Πολεμική Αεροπορία: Στην Ελλάδα τα δυο νέα Rafale - Οχτώ συνολικά οι «ριπές» για τη HAF

Ανήμερα του προστάτη της Αρχάγγελου Μιχαήλ, η Πολεμική μας Αεροπορία υποδέχτηκε τα δύο νέα ολοκαίνουργια Rafale.
3'

Τη συμβολική μέρα της εορτής του Προστάτη της Αρχάγγελου Μιχαήλ υποδέχτηκε η Πολεμική μας Αεροπορία τα δύο νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, κατευθείαν από το εργοστάσιο της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault Aviation.

Πλέον η χώρα μας διαθέτει στη φαρέτρα της 6 μεταχειρισμένα Rafale (2 διθέσια και 4 μονοθέσια) και 2 ολοκαίνουργια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μέχρι τέλος του χρόνου ή το αργότερο τον Ιανουάριο θα φτάσουν και τα άλλα 4 ολοκαίνουργια, με τη χώρα μας να έχει πλέον 12 «ριπές ανέμου» τους επόμενους μήνες.

Δείτε το βίντεο με την υποδοχή τους:

Gamechanger τα Rafale

Χρονιές ορόσημο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν το 2021 και το 2022 για την Πολεμική μας Αεροπορία, η οποία χάρη στις μεθοδικές κινήσεις της πολιτική και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου» αναβαθμίζει το σύνολο σχεδόν του εναέριου στόλου.

Όταν η Ελλάδα παραλάμβανε τον Ιανουάριο τα πρώτα έξι μαχητικά Rafale, o τουρκικός Τύπος εφαρμόζοντας απολύτως στην πράξη την παροιμία «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια», επιχειρούσε να υποβαθμίσει την εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας μας με τα κορυφαία γαλλικά αεροσκάφη.

Ωστόσο, τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στη θάλασσα και τον αέρα του Αρχιπελάγους, μετά την ενίσχυση της ελληνικής άμυνας, τόσο με τα μαχητικά Rafale όσο και με τις φρεγάτες Belharra, φαίνεται πως προβληματίζουν έντονα και ενοχλούν το καθεστώς Ερντογάν, που πλέον αδυνατεί – παρά την προπαγάνδα - να πείσει πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανίσχυρες απέναντί τους.

Η εξέλιξη είναι απολύτως λογική, μιας και την ώρα που η τουρκική πολεμική αεροπορία φυλλοροεί σε διαθεσιμότητες μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και έμπειρων πιλότων, ικανών να αντιμετωπίσουν τους «μπαρουτοκαπνισμένους» Έλληνες, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία γυρίζει σελίδα με πανίσχυρα μαχητικά αεροσκάφη.

Με την έλευση των Rafale, και την άμεση επιχειρησιακή τους αξιοποίηση, οι Τούρκοι αντιλήφθηκαν πολύ γρήγορα ότι τα περιθώρια για «νταηλκίκια» στο Αιγαίο στενεύουν, μιας και πέρα από τη σαφή υπεροχή της Ελλάδας σε ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού, η Πολεμική μας Αεροπορία απέκτησε και ποιοτικό πλεονέκτημα σε Μέσα, βάζοντας σταδιακά στη φαρέτρα της 24 Rafale, 84 F-16 Viper, 24 Mirage 2000-5 και αν όλα πάνε κατ’ ευχή 18 F-35, ενώ τα πάντα αξιόπιστα F-4 Phantom προσφέρουν πάντα πολύτιμες λύσεις.

Επισημαίνουμε πως η έκδοση Rafale F3R που έχει παραγγείλει η χώρα μας, είναι η πιο σύγχρονη του αεροσκάφους, ενώ ο οπλισμός τους προκαλεί… εφιάλτες, φέροντας πυραύλους μεγάλης εμβέλειας (άνω των 100 χιλιομέτρων) αέρος – αέρος Meteor και τους ήδη γνωστούς στους Έλληνες, Mica, αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet και πυραύλους κρούσης SCALP. Διαθέτει σύστημα σύζευξης Link-16, καθώς επίσης ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας Self-Protection Equipment to Counter Threats for Rafale Aircraft – SPECTRA και ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης Active Electronically Scanning Antenna (AESA). Διαθέτει ηλεκτροοπτικό αισθητήρα Front Sector Optronics (FSO), ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον ιπτάμενο, χωρίς να ανιχνεύεται, να αποκαλύψει στόχους σε μεγάλη απόσταση.

Η κάσκα του χειριστή ενός Rafale του επιτρέπει να εγκλωβίζει στόχους, απλώς στρέφοντας το κεφάλι προς την κατεύθυνσή τους, ενώ μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ.