Πολεμική Αεροπορία: Χτίζεται η «φωλιά» των νέων Ικάρων
Αισιοδοξία και ικανοποίηση στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας για την πορεία των έργων στην Καλαμάτα – Πώς η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης μετατρέπεται σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης πιλότων – Το κατασκευαστικό έργο της ισραηλινής Elbit, η συντήρηση και αναγέννηση των ελληνικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών και η άφιξη των υπερσύγχρονων M-346.
Μια ακόμα σπουδαία μέρα για την Πολεμική Αεροπορία θα είναι η αυριανή, 21 Οκτωβρίου 2022, καθώς θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη επιθεώρηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου» στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα όπου δημιουργείται το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης πιλότων.
Παρουσία του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, αλλά και του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς, η Διοίκηση της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης και οι εκπρόσωποι της ισραηλινής εταιρείας Elbit Systems που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου μετά τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ, θα παρουσιάσουν την πρόοδο των εργασιών, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και την εξέλιξη στην πτητική εκπαίδευση.
Οι πληροφορίες για το υψίστης σημασίας έργο στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξες και αποδεικνύουν στην πράξη πως η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν στοχεύει απλά στην εξοπλιστική τους ενίσχυση, αλλά και σε προσωπικό καταρτισμένο, που θα εκπαιδεύεται συνεχώς, θα εξειδικεύεται και θα γίνεται αποτελεσματικότερο.
Η εταιρεία Elbit, φέρεται να έχει «σπάσει» το χρονοδιάγραμμα και να βρίσκεται αρκετά μπροστά στις εργασίες, έχοντας προχωρήσει στη συντήρηση των παλαιών εκπαιδευτικών αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τα γνωστά Τ-6 και δημιουργώντας ήδη νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρώτου κτηρίου του εκπαιδευτικού κέντρου, σε λειτουργία βρίσκεται το νέο κέντρο ανεφοδιασμού, ενώ ταχύτατα προχωρούν οι εργασίες του χώρου όπου θα εγκατασταθούν οι προσομοιωτές πτήσης.
Το σημαντικότερο όμως είναι πως η συντήρηση παροπλισμένων για χρόνια αεροσκαφών προχωρά με πολύ γρήγορες διαδικασίες και η εκπαίδευση πραγματοποιείται χωρίς προβλήματα, χωρίς άγχος, χωρίς καθυστερήσεις. Πλέον, οι Ίκαροι της Πολεμικής μας Αεροπορίας έχουν στη διάθεση τους μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6, ενώ συνεχώς η Elbit παραδίδει στους Έλληνες εκπαιδευτές αεροσκάφη συντηρημένα και σίγουρα αξιόπιστα.
Με απόλυτη συνέπεια η Elbit Systems οδηγεί τους Έλληνες χειριστές από τα εκπαιδευτικά T-6 στα τζετ εκπαιδευτικά αεροσκάφη και συγκεκριμένα τα υπερσύγχρονα Μ-346, προκαλώντας την απόλυτη ικανοποίηση του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά. Ο λόγος; Πρόκειται για αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία υποστηρίζουν τη μετάβαση σε μαχητικά 4.5 γενιάς όπως τα Rafale και τα F-16 Viper αλλά και 5ης γενιάς όπως τα F-35. Σε συνδυασμό και με τους κορυφαίους εξομοιωτές στο έδαφος, οι Έλληνες Ίκαροι λαμβάνουν πλήρη και κυρίως ρεαλιστική εκπαίδευση πριν πιάσουν – πανέτοιμοι πλέον - τα χειριστήρια των κορυφαίων μαχητικών της Δύσης που διαθέτει στη φαρέτρα της η Πολεμική μας Αεροπορία.
Η επιλογή της Καλαμάτας για τη δημιουργία διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης στηρίζεται σε σειρά από προφανείς λόγους, με πιο σοβαρό το γεγονός ότι η 120 ΠΕΑ έχει ήδη εμπειρία μισού αιώνα στην εκπαίδευση πιλότων, ενώ επίσης, λόγω των κλιματικών συνθηκών, στην περιοχή μπορεί να εκπαιδεύονται χειριστές για περισσότερες από 330 ημέρες το χρόνο, κάτι που στις περιπτώσεις άλλων εκπαιδευτικών κέντρων είναι πρακτικά αδύνατο.
Επίσης, η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα θα έχει άμεση ανταπόκριση από αρκετές χώρες, που ήδη εκφράζουν το ενδιαφέρον να εκπαιδεύσουν τους χειριστές των μαχητικών τους σε πιστοποιημένο σε νατοϊκά πρότυπα περιβάλλον στην Ελλάδα.
Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά πως οι σχέσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την ισραηλινή είναι ήδη πολύ στενές και αποτελούν ίσως τον πλέον ισχυρό πυλώνα της στρατηγικής σχέσης στον τομέα της Άμυνας. Υπενθυμίζουμε δε, πως πρόκειται για δύο από τις καλύτερες αεροπορίες στον κόσμο, με βάση μετρήσιμα στοιχεία από εκπαιδεύσεις, ασκήσεις και επιδόσεις σε όλους τους τομείς.