ασφαλείας έχει μπει και ο ύποπτος ρόλος ορισμένων ΜΚΟ που λειτουργούν περίπου ως «μακρύ χέρι του Ερντογάν». Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες προωθούν τα τουρκικά συμφέροντα και υιοθετούν πλήρως τις ανυπόστατες κατηγορίες της γείτονος εναντίον της πατρίδας μας.

Μια από τις οργανώσεις που «καρφώθηκαν» προσπαθώντας να επαναλάβουν τα επιχειρήματα του Ερντογάν ακόμα και στον Έλληνα πρωθυπουργό είναι η Aegean Boat Report, η οποία απάντησε σε ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο twitter που αφορούσε την τουρκική προκλητικότητα! Ενώ υποτίθεται ότι αυτή η οργάνωση ασχολείται με τους «πρόσφυγες», η Aegean Boat Report στην απαντητική προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανάρτηση λειτούργησε σαν… διπλωματική Αρχή της Τουρκίας και έγραψε τα ακόλουθα: «Το να γεμίσουν τα νησιά με αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό μπορεί να ιδωθεί από μερικούς ως πρόκληση, ειδικά από τη στιγμή που αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947».

Σχετικές ειδήσεις

«Ξεσπαθώνει» κατά ΕΕ η Τουρκία: Στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο σε βάρος μας

Επίτροπος ΕΕ: Η Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία των κρατών μελών

ΚΥΣΕΑ: Στο τραπέζι οι τουρκικές προκλήσεις και τα εξοπλιστικά

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή