Ένοπλες Δυνάμεις: Αυτή θα είναι η ελληνική απάντηση αν η Τουρκία εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο
Ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσαν τα πλάνα που δημοσιεύτηκαν το πρωί της Τετάρτης (19/10) και δείχνουν εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Όπως ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg, η δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου έγινε την Τρίτη (17/10) πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, από κινητή πλατφόρμα σε αεροδρόμιο κοντά στο λιμάνι της Ριζούντας. Ο πύραυλος κάλυψε 561 χιλιόμετρα και φέρεται να έπεσε στην ακτή του λιμανιού της Σινώπης.
Η δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγινε από την εταιρεία Roketsan, ενώ επισημαίνεται πως το μυστικό έργο ανάπτυξης πυρομαχικών ακριβείας στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Οι τουρκικές αρχές πάντως αρνήθηκαν να αποκαλύψουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το έργο.
Ήταν ψεύτικη η εκτόξευση;
Το σενάριο να μην έγινε στην πραγματικότητα η δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun, παρέθεσε μιλώντας στο Newsbomb.gr και τον Βαγγέλη Κιουλχατζή, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
«Όταν γίνονται αυτές οι δοκιμές, οι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν συγκεκριμένους χρωματισμούς για να τους καταγράψουν οι κάμερες» εξήγησε ο κ. Δεσποτόπουλος τονίζοντας πως στην προκείμενη περίπτωση δεν συνέβη κάτι τέτοιο.
«Μάλλον μιλάμε για μια fake εκτόξευση καθαρά για πολιτικούς και όχι για επιχειρησιακούς λόγους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο έμπειρος διεθνολόγος, σχολιάζοντας πως «τελικά ήταν... άνθρακας ο θησαυρός!».
Το σενάριο αυτό όπως είπε ο κ. Δεσποτόπουλος είναι πολύ πιθανό να ισχύει και να αποτελεί κίνηση εντυπωσιασμού της τουρκικής πλευράς αφενός για να «τρομάξει» την Ελλάδα και αφετέρου να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ για την προμήθεια όπλων.
Πώς μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα αν εκτοξευτεί βαλλιστικός πύραυλος;
Αφήνοντας στην άκρη τα τρομολαγνικά δημοσιεύματα που θέλουν τους τουρκικούς βαλιστικούς πυραύλους να χτυπούν από την Άγκυρα στην Αθήνα, ας δούμε πώς πραγματικά μπορεί να αντιδράσει η χώρα μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όπως λέει ο κ. Δεσποτόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr, η αναχαίτιση ενός βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί εύκολη υπόθεση για την ελληνική αεράμυνα. «Ειδικά από τους πυραύλους Patriot που διαθέτει η Ελλάδα και δεν μπορεί να αποκτήσει η Τουρκία», σημειώνει ο διεθνολόγος. «Αν συνέβη δεν δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία. Το κοιτάμε, αλλά επιχειρησιακά είναι ήσσονος σημασίας», τόνισε.
Μάλιστα ο κ. Δεσποτόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι ένας Patriot φτάνει 4 φορές την ταχύτητα του ήχου κάτι που για βαλλιστικό πύραυλο «αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη λειτουργικές λύσεις αεράμυνας εναντίον βαλλιστικών απειλών. Εκτός από τους τρομακτικής ισχύος πυραύλους Patriot που είναι ανεπτυγμένη στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, η χώρα μας διαθέτει την ικανότητα άμεσης ανταπόδοσης με τη μορφή βλημάτων cruise SCALP που φέρουν τα μαχητικά Mirage 2000-5 και τα πανίσχυρα Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας.
Παράλληλα, ο Στρατός Ξηράς διαθέτει τα βλήματα ATACMS που βάλλονται από εκτοξευτές ΠΕΠ MLRS.
Επίσης, με την απόκτηση των κορυφαίων φρεγατών παγκοσμίως, των FDI Belh@rra του Πολεμικού Ναυτικού, τα βλήματα ASTER 30 θα έχουν σημαντικές ικανότητες αναχαίτισης όλου του φάσματος εναέριων απειλών στο Αιγαίο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού επέμενε να αποκτηθούν υπερσύγχρονα πλοία με εξαιρετικές δυνατότητες στην αεράμυνα περιοχής.
Δείτε την πρώτη αντιβαλλιστική βολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε πριν από έναν χρόνο. Το βίντεο δημοσίευσε στο κανάλι του στο YouTube ο έμπειρος στρατιωτικός συντάκτης της εκπομπής «Με Αρετή και Τόλμη», Απόλλωνας Λεονταρίτης:
Σαφέστατα και η προσπάθεια αντίδρασης σε τέτοιου είδους απειλές δεν εξαντλείται και η χώρα μας απαιτείται να κινηθεί γρήγορα στην εξοπλιστική ενίσχυση όλων των Κλάδων και την απόκτηση οπλικών συστημάτων που θα απαντούν σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις.
Διαβάστε επίσης: