Ουκρανία: Το Ισραήλ, το Ιράν και η «εξαγωγή» του πολέμου στη Μ.Ανατολή

Το Ιράν παρέχει «τεχνική υποστήριξη» στα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σκοτώνουν αμάχους, λένε οι ΗΠΑ, ενώ το Κίεβο ζητάει απο το Ισραήλ βοήθεια για την κατάρριψη των ιρανικών drones

Εμπλοκή των Ιρανών στον πόλεμο καταγγέλλουν οι ΗΠΑ
Εμπλοκή των Ιρανών στον πόλεμο καταγγέλλουν οι ΗΠΑ
Α.Ρ
6'

Το Ιράν έχει εμβαθύνει σημαντικά τη συμμετοχή του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παρέχοντας τεχνική υποστήριξη σε Ρώσους πιλότους που πετούν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν πολιτικούς στόχους, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, δήλωσε την Πέμπτη (20/10) πως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι Ιρανοί σύμβουλοι βρίσκονταν στην Κριμαία για να παράσχουν εκπαίδευση και συντήρηση, αλλά όχι για να πιλοτάρουν πραγματικά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αφού οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπισαν δυσκολίες στη λειτουργία τους.

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι οι Ιρανοί έχουν στείλει εκπαιδευτές και τεχνική υποστήριξη στην Κριμαία, αλλά οι Ρώσοι πιλοτάρουν», είπε. «Η Τεχεράνη εμπλέκεται τώρα άμεσα στο έδαφος και μέσω της παροχής όπλων … που σκοτώνουν αμάχους και καταστρέφουν τις μη στρατιωτικές υποδομές.

Πρόκειται για συστήματα που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν και πρόκειται για ιρανικά UAV [μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα]. Οι Ρώσοι απλώς δεν έχουν τίποτα ανάλογο στο απόθεμά τους».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν όλα τα μέσα για να αποκαλύψουν, να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν την παροχή αυτών των πυρομαχικών από το Ιράν εναντίον του ουκρανικού λαού. Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε σθεναρά όλες τις κυρώσεις των ΗΠΑ τόσο στο ρωσικό όσο και στο ιρανικό εμπόριο όπλων», είπε, τονίζοντας οτι η Ουάσιγκτον θα καταστήσουν πιο δύσκολο για το Ιράν να πουλήσει αυτά τα όπλα στη Ρωσία.

«Υπήρξαν αποτυχίες στο χειρισμό και τα συστήματα από νωρίς. Είτε δεν πιλοτάρονταν σωστά και αποτυγχάνουν να πλήξονυ στόχους είτε τα ίδια τα συστήματα υπέφεραν από αποτυχίες και δεν αποδίδονταν στα πρότυπα που προφανώς περίμεναν οι πελάτες», πρόσθεσε «Έτσι οι Ιρανοί αποφάσισαν να μεταφέρουν μερικούς εκπαιδευτές και κάποια τεχνική υποστήριξη για να βοηθήσουν τους Ρώσους να τα χρησιμοποιήσουν με στόχο την μεγαλύτερη θνησιμότητα».

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ έχουν ανακοινώσει κυρώσεις στο Ιράν για την παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-136, ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που έχει σχεδιαστεί για να πετάξει σε στόχο και να εκραγεί κατά την πρόσκρουση, το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς εναντίον ουκρανικών πόλεων.

Η Μόσχα αρνήθηκε τη χρήση των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά αξιωματούχοι της Τεχεράνης το επιβεβαίωσαν και είπαν ότι θα προμηθεύσουν επίσης βαλλιστικούς πυραύλους για να βοηθήσουν στην αναπλήρωση του τεθωρακισμένου οπλισμού της Ρωσίας.

«Μπλακ άουτ σταθεροποίησης στην Ουκρανία»

Τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν να υποτάξει τους Ουκρανούς στοχεύοντας σταθμούς παραγωγής ενέργειας και άλλες ενεργειακές υποδομές. Το Κίεβο έχει εισαγάγει ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για διακοπές ρεύματος για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, η οποία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τουλάχιστον 300 ρωσικές επιθέσεις με drone και πυραύλους τις τελευταίες 10 ημέρες, καθώς ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός.

Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν «ιδιαίτερα επίγνωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού» από τις 7 το πρωί και να αποφεύγουν τη χρήση περιττών συσκευών, καθώς προειδοποίησε για τοπικά «μπλακάουτ σταθεροποίησης». Τρεις ενεργειακές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν από τη Ρωσία την Τετάρτη, είπε, ενώ ένα νέο χτύπημα καταγράφηκε στην περιοχή της πόλης Κρίβι Ριχ κατά τη διάρκεια της νύχτας, εν μέσω αυξανόμενου συναγερμού για τις επιπτώσεις της ρωσικής εκστρατείας.

Στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία ελπίζει να προκαλέσει νέο κύμα μετανάστευσης προς τις ευρωπαϊκές χώρες. «Η ρωσική τρομοκρατία κατά των ενεργειακών μας εγκαταστάσεων έχει ως στόχο να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα στον ηλεκτρισμό και τη θερμότητα στην Ουκρανία αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα, ώστε περισσότεροι Ουκρανοί να καταφύγουν στις ευρωπαϊκές χώρες», είπε.

Αργά την Πέμπτη ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι τοποθέτησε νάρκες σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή Χερσώνα, δημιουργώντας απειλή για ένα μεγάλο δίκτυο καναλιών μήκους 400 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο συσσωρευτής και το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Kακόβκα ναρκοθετήθηκαν από Ρώσους τρομοκράτες», είπε .«Αν καταστραφεί το φράγμα… το κανάλι της Βόρειας Κριμαίας απλώς θα εξαφανιστεί» και αυτό θα ήταν «μια μεγάλης κλίμακας καταστροφή», πρόσθεσε ο Ουκρανός ηγέτης.

Ο ρόλος του Ισραήλ

Το Ισραήλ προσφέρθηκε την Τετάρτη (20/10) να βοηθήσει τους Ουκρανούς να αναπτύξουν προειδοποιήσεις αεροπορικής επίθεσης για αμάχους, σηματοδοτώντας μια άμβλυνση της πολιτικής μη στρατιωτικής επέμβασης στον πόλεμο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι πιέζουν το τελευταίο διάστημα το Ισραήλ να τους προμηθεύσει την τεχνολογία αεράμυνας για την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τεχεράνης, ενώ υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης υποστήριξε δημοσίως την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιάιρ Λαπίντ και συζήτησε λεπτομερώς το αίτημα του Κιέβου για συστήματα και τεχνολογία αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας. «Τον ενημέρωσα (για την) ανείπωτη ταλαιπωρία, απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής», έγραψε στο Twitter.

Αν και έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, το Ισραήλ έχει πει ότι δεν θα προμηθεύσει το Κίεβο με όπλα. Περιόρισε τη βοήθειά του στην Ουκρανία στην ανθρωπιστική βοήθεια, επικαλούμενο την επιθυμία του για τη συνέχιση της συνεργασίας με τη Μόσχα για τη γειτονική Συρία που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο και για να διασφαλίσει επίσης την ευημερία των Εβραίων της Ρωσίας.

Πλέον το Ισραήλ προσφέρεται να βοηθήσει τους Ουκρανούς να αναπτύξουν προειδοποιήσεις αεροπορικών επιθέσεων για αμάχους. Ο Ισραηλινός ηγέτης επανέλαβε στον Kουλέμπα την υποστήριξη του Ισραήλ στην Ουκρανία και εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για τη στρατιωτική σύνδεση μεταξύ Ιράν και Ρωσίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή