Συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, συναντήθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες και διήρκεσε 40 λεπτά.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών δίαυλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.
Ο Έλληνας υπουργός ζήτησε επίσης από τον Ακάρ να σταματήσει η Άγκυρα τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική.
Συγκεκριμένα διαμηνύθηκε ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η τουρκική πλευρά συνεχίζει να διατυπώνει επιθετική ρητορική και απειλές που φθάνουν μέχρι την αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας.
Τέλος, συμφωνήθηκε να μείνει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ τους, προκειμένου να αποκατασταθεί ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αρμόζει σε Συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
Η συνάντηση με Στόλτενμπεργκ
Θυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε χθες με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις τελευταίες εξελίξεις στην επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας.
Υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις αυτές υπονομεύουν την ενότητα και τη συνοχή της Συμμαχίας, και την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η συνεννόηση και ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την αρχή καλής γειτονίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.
Τέλος, νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ και τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιάν Λεκορνί.