Στρατός Ξηράς: Ποια αποστρατιωτικοποίηση; Τι είναι το «κινούμενο τείχος» σε Έβρο και νησιά
Το ΓΕΣ απαντά αποφασιστικά στον τουρκικό παραλογισμό – Πώς ο Αρχηγός, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, μεθοδικά και αποφασιστικά έχει καταστήσει τα νησιά «αστακούς» και τον Έβρο «απόρθητο φρούριο».
Την ώρα που ορισμένοι κριτές του πληκτρολογίου σχολιάζουν επικριτικά τους χειρισμούς πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για την αποστολή των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο ακόμα και για μερική αποστρατιωτικοποίηση, ο Στρατός Ξηράς δίνει τη δική του έμμεση απάντηση.
Χωρίς τυμπανοκρουσίες, με σχέδιο, μεθοδικότητα και γνώση των αναγκών, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ εξοπλίζουν τη «ραχοκοκαλιά» των Ενόπλων Δυνάμεων προσφέροντας σημαντικές λύσεις στις Μονάδες που βρίσκονται σε όλη τη διακεκαυμένη ζώνη των ελληνοτουρκικών συνόρων.
«Όσοι μιλούν για αποστρατιωτικοποίηση προφανώς έχουν άγνοια. Οι μονάδες είναι εκεί και όχι απλώς δεν αποδυναμώνονται, αλλά ενισχύονται», τονίζει στο Newsbomb.gr ανώτατη στρατιωτική πηγή, προσθέτοντας πως όσοι υποστηρίζουν ότι θηριώδη άρματα μάχης πρέπει να βρίσκονται στα νησιά, καλό θα ήταν να σκεφτούν και τους τρόπους μετακίνησής τους στους στενούς δρόμους των νησιών.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, σαφώς γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πώς πρέπει να θωρακιστούν τα σύνορά μας, είτε πρόκειται για τα χερσαία στον Έβρο, είτε για τα νησιά μας. Καθόλου τυχαία λοιπόν δεν είναι η μετακίνηση των τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνώρισης M1117 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση να διαπιστώνει πως η άμυνα των νησιών απαιτεί μικρά και ευκίνητα μέσα που θα μπορούν να φέρουν βαρύτατο οπλισμό και ταυτόχρονα να μεταφέρουν γρήγορα προσωπικό. Σε αντίθεση προφανώς με τα βαριά ερπυστριοφόρα άρματα, που για να δράσουν αποτελεσματικά χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις και χώρο για να κινηθούν με ευκολία.
Ήδη δεκάδες M1117 βρίσκονται στα νησιά και τον Έβρο, δημιουργώντας ένα κινούμενο τείχος με πολλαπλές δυνατότητες αντίδρασης. Τα M1117 έχουν εξοπλιστεί με ασυρμάτους, αλλά και οπλισμό, με τα στελέχη του Στρατού Ξηράς να τα «φορτώνουν» με πολυβόλα, ώστε να ανταπεξέλθουν σε κάθε περίσταση που θα προκύψει στη νευραλγική περιοχή των συνόρων. Μάλιστα, επειδή όπως έχουμε αναφέρει, ο διαγωνισμός για την ενίσχυση με οπλικά συστήματα των M1117 θα ολοκληρωθεί σε δεύτερο χρόνο, στα οχήματα που ήδη επιχειρούν τοποθετήθηκαν ασύρματοι αλλά και πολυβόλα από το απόθεμα του Στρατού Ξηράς. Η διαδικασία ωστόσο για τον οπλισμό και τα ανταλλακτικά των Μ1117 τρέχει και πολύ σύντομα θα αποκτήσουν ακόμη πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα.
Επισημαίνουμε πως η κατάσταση των M1117 είναι πολύ καλή και από την πρώτη στιγμή προσφέρουν πολύτιμες και πολυεπίπεδες υπηρεσίες στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου, με στρατιωτικές πηγές να τονίζουν πως τα M1117 αποτελεούν μια κινητή «ασπίδα» σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, ικανά να δράσουν σε κάθε πεδίο.
Προχωρά η απόκτηση των αμφίβιων τεθωρακισμένων AAV7
Όπως αναφέραμε όμως, η χώρα μας είναι συνεχώς σε ετοιμότητα μη τυχόν προκύψει κάποια ευκαιρία από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού σε οπλικά συστήματα και Μέσα που ενδιαφέρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την εξασφάλιση της έγκρισης των ΗΠΑ, αναμένεται να προχωρήσει πολύ σύντομα η δωρεάν παραχώρηση από τα αμερικανικά αποθέματα, αμφιβίων τεθωρακισμένων οχημάτων AAV7A1, προς κάλυψη των αναγκών της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.
Οι επαφές είναι σε πολύ προχωρημένο επίπεδο και μάλιστα, δεν πρόκειται για μικρό αριθμό αμφίβιων τεθωρακισμένων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για περίπου 75 AAV7A1, τα οποία θα παραλάβει η Χώρα μας με την ίδια διαδικασία που έχει γίνει η προμήθεια των Μ1117.
Τα συγκεκριμένα AAV7A1 είναι σε πολύ καλή κατάσταση και πανέτοιμα επιχειρησιακά. Κάθε AAV7 μπορεί να μεταφέρει έως 25 πεζοναύτες, μπορεί να επιπλέει σε κατάσταση θάλασσας 5, ενώ επίσης μπορεί να διανύσει 20 ναυτικά μίλια μέσα στο νερό, επιτρέποντας στο αρματαγωγό να μην πλησιάσει την ακτή και δεχτεί πυρά. Παράλληλα, είναι ικανό να συνεχίσει προς το εσωτερικό μετά την άφιξή του στην ακτή.