Γεωτρήσεις και Rafale η «απάντηση» της Αθήνας στις απειλές της Άγκυρας

Σε αμηχανία η τουρκική πλευρά μετά τις ανακοινώσεις για σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο αλλά και την έλευση δύο νέων Rafale στην Έλλαδα.
5'

Εβδομάδα γεμάτη εξελίξεις ήταν η τελευταία στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, με την Άγκυρα να διατηρεί σε αμείωτη ένταση τις προκλήσεις ενώ η Αθήνα ακολουθεί τη δική της στρατηγική «πατώντας» στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Πρώτα από όλα στην ενεργειακή σκακιέρα της Μεσογείου η ελληνική πλευρά προχώρησε σε μια κίνηση «ματ», ανακοινώντας σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτιδυτικά της Κρήτης και της Πελοπονήσσου, από την Exxon Mobil. Ήδη το ερευνητικό πλοίο Sanco Swift έχει ξεκινήσει να απλώνει τα καλώδια του, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά και την έκδοση ΝAVTEX από την Ελλάδα αλλά και την συμπληρωματική NAVTEX από την Μάλτα.

Κονοφάγος: «Θησαυρός» δισεκατομμυρίων στον βυθό της Μεσογείου!

Εάν οι έρευνες για φυσικό αέριο καρποφορήσουν τότε το ελληνικό κράτος θα έχει στα χέρια του έναν «θησαυρό», ο οποίος όπως είχε δηλώσει στο Newsbomb.gr o Ηλίας Κονοφάγος ενδέχεται να φτάσει σε αξία τα 500 δισ. δολάρια.

Όπως εξήγησε ο Διδάκτωρ και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, η αξία των αποθεμάτων που μπορεί εντοπιστεί στους θαλάσσιους «στόχους» από τις έρευνες, υπολογίζεται ότι μπορεί να αγγίξει το μισό τρισ. σε δολάρια.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Μετά τη συνάντηση του Αριστοφάνη Στεφάτου, Διευθύνων Σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε ότι στο μέλλον, δηλαδή σε 15-20 χρόνια, θα μπορούσαν να προκύψουν 2.4 τρις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να φτάσει σε αξία μισό τρις. δολάρια»

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος η δυνατότητα να προκύψει αυτή η αξία είναι πραγματική, καθώς ήδη έχουν χαρτογραφηθεί στόχοι που αφορούν σε 30 κοιτάσματα, παρόμοιοι με κοίτασμα αερίου που έχει βρεθεί σε Κύπρο και Ισραήλ.

Ενεργειακή αυτονομία αλλά και κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών

Ο κ. Κονοφάγος έκανε επίσης λόγο για ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας σε περίπτωση που στεφθούν με επιτυχία οι έρευνες. Μάλιστα σε συνδυασμό με τον East Med υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί στο μέλλον να καλύψει ακόμα και το 1/5 των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

«Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, πράγματι υπάρχουν πιθανότητες αν οι έρευνες πάνε καλά να έχουμε ενεργειακή αυτοδυναμία στην Ελλάδα χάρη στο φυσικό αερίου. Εφόσον βρεθεί αρκετό αέριο όπως φαίνεται ότι υπάρχει μπορούμε να έχουμε σταθερή ενέργεια για αρκετά χρόνια. Ήδη συζητάται ότι οι δυνατότητες είναι να έχουμε ενέργεια για 20 χρόνια και όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά να καλυφθεί μέχρι και 20% της Ευρώπης χάρη στον East Med αλλά και την υγροποίηση του και τη μεταφορά του με τάνκερ».

Υφαντής: Κανένα περιθώριο τουρκικής αντίδρασης για τις σεισμικές έρευνες

Σχετικά με ενδεχόμενη αντίδραση της Άγκυρας για τις σεισμικές έρευνες ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τόνισε στο Newsbomb.gr ότι οι έρευνες βρίσκονται σε σημείο που δεν μπορεί να θέσει θέμα η Τουρκία. «Η μοναδική χώρα που θα μπορούσε να θέσει θέμα είναι η Λιβύη. Θα δούμε το επόμενο διάστημα αν θα μπορούσε με παρότρυνση της Τουρκίας να θέσει θέμα», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Εκτόξευσε τον πύραυλο «Bozdogan» η Τουρκία - Υφαντής: Έχουμε μπει σε κούρσα εξοπλισμών

Την ώρα που η Αθήνα παρέλαβε δύο νέα Rafale τα οποία προσγειώθηκαν αυτή την εβδομάδα στην αεροπορική βάση της Tανάγρας, η Τουρκία προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις δημοσιεύοντας εικόνες από την δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου αέρος-αέρος «Bozdogan».

Με αφορμή αυτές τις κινήσεις από την Άγκυρα ο καθηγητής Κώστας Υφαντής σχολίασε πως η Ελλάδα με ευθύνη της τουρκικής πλευράς έχει μπει σε μια «κούρσα» εξοπλισμών, η οποία εκτιμά ότι θα παραταθεί αν δεν πέσουν οι τόνοι:

«Με ευθύνη της Τουρκίας εχουμε μπει σε μια κούρσα εξοπλισμών. Το επόμενο διάστημα αν κάτι δεν αλλάξει και υπάρξει αποκλιμάκωση ή μια διέξοδος από τη σημερινή τεταμένη κατάσταση, αυτό θα το βλέπουμε συνεχώς. Η Τουρκία θα επιδεικνύει όπλα μικρότερα ή μεγαλύτερα κι εμείς από την πλευρά μας θα παραλαμβάνουμε κάθε δυο μήνες Rafale, ενώ την ίδια ώρα θα ενημερωνόμαστε για την πορεία των κατασκευών των καινούργιων φρεγατών».

O κ. Υφαντής επεσήμανε ότι αυτή καθαυτή η εκτόξευση του πυράυλου «Bozdogan» δεν εμπνέει ανησυχία ωστόσο προκαλεί προβληματισμό η αμυντική αυτάρκεια που φαίνεται να διαθέτει η τουρκική πλευρά: «Έχει σημασία ότι η Τουρκία αναπτύσσει εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δεν είναι ότι τα συστήματα αυτά είναι πρωτοφανή και έχουν ιδιότητες που πρέπει να μας προβληματίζουν. Μας προβληματίζει όμως ότι γίνεται γρήγορα-γρήγορα αυτάρκης, αυτό είναι το κυριότερο που πρέπει να προσέξει η χώρα μας ώστε να σχεδιάσει μακροπρόθεσμα την αμυντική της πολιτική και να γίνει κι αυτή σχετικά αυτάρκης», δήλωσε ο καθηγητής.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως τόνισε ο καθηγητής, αυτές οι κινήσεις αποδίδονται και στην «αυταρέσκεια» που διέπει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Έχει να κάνει με τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες του Ταγίπ Ερντογάν που αναδεικνύει το προφίλ του ηγέτη και δημιουργεί μια Τουρκία που δεν έχει ανάγκη τους ξένους και δεν πρόκειται να περιοριστεί από τα συμφέροντα των άλλων μεγάλων δυνάμεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις