Τζιτζικώστας: Η Τουρκία γνώριζε, συνειδητά μου απαγόρευσε την είσοδο
Σύμφωνα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, η κίνηση αυτή της Τουρκίας εντάσσεται στο κομμάτι των καθημερινών πλέον προκλήσεων κατά της χώρας μας
Για την ακραία πρόκληση από την Τουρκία με την απαγόρευση εισόδου του στην Σμύρνη μίλησε στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Ήμουν προσκεκλημένος στη Σμύρνη για να προεδρεύσω στην Ευρωμεσογειακή Συνέλευση. Έφθασα στο λιμάνι της Σμύρνης γύρω στις 10:00 το πρωί, όπου μετά την επίσημη υποδοχή των τοπικών τουρκικών αρχών, του Δήμου δηλαδή της Σμύρνης που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης, κατά τη διάρκεια του ελέγχου των διαβατηρίων με ενημέρωσαν ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αμέσως δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία της αναχώρησης από το λιμάνι» εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Ρώτησα και επέμενα να ρωτώ ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία. Με δεδομένο ότι δεν επισκέπτομαι την Τουρκία ως Έλληνας αξιωματούχος μόνο, αλλά κυρίως με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα λόγω της συνέλευσης αυτής. Φάνηκε τελικά ότι η Τουρκία, η οποία γνώριζε εδώ και ένα χρόνο τη διοργάνωση αυτής της Ευρωμεσογειακής Συνέλευσης και εδώ και αρκετούς μήνες ότι θα προεδρεύσω εγώ, επέλεξε συνειδητά να προκαλέσει αυτό το γεγονός».
«Μέχρι να αρθεί η απαγόρευση εισόδου πέρασαν 6 με 7 ώρες. Σε αυτές βέβαια και από την πρώτη στιγμή επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό, με τον υπουργό Εξωτερικών, με τον πρέσβη και την πρόξενο, η οποία ήταν δίπλα μας σε όλη τη διαδικασία αυτή της Σμύρνης, και βέβαια και τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα, καθότι όπως σας είπα είχα εκεί πάει ως Ευρωπαίος αξιωματούχος γι αυτήν την Ευρωμεσογειακή Συνέλευση. Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι αυτές τις 7 ώρες κανένας δεν είχε απάντηση. Δεν είχαν απάντηση οι αστυνομικοί εκεί. Δεν είχαν απάντηση οι άνθρωποι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Δεν είχαν όμως απάντηση και οι άνθρωποι από την πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα. Οι Τούρκοι επέλεξαν να μην δώσουν και δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα απολύτως καμία πειστική απάντηση για το γιατί είχε μπει απαγόρευση στο πρόσωπό μου».
Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, η κίνηση αυτή της Τουρκίας εντάσσεται στο κομμάτι των καθημερινών πλέον προκλήσεων. «Η μόνη διαφορά όμως εδώ που αξίζει να σημειωθεί, γι αυτό και υπάρχει αυτή η αντίδραση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ότι επέλεξαν όχι μόνο το πρόσωπο ενός Έλληνα, αλλά το πρόσωπο ενός προεδρεύοντος ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα γινόταν στην Τουρκία. Επομένως, φαίνεται ότι οι Τούρκοι επιλέγουν συνειδητά αυτή την προκλητική στάση και πρέπει να σας πω ότι αυτό θα πρέπει να προβληματίσει πολύ έντονα όχι μόνο την Ελλάδα πια, αλλά την Ευρώπη» δήλωσε.
Σε ερώτηση για τη στάση της Ευρώπης απάντησε ότι είναι αργή, καθυστερεί πολύ, αντιδρά καθυστερημένα, όμως αντιδρά. «Εγώ έχω την ενημέρωση ότι θα υπάρξει αντίδραση και από την Επιτροπή και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρέπει να σας πω ότι συνομίλησα και με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με άλλους αξιωματούχους της Κομισιόν. Θα υπάρξει αντίδραση, αλλά δυστυχώς η Ευρώπη αντιδρά αργά. Θα έπρεπε η Ευρώπη να έχει πολύ ταχύτερα αντανακλαστικά, ειδικά όταν πρόκειται για ένα θέμα που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα. Αναδείχθηκε αυτό που λέει εδώ και χρόνια η ελληνική κυβέρνηση, ότι το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι διμερές, είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη με την Τουρκία. Φάνηκε στην πράξη και άρα η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει και έπρεπε να αντιδράσει πολύ νωρίτερα» σημείωσε.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν εισέπραξε εχθρικότητα κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών που έμεινε στη Σμύρνη: «Αντιθέτως και ο δήμαρχος της Σμύρνης και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, που επικοινώνησαν μαζί μου αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, μου συμπαραστάθηκαν, μου μετέφεραν την οργή τους, το θυμό τους, τη λύπη τους για αυτό το περιστατικό. Δεν υπήρχε κάποιο εχθρικό κλίμα εκεί, αλλά η στάση τους ήταν άκαμπτη και ξεκάθαρη: Απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία. Άρα οι επιλογές μου ήταν μεν τις πρώτες δύο ώρες η παραμονή μου σε ένα γραφείο εντός του τελωνειακού σταθμού. Στη συνέχεια η δυνατότητά μου να βρίσκομαι και στο πλοίο».
Όσον αφορά στο κίνητρο της Τουρκίας σχολίασε: «Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι σκέπτεται η Τουρκία. Έχουμε όμως δει ότι πολλές από τις ενέργειες της Τουρκίας όλο το τελευταίο διάστημα δεν έχουν απολύτως καμία λογική. Τι λογική έχουν οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών; Τι λογική έχουν οι δηλώσεις του τύπου “Θα έρθουμε νύχτα ή θα σας πετάξουμε στη θάλασσα και πάλι όπως κάναμε κάποτε”; Όλα αυτά είναι προκλήσεις οι οποίες δείχνουν ότι στην Τουρκία είναι βαθιά ριζωμένο το βαθύ κράτος και αυτό δυστυχώς βλέπουμε ότι τελευταίως έχει ισχυροποιηθεί και αυτό είναι αν θέλετε που με προβληματίζει και μένα. Βέβαια ξέρετε ότι με αυτή της τη στάση η Τουρκία ουσιαστικά βαθαίνει μόνη της το ήδη υπάρχον χάσμα που υπάρχει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας της ίδιας. Είναι δηλαδή πολύ προβληματική συμπεριφορά».
Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι οι Έλληνες πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο εξής, καθώς η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν ξέρουμε μέχρι πού θα φτάσει. «Έχουμε μπροστά μας ένα χειμώνα που θα έλεγα ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή σε όλα τα επίπεδα. Άρα λοιπόν βλέπετε ότι όλοι και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της για το κατά πόσο το επόμενο διάστημα θα μπορεί να συνεδριάζει; Και θα σας πω για παράδειγμα, ότι το Δεκέμβριο υπάρχει μια άλλη επιτροπή που θα συνεδριάσει στην Κωνσταντινούπολη. Η δική μου εισήγηση είναι να μη γίνει η συνεδρίαση αυτή μέχρι τουλάχιστον να παρασχεθούν οι εξηγήσεις για το για ποιον λόγο μου απαγορεύθηκε η είσοδος στην Τουρκία. Από τη στιγμή που δεν απαντούν με έναν ειλικρινή τρόπο για τους λόγους για τους οποίους απαγορεύθηκε η είσοδος ενός Ευρωπαίου αξιωματούχου στην Τουρκία, δεν μπορεί ένα όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεδριάζει εκεί».
Ο ίδιος εξήγησε ότι μπορεί μετά από επτά ώρες να αποφασίστηκε η άρση του απαγορευτικού, αλλά εκείνος δεν υπήρχε περίπτωση να συνεχίσει να βρίσκεται στην Τουρκία ούτε για ένα λεπτό παραπάνω. «Είχα λάβει την απόφασή μου πολύ πριν αρθεί η απαγόρευση ότι από τη στιγμή που λειτούργησαν με αυτόν τον τρόπο στην Τουρκία, θα έφευγα με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Δεν μπορούσα και δεν θα ανεχόμουν ποτέ μια τέτοια προσβολή, όχι απέναντι σε μένα μόνο απέναντι σε όλους τους Έλληνες, γιατί εγώ εκπροσωπώ και τους Έλληνες ευρισκόμενους εκεί. Γιατί για μένα η αξιοπρέπεια των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη».