Μηταράκης για Τουρκία: «Δεν θα αφήσουμε να κάνουν ξανά ό,τι το '15»

Να σεβαστεί την υπογραφή της στην Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, κάλεσε την Τουρκία, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
4'

Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 η Τουρκία έχει ευθύνη για τις ναυτικές τραγωδίες από τη στιγμή που δεν σταματά τις παράνομες αναχωρήσεις από το έδαφός της.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε στο βίντεο που είχε ανεβάσει πρόσφατα στο Twitter και έδειχνε βιαιότητες της τουρκικής ακτοφυλακής απέναντι σε μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν σε βάρκα, σημείωσε πως αυτό έχει πάνω από ένα εκατομμύριο προβολές στο Twitter κάτι που δείχνει το πώς εκμεταλλεύεται η Τουρκία τους μετανάστες την ώρα που στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης μιλούν για τον ανθρωπισμό της Άγκυρας. «Παρότι δεχόμαστε ιδιαίτερη πίεση, φέτος ήταν η δεύτερη χαμηλότερη σε μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας.

Οι πράξεις της Τουρκίας δεν μεταφράζονται σε πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας μας. Αυτή τη στιγμή 18.000 άτομα βρίσκονται σε δομές αντί 92.000 που ήταν προ το 2020. Θα ολοκληρώσουμε, όπως αποφασίσαμε στο ΚΥΣΕΑ, τον φράχτη Έβρου, θα ενισχύσουμε τη συνοριοφυλακή και το Λιμενικό αλλά και την επόπτευση στο Αιγαίο.Ακολουθούμε μια συνολική πολιτική που δεν αφήνει την Τουρκία να κάνει ότι το 2015 και το 2016», ανέφερε αρχικά ο κύριος Μηταράκης. Για τις ροές από την Τουρκία: «Καθώς οι λαθροδιακινητές δεν μπορούν να φτάσουν στην Ευρώπη ψάχνουν νέες διαδρομές. Από την Τουρκία στην Ιταλία, είναι η νέα διαδρομή που ακολουθούν. Πρέπει να αποτραπεί η είσοδος στις παράνομες ροές και είναι ευθύνη της Τουρκίας. Είναι υποχρεωμένη η Άγκυρα να δεχτεί και να τηρήσει την Κοινή Δήλωση. Ήδη βλέπουμε περιστατικά υβριδικής απειλής και θα απαντάμε πολύ πιο οργανωμένα, όπως κάναμε στο φαινόμενο των 38 του Έβρου».

Την ίδια ώρα ο κ. Μηταράκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση μίλησε για την προσπάθεια ακόμη καλύτερης επιτήρησης των συνόρων επισημαίνοντας την ενίσχυση της Ακτοφυλακής αναφέροντας το ψηφιακό πρόγραμμα Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) το οποίο θα συμβάλλει στο να εντοπίζονται σε όλο το Αιγαίο οι προσπάθειες παράνομης εισόδου Για το βίντεο με την τουρκική ακτοφυλακή που ανέβασε στο Twitter: «Το βίντεο ήταν λίγο παλιότερο ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ήταν fake. Το ανεβάσαμε σε μια εποχή που η Τουρκία έλεγε για τον ανθρωπισμό της. Να θυμόμαστε όλοι, πως αντιμετωπίζει η Τουρκία τους μετανάστες και να βλέπουμε ποιος εκμεταλλεύεται τους μετανάστες». Σχετικά με τον ρόλο των ΜΚΟ: «Στο μητρώο βρίσκονται όσες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πληρούν τις προϋποθέσεις συνδιαλλαγής με το κράτος. Από εκεί και έπειτα υπάρχουν ορισμένες που δρουν στο εξωτερικό και είναι ύποπτος ο ρόλος τους σχετικά με το ενδεχόμενο να εμπλέκονται σε περιστατικά παράνομης διακίνησης. Οργανώσεις που συμβάλλουν στην παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία προς την Ελλάδα, θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Για τη νησίδα του Έβρου που εντοπίστηκαν οι «38»: «Η νησίδα δεν είναι χαρτογραφημένη στο πρωτόκολλο των Αθηνών του 1926. Οι συντεταγμένες που δόθηκαν από αυτούς που κινδυνεύσαν ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας και εντός τουρκικής. Είδαμε και εκεί τα fake news που ανέφεραν για νεκρό παιδί και δεν υπήρχε νεκρό παιδί». Για τις σχέσεις με την Τουρκία στο Μεταναστευτικό: «Έχουμε κάνει πολλές φορές την προσπάθεια να συνεννοηθούμε με την Τουρκία, είχα πάει και εγώ στην Άγκυρα για να συναντήσω τον κ. Σοϊλού, προσπαθούμε να έχουμε γραμμές επικοινωνίας, είναι από και έπειτα επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης να μην εφαρμόζει την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση του 2016. Αυτό δεν είναι ελληνική απαίτηση, αλλά ευρωπαϊκή θέση. Η Τουρκία μέσα από την Κοινή Δήλωση του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία και δεν εφαρμόζει, έχει αναλάβει δύο δεσμεύσεις: Πρώτον να αποτρέπει τις παράνομες αναχωρήσεις και δεύτερον να δέχεται την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Αυτά η Τουρκία δεν τα κάνει σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση το λέει με μία βροντερή φωνή και αυτό θα το επαναλάβουμε αύριο στο Λουξεμβούργο στο συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ».