Στην Ελλάδα ο Σολτς: Οι συμφωνίες – μαμούθ και η κίνηση ματ της Αθήνας
Το χαρτοφυλάκιό του γεμάτο συμφωνίες με την Ελλάδα ευελπιστεί να γεμίσει κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας στις 26 και 27 Οκτωβρίου.
Με τη γερμανική πολιτική να δείχνει σημάδια μεταστροφής, μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Όλαφ Σολτς και τη διαχείριση των εξωτερικών από την Αναλένα Μπέρμποκ, το Βερολίνο φαίνεται να ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική πολιτική στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Τουρκία, από αυτή της Άνγκελα Μέρκελ, που θυμίζουμε πως κάλυπτε απόλυτα τις «βρώμικες» πρακτικές του Ερντογάν, ακόμη κι αν αυτές έθεταν σε κίνδυνο Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
Πλέον η καγκελαρία δεν κάνει τα «στραβά μάτια», λαμβάνοντας ακόμα και σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ το Βερολίνο φέρεται να επιθυμεί και εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με τη χώρας. Αυτό αναμένεται να καταστήσει σαφές και ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια της επισκέψεως του την Πέμπτη, ευελπιστώντας πως θα υπογράψει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες στα εξοπλιστικά.
Θυμίζουμε πως ο πρωθυπουργός είχε συζητήσει διεξοδικά με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου», κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το ενδεχόμενο η χώρα μας να προχωρήσει στη σύναψη κρίσιμων συμφωνιών με τη Γερμανία για τα εξοπλιστικά.
Ποιες είναι αυτές; Ξεκινώντας από τον Στρατό Ξηράς, Αθήνα και Βερολίνο είναι πολύ κοντά για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία για την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Lynx, ενώ το σημαντικό είναι πως θα δημιουργηθεί γραμμής παραγωγής στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη βόρεια Ελλάδα. Με το Βερολίνο να θέτει ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η συμφωνία την παραγγελία τουλάχιστον 200 Lynx, η χώρα μας φέρεται να είναι διατεθειμένη να παραγγείλει 205 ΤΟΜΑ Lynx KF-41.
Παράλληλα, Ελλάδα και Γερμανία φέρονται να έχουν ήδη συμφωνήσει να προχωρήσει άμεσα ο εκσυγχρονισμός των 183 αρμάτων Leopard 2A4, τα οποία θα εξελιχθούν σε Leopard 2A7, αλλά και των 190 Leopard 1A5.
Από τις συμφωνίες με τη Γερμανία δεν μπορεί να λείπει ασφαλώς το Πολεμικό μας Ναυτικό. Με δεδομένη την ανάγκη άμεσου εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ, η Αθήνα φέρεται να έχει «κλειδώσει» την απόφαση να δώσει τη «δουλειά» στους Γερμανούς και συγκεκριμένα στην ίδια την κατασκευάστρια εταιρεία των ΜΕΚΟ, τη γερμανική κοινοπραξία Thyssen Krupp Marine Systems -Τhales Nederland.
Πρόκειται σαφέστατα για πρόγραμμα – «κολοσσό», το οποίο αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει όμως τα πάντα: Αγορά των ΤΟΜΑ Lynx, εκσυγχρονισμό των αρμάτων Leopard και εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.
Είναι προφανές πως μετά τη αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα προσεγγίζει και το Βερολίνο, ευελπιστώντας σε ακόμα πιο ισχυρή αμυντική συνεργασία με μια χώρα που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Τουρκία, αλλά δεν παύει να αποτελεί μία από τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις.