Τα 12 ν.μ. και το πάγωμα του τουρκολιβυκού αποσυντονίζουν την Τουρκία

Η απώλεια ψυχραιμίας και οι επικίνδυνοι ελιγμοί Ερντογάν οδηγούν την Άγκυρα σε συνεχή αδιέξοδα.
4'

Η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης είναι ξεκάθαρα πάνω στο τραπέζι και προφανώς το όλο ζήτημα αποσυντονίζει το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, παράλληλα με το φρένο το οποίο έβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας στο περιβόητο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στο κείμενο που ενέκριναν ομόφωνα οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των πέντε μόνιμων μελών του Σ.Α. ΟΗΕ γίνεται παραπομπή στο άρθρο 6 του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης, όπου γίνεται σαφές ότι η προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες που μακροπρόθεσμα δεσμεύουν τη χώρα, αναφορά σαφέστατη στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται, επί λέξει, ότι «η εκτελεστική αρχή θα διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική του λιβυκού κράτους με τρόπο που να διατηρεί φιλικές και ειρηνικές σχέσεις με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους σε συμφωνία με τους κανόνες της καλής γειτονίας και των αμοιβαίων συμφερόντων. Κατά την προπαρασκευαστική φάση, αυτή η εκτελεστική αρχή δεν θα εξετάσει νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις που να βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή να επιβάλουν σε αυτό μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις σε αυτό».

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ο ΟΗΕ εκφράζει τη δυσφορία του για την επιθετική στάση της Τουρκίας στην περιοχή της Λιβύης και εμμέσως πλην σαφώς το Συμβούλιο Ασφαλείας βάζει «πάγο» στη συμφωνία με την οποία ο Ερντογάν επιχειρεί να παίξει το ρόλο περιφερειακού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το κείμενο του Σ.Α. του ΟΗΕ έρχεται λίγο μετά τη σαφή και δημόσια αντίδραση της Αιγύπτου σε σχέση ακριβώς με το γεγονός ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί την κυβέρνηση της Τρίπολης για να μετατρέψει τη Λιβύη σε προτεκτοράτο της Άγκυρας.

Σε ότι αφορά το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων – ο Ταγίπ Ερντογάν – κατά τρόπο λανθασμένο εκλαμβάνει την διαδικασία αυτή ως αντίποινα της χώρας μας εναντίον του. Όλα τα παραπάνω οδηγούν το καθεστώς της Τουρκίας σε βεβιασμένες κινήσεις στο Αιγαίο για την πρόκληση θερμού επεισοδίου με αποκορύφωμα το επεισόδιο ανοιχτά της Σάμου με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Λιμενικό, πρωινές ώρες της Τρίτης, Φ/Γ πλοίο ξένης σημαίας, το οποίο είχε δεσμευτεί από το ΕΚΣΕΔ να συμμετάσχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες, στη θαλάσσια περιοχή 3,8 ν.μ. νότια της Σαμιοπούλας στη Σάμο, εντόπισε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, μία σορό, ενημερώνοντας τουρκική ακταιωρό, η οποία έπλεε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων για την παραλαβή της.

Στη συνέχεια, η τουρκική ακταιωρός, η οποία έπλεε σε παρακείμενη περιοχή, εισήλθε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού και ενώ το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ενώ παράλληλα προέβη σε επίδειξη οπλισμού.

Θυμήθηκε πάλι την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω ο Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε και με τον Όλαφ Σολτς να εκφράσει τα παράπονά του… Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο, κατά την οποία κάλεσε το Βερολίνο να επιστρέψει στην «ουδετερότητα» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Μάλιστα στην συζήτηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο επανάφερε ένα ξεχασμένο ζήτημα: Την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ε.Ε. την οποία ο ίδιος έχει εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον Γερμανό καγκελάριο ότι ο διάλογος Άγκυρας – Ε.Ε., οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και οι συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου.

Ο Ερντογάν τόνισε επίσης ότι αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία» στον στενό διάλογο με τον Σολτς για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε κάθε τομέα και πως αυτός ο διάλογος θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ε.Ε.