Υφαντής – Φενέκος: Aπότοκο της ανασφάλειάς του η συμπεριφορά Ερντογάν
Υπό το φάσμα της ήττας στις εκλογές ο Ερντογάν - Δημιουργούνται δομικά προβλήματα στην Τουρκία από την ρητορική Ερντογάν
Για το νέο παραλήρημα των Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνομίλησαν στην ΕΡΤ ο Κώστας Υφαντής, καθ. Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α., αναλύοντας την στάση των ΗΠΑ απέναντι στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας και την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα.
Μιλωντας για την στάση των Αμερικανών Γερουσιαστών απέναντι τα τουρκικά αιτήματα για αναβάθμιση της αεροπορίας με F-16 o κ. Υφαντής τόνισε ότι «εδώ και πάρα πολύ καιρό όλη η επιχειρηματολογία του Κογκρέσου έχει να κάνει με τον υπονομευτικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και σε σχέση με τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα είναι ένα μικρό κομμάτι όλης αυτής της επιχειρηματολογίας, αν και νομίζω ότι είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι αν ήταν η Ελλάδα σε πρώτο πλάνο, πολύ δύσκολα θα υπήρχε συναίνεση στο Κογκρέσο για να επιβληθούν αυτού του είδους κυρώσεις».
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, τα θέματα που ενοχλούν την Αμερική είναι «οι S 400, η σύγκλιση ή η συμπόρευση της Τουρκίας με τη με τη Ρωσία, η μη αξιοπιστία της Τουρκίας». Και όπως ανέφερε ο κ. Υφαντής, «είναι αυτή η προοπτική της Τουρκίας που μπορεί να υπονομεύσει την ενότητα του ΝΑΤΟ νοτιοανατολικά, σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Αυτή είναι και η κατάλληλη επιχειρηματολογία για να συνεχίσει να υπάρχει η ελάχιστη συναίνεση ως προς τον αποκλεισμό της Τουρκίας από μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα».
Εκλογές Ερντογάν
Μιλώντας για τις τουρκικές εκλογές που διαμορφώνουν την ατζέντα των κινήσεων και των λόγων του Ερντογάν ο κ. Υφαντής επεσήμανε ότι «παρά τη μικρή ανάκαμψη που γνωρίζει τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρόεδρος Ερντογάν, εξακολουθεί να είναι ο πιθανότερος ηττημένος των εκλογών. Άρα το φάσμα της ήττας είναι είναι είναι παρόν, είναι σαφές».
Και όπως εξήγησε «όλη αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας, όλη αυτή η ευρύτατη ατζέντα που έχει διαμορφωθεί και η οποία επικοινωνείται με τον πλέον επιθετικό και προκλητικό τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια, είναι απότοκο της εσωτερικής ανασφάλειας, δηλαδή εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και αναγκών. Η στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας είναι συγκεκριμένη και θα είναι συγκεκριμένη ακόμα και την επόμενη μέρα των εκλογών με καθεστώς Ερντογάν».
«Οπωσδήποτε είναι απειλές και το κυριότερο είναι ότι ξανάτοποθετείται πάλι στην έννοια της επέκτασης των χωρικών υδάτων και βάζει καινούργια όρια που δεν τα είχαμε ακούσει στο παρελθόν. Δηλαδή, λέει, ότι ακόμη και από τα 6 μίλια, αν το μεγαλώσατε, τότε και αυτό αποτελεί αφορμή πολέμου», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υποναύρχος ε.α., Στέλιος Φενέκος.
Ρητορική Ερντογάν
Όπως ανέλυσε ο κ. Φενέκος στις «Συνδέσεις» δημιουργούνται δομικά προβλήματα πλέον στην στο εσωτερικό της Τουρκίας, διότι ο κρατικός μηχανισμός ελέγχεται απόλυτα από τον Ερντογάν. «Οι νέοι άνθρωποι γαλουχούνται με αυτή τη ρητορική και αυτά τα δομικά προβλήματα, είτε βγει ο Ερντογάν είτε δεν βγει, θα εξακολουθούν να μας βασανίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Αναλύοντας ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Φάνης Παπαθανασίου, την ηγετική στάση που θέλει να δείξει ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε ότι εκμεταλλεύεται -μαζί με τον Πούτιν- την αστάθεια στο διεθνές περιβάλλον.
Αναφορικά με το θέμα των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο που έβαλε χθες ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο κ. Φενέκος υποστήριξε ότι ακόμα κι αν φύγει το Ερντογάν, αυτή η ρητορική θα παραμείνει, διότι πάνω εκεί χτίζει και η αντιπολίτευση τη ρητορική της.
Μιλώντας για τις προσπάθειες διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων που κάνει η ελληνική κυβέρνηση ο υποναύαρχος εν αποστρατεία εστίασε σε τέσσερα επίπεδα: αυτό μεταξύ των χωρών, μεταξύ των συμμαχιών, στους διεθνείς οργανισμούς και στα διοικητικά όργανα. Σχολίαζοντας την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το άρθρο 6, είπε ότι είναι υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.
Υπάρχει σωστή αντίληψη στο στρατηγικό σχεδιασμό
Ερωτηθείς για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας ο κ. Φενέκος τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί οι εξοπλισμοί αναπτύσσονται στο βάθος της δεκαετίας. Το θετικό είναι ότι υπάρχει μια σωστή αντίληψη στο στρατηγικό σχεδιασμό. Ελπίζω ότι μέσα στο διάστημα της δεκαετίας ταχύτατα θα πάρουμε και τις φρεγάτες, που είναι πλοία για την ανοικτή θάλασσα και πλοία στρατηγικού ενδιαφέροντος, και τις κορβέτες ή μικρότερα πλοία για να ολοκληρώσουμε το ενιαίο αμυντικό μας δόγμα για κάλυψη όλου του χώρου».
Με αφορμή την σημερινή επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία ο κ. Υφαντής αναφέρθηκε στον μείζονα περιφερειακό που έχει η Άγκυρα εκ της θέσης της, του μεγέθους της, εκ των δυνατοτήτων της και εκ των σχέσεών της με τον μουσουλμανικό χώρο.
«Το θέμα είναι ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μια κατάσταση η οποία έχει προκληθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν υιοθετεί, δεν συμμετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ισορροπεί σε δύο βάρκες, προσπαθώντας να εξασφαλίσει οφέλη. Στα κρίσιμα ζητήματα προς το παρόν τουλάχιστον, η Τουρκία δεν έχει καταφέρει να εξαργυρώσει κάτι. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ελάχιστα πράγματα μπορεί να κάνει πέρα από το να μεταφέρει σαν αγγελιοφόρος τις θέσεις των διαφόρων πλευρών». Όσον αφορά τον Γενς Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του εδώ και καιρό όσον αφορά την στάση που κρατάει υπέρ της Τουρκίας.
Πηγή: ΕΡΤ