Η προβοκάτσια και η απειλή της 5ης Φάλαγγας
Σταθακόπουλος: Ο Ερντογάν θα «πολιορκεί» την Ελλάδα μέχρι να κερδίσει
Για έναν αυριανό δυστοπικό κόσμο, απολειφάδι του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου που θα συμβεί αυτή τη φορά μεταξύ Ανατολής και Δύσης, με επίκεντρο τη γειτονιά μας και «πράξη πρώτη» την τουρκική επιθετικότητα, η οποία θα εκφραστεί μάλλον ως προβοκάτσια κατά της χώρας μας, κάνει λόγο ο Διεθνολόγος-Νομικός Δημήτρης Σταθακόπουλος, μιλώντας στο newsbomb.gr.
Για να αιτιολογήσει αυτά τα ανατριχιαστικά σενάρια, που κατά αυτόν αποτελούν δυστυχώς την πιο ρεαλιστική πιθανότητα, στη συζήτησή μας ο επιφανής Νομικός και Διδάκτωρ Τουρκολογίας-Οθωμανολογίας, αναλύει στο newsbomb.gr τον τουρκικό τρόπο σκέψης και νοοτροπίας, που εν πολλοίς είναι ελάχιστα γνωστός τόσο σε εμάς, όσο και στους δυτικούς εταίρους μας που έχουν μια σταθερή επιμονή να φέρονται καλύτερα στον «Άσωτο Υιό» -δηλαδή στη γείτονα – παρά στο δεδομένο και «καλό παιδί» - την Ελλάδα.
«Πολιορκία» και όχι «αιφνίδιος πόλεμος», η στρατηγική των Τούρκων
Στην ανάλυση του, ο Δημήτρης Σταθακόπουλος ξεκινάει από την επέκταση των Σελτζούκων στην Ανατολία και τελικά στην κυριαρχία των Οθωμανών στα Βαλκάνια. Οι τακτικές των Τούρκων δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα μέχρι τις μέρες μας – προτιμούν την ακατάσχετη και επίμονη «πολιορκία» του στόχου τους την κατάλληλη χρονική στιγμή που θα είναι αδύναμος, παρά την απευθείας σύγκρουση.
Πίσω στο σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι ακολουθεί την ίδια τακτική – φωνάζει και απειλεί ώστε να αποκομίσει με κάποιον τρόπο κέρδη και χωρίς να χρειαστεί να πέσει καμιά σφαίρα – ή τουλάχιστον να μην πέσουν πολλές. «Σύμμαχός» του, η 5η φάλαγγα όπως την χαρακτηρίζει, δηλαδή οι φωνές στο εσωτερικό της Ελλάδας που ουσιαστικά ευνοούν τους σκοπούς του και καλλιεργούν εδώ την ηττοπάθεια, αλλά και ίσως έναν προδοτικό συμβιβασμό με όφελος τη διατήρηση -προσωρινής πάντα κατά τη γνώμη του- ειρήνης.
«Η νοοτροπία τους είναι περισσότερο αυτή του Γενίτσαρου - της πολιορκίας όταν έχουν πλεονέκτημα, και όχι του Τουρκομάνου, δηλαδή του ακαριαίου πολέμου… Κάπως έτσι έπεσε και το Βυζάντιο, δεν χρειάστηκε τελικά κάτι περισσότερο από μια πολιορκία 50 ημερών», υπογραμμίζει.
«Ο Ερντογάν δεν θέλει απαραίτητα τον πόλεμο – θέλει με τη λογική της πολιορκίας τελικά να έχει οφέλη, αφού με τη μεγάλη πίεση, και με το να ζητάει 100, περιμένει στο τέλος να πάρει κάτι. Και αργότερα, κάτι ακόμα… Δεν είναι ποτέ δυνατόν να τα βρεις μαζί τους, διότι στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπάρχει πάντα η λογική να σε ρίξω. Κι αν του δώσεις ένα, δεν θα τελειώσει εκεί το θέμα – εκεί είναι που θα θελήσει δύο και τρία κι αυτό δεν έχει τέλος», συνεχίζει ο καθηγητής.
«Υπό αυτά τα δεδομένα, «η ιστορική μας αξιοπρέπεια ως λαός δεν μας επιτρέπει υπαναχώρηση στην πλεονεξία και στον καιροσκοπισμό των Τούρκων, σε καμία περίπτωση. Πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση για το ότι απεργάζεται η Τουρκία με βάση τη νοοτροπία της και να μην είμαστε δυστυχώς καλόπιστοι – διότι την καλοπιστία η Τουρκία την εκμεταλλεύεται για όφελός της», εξηγεί ο Διεθνολόγος-Τουρκολόγος.
Κάτι ενδιαφέρον που σημειώνει ακόμα ο Δημήτρης Σταθακόπουλος και σχετίζεται με τη λογική της «πολιορκίας», είναι ότι, ως Νομικός σε θέματα Δημοσίων Συμβάσεων, γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή σε κρίσιμα έργα υποδομής συμμετέχουν νομίμως ως υπεργολάβοι τουρκικές εταιρείες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την πληροφόρηση που μπορεί να λαμβάνουν για τις υποδομές μας (ενεργειακά έργα, δρόμοι, ύδρευση) αλλά και σχέση εξάρτησης που μπορεί να αναπτυχθεί.
Δείτε τη συνέντευξη του Δημήτρη Σταθακόπουλου στο Newsbomb.gr:
Η προβοκάτσια και η απειλή της 5ης Φάλαγγας
Άλλωστε, τώρα, αν και έχει χάσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, λόγω των συνεχών απειλών, βλέπουμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος -που όπως επισημαίνει ο καθηγητής μάλλον είναι ότι καλύτερο μπορεί να έχει η γείτονα σε σχέση με τα ελληνικά συμφέροντα, δεδομένου του ποιοι είναι οι υπόλοιποι- δείχνει ξεκάθαρα το αληθινό του πρόσωπο σε όλους.
Το πιθανότερο σενάριο, κατά τον επίσης άμισθο συνεργάτη του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, είναι η προβοκάτσια κατά της Ελλάδας λίγο πριν τις τουρκικές εκλογές, και αν το κλίμα είναι κατά του Ερντογάν, ώστε να έχει δικαιολογία να παρατείνει τη θητεία του λόγω «εθνικής ανάγκης» - έτσι ώστε να είναι και αυτός πρόεδρος το 2023 στο ορόσημο των 100 ετών της Τουρκικής Δημοκρατίας.
«Η 5η εσωτερική φάλαγγα που θα μας παροτρύνει σε «τίμιο» όπως θα λέει συμβιβασμό, εις το όνομα της διατήρησης της ειρήνης. Αυτό φοβάμαι. Δεν ξέρουμε τι μέρα θα ξημερώσει μετά από έναν τέτοιο συμβιβασμό. Όποτε συμβιβαστήκαμε, κερδίσαμε ένα διάστημα ηρεμίας, ωστόσο το πληρώσαμε μετά. Την ιστορία τη γράφουν τα Όχι μας κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε», ξεκαθαρίζει.
Οι Τούρκοι μας βλέπουν ακόμα σαν τους «κακομαθημένους υποτελείς»
Βασικό μέρος του προβλήματος, κατά τον επιφανή Νομικό, είναι ο τρόπος που μαθαίνουν να μας βλέπουν οι Τούρκοι, ακόμα και σήμερα, ένας τρόπος ο οποίος είναι ελάχιστα γνωστός σε εμάς.
«Οι Τούρκοι εξακολουθούν να μας βλέπουν σαν κατώτερους, σαν υποτελείς. Την Ελληνική Επανάσταση τη λένε «Στάση», τα εδάφη που κερδίσαμε από τότε τη λένε αναθεωρητική επεκτατική πολιτική, κι ότι εκκρεμεί η τιμωρία στο «κακομαθημένο» παιδί για αυτό. Κι αυτό διότι θεωρούν ότι μας είχαν δώσει πολλά προνόμια ως υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κι ότι εμείς είμαστε κακομαθημένοι – κι ότι οι Ρώσοι μας έβαλαν να ξεσηκωθούμε, αφού ήμασταν το δικό τους υποχείριο.
Δηλαδή, έχουν απωθημένο μέσα τους τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που προκάλεσαν κυρίως οι «κακομαθημένοι» και θεωρούν ότι πρέπει να πληρώσουμε για αυτό. Αυτό ισχύει ακόμα και για τον μέσο Τούρκο – μπορεί το 60% να μην μας θεωρεί εχθρό, αλλά μπορεί εύκολα να οχλοποιηθεί, όπως έχει δείξει η Ιστορία και να προβεί σε επιθέσεις, προβοκάτσιες», λέει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος.
Πάντως, αυτή η «τιμωρία», δεν είναι απαραίτητο να έρθει με πόλεμο. Η σχέση με την οποία μας βλέπουν θα μπορούσε να παραλληλιστεί με αυτήν ενός ισχυρού άνδρα άλλων εποχών με την «ύπανδρο γυνή» του.
Όπως περιγράφει, παραστατικά:
«Μπορεί να φαίνεται παράλογο σε εμάς αλλά μας λογίζουν ως μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που έκανε μια «Στάση» και ανεξαρτητοποιήθηκε. Σε οτιδήποτε κάνουμε πλέον λοιπόν θέλουν να ρωτάμε αυτούς -που είναι ο μεγάλος και ισχυρός γείτονας – και μετά την Ευρώπη. Για την Κύπρο, Αιγαίο, Θράκη θα ρωτάτε και θα πρέπει να συμφωνώ εγώ για να γίνει κάτι, έτσι σκέφτονται. Θα με ρωτάτε και θα κάνουμε το καζάν-καζάν, το οποίο αυτό το ερμηνεύουν όχι ως win-win, αλλά ως 80 η Τουρκία και 20 εμείς, και πολύ μας πάει. Γιατί; Γιατί αυτή είναι και η αναλογία του πληθυσμού και άρα το σωστό»...
Είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε τη Χάγη;
Ρωτάμε τον έμπειρο Νομικό τι θα γινόταν αν τελικά πηγαίναμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Ίσως αυτή η προοπτική να μην είναι και τόσο ευοίωνη όσο μπορεί να ακούγεται. Ακόμα κι αν απορριφθούν τα έωλα επιχειρήματά τους, θα υπάρξει η νομική καταχώρηση αυτών – όπως ακριβώς κάνουν και με το παράλογο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σε μεταγενέστερο χρόνο έτσι θα ξεκινούν τη συζήτηση από αυτά τα σημεία, τα οποία αν και θα έχουν απορριφθεί, θα έχουν νομική έστω υπόσταση και θα έχουν εξεταστεί. Όλα αυτά σε ένα «παζάρι» έχουν μεγάλη σημασία.
Αυτός είναι κι ο λόγος που κι εμείς δεν πολυκυνηγάμε να πάμε στη Χάγη, αν και την επικαλούμαστε. Αυτά, οι Έλληνες πολιτικοί -και πολύ καλώς- δεν μπορούν και δεν πρέπει να τα λένε, εγώ από τη θέση μου μπορώ να σας το πω», μας ενημερώνει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος.
Σενάριο ολοκληρωτικού πολέμου Ανατολής-Δύσης με την Ελλάδα στο επίκεντρο
Στη μακρά συζήτησή μας, ο δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω, Δημήτρης Σταθακόπουλος, δεν διστάζει να κάνει μια εξαιρετικά δυσοίωνη πρόβλεψη για το μέλλον, το οποίο ωστόσο μπορεί να αλλάξει, αν κάνουμε εμείς πρώτα τις αλλαγές που απαιτούνται, μέσα ακόμα και στον σκληρό πυρήνα της κοινωνίας μας. Ο λόγος, για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο Ανατολής-Δύσης, δηλαδή τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Ελλάδα και την Τουρκία στο επίκεντρο -ίσως να πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο αυτής της έχθρας που ξεκίνησε το 1071 με τη Μάχη του Ματζικέρτ.
Ο διεθνολόγος ξετυλίγει τις σκέψεις του και τους φόβους του αναλυτικά και ενώ είναι απαισιόδοξος για ένα πραγματικά «δυστοπικό» μέλλον – με τις νέες γενιές να ζουν σε έναν κόσμο που δεν έχουν φανταστεί, και τους ηλικιωμένους να περνάνε άσχημα γηρατειά – δεν αποκλείει να πέσει έξω και, αναλόγως κυρίως των δικών μας πράξεων, να αποφύγουμε τα χειρότερα σενάρια.
Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος επικαλείται αρχικά τον διάσημο πολιτικό επιστήμονα και καθηγητή Σάμιουελ Χάντινγκτον, ο οποίος ήδη από το 1991 έκανε λόγο για τη «σύγκρουση πολιτισμών» (υπάρχει σχετικό βιβλίο) μεταξύ Ανατολής και Δύσης και εν συνεχεία σταχυολογεί τα δικά του δεδομένα, σύμφωνα με την πραγματικότητα του 2022.
Εν ολίγοις, η Ανατολή ανεβαίνει και η Δύση πέφτει και όσα ήταν μέχρι τώρα γνωστά, δηλαδή ότι η Δύση είναι η πιο προηγμένη, τεχνολογικά και πολιτιστικά, και ότι «κερδίζει πάντα», δεν σημαίνει ότι θα ισχύουν και στο άμεσο μέλλον, ενώ οι χώρες της ανατολής αναπτύσσονται ραγδαία σε όλα τα επίπεδα. Το Ισλάμ και ο φονταμεταλισμός, επίσης.
Η Δύση, βρίσκεται σε δημογραφική αποδρομή, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε την αδυναμία του δυτικού κόσμου να παρέχει στους πολίτες τους τρόφιμα και ενέργεια. Αθροιστικά, δε, τα πυρηνικά όπλα των ανατολικών χωρών είναι πια περισσότερα από των δυτικών.
Ηγέτες της Ανατολής όπως ο Ερντογάν, δεν βλέπουν λόγο γιατί η ελλιπής, με πολύ λιγότερο πληθυσμό, Ευρώπη, πρέπει να έχει την πρωτοκαθεδρία «εις βάρος του υπόλοιπου κόσμου».
«Μπορούν απλά να περιμένουν την ολική παρακμή της Δύσης για να κάνουν την κίνησή τους. Όλα αυτά θα καθοριστούν εντός αυτής και της επόμενης δεκαετίας. Η Τουρκία, στρέφεται προς την Ευρασία και αν συμβεί όντως η σύγκρουση των πολιτισμών Ανατολής-Δύσης, αιχμή του δόρατος της Δύσης θα είναι η Ελλάδα και της Ανατολής η Τουρκία. Όλα εδώ θα γίνουν», καταλήγει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος.
Δείτε επίσης:
Καραβίδας στο Newsbomb: «Κράμα εθνικισμού και ριζοσπαστικού Ισλάμ - Αυτή είναι η Τουρκία σήμερα»
Δρίβας στο Newsbomb: Η Τουρκία θέλει να αποφύγει τη «θουκυδίδεια παγίδα» - Έρχονται κρίσιμες ημέρες
Τσάλτας στο Newsbomb.gr: Κατάπτυστο, αδιανόητο και παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Τι ισχύει
Έρευνα-εφιάλτης: «Η Τουρκία μπορεί να αποκτήσει σύντομα πυρηνικά όπλα»
«Προοίμια πολέμου»: Η διαχρονική τουρκική επιθετικότητα και οι παραβιάσεις ως «πρόβα βομβαρδισμού»