Επίθεση Κωνσταντινούπολη: Ύπουλο σχέδιο Ερντογάν -Θα την εκμεταλλευτεί για να χτυπήσει τους Κούρδους
Αναλυτές λένε οτι η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ως πρόσχημα για να «χτυπήσει» τις ΗΠΑ και τους Κούρδους στη Συρία
Η ρητορική από την Άγκυρα φαίνεται τώρα να υποδηλώνει ότι η Τουρκία θα επιτεθεί στις ΗΠΑ και θα πραγματοποιήσει επίσης επιθέσεις στη Συρία, αναφέροντας το Κομπάνι, το Τελ Ριφάτ, το Καμισλί και άλλες πόλεις που θα μπορούσαν να πληγούν.
Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τις κουρδικές ομάδες PKK και YPG για την έκρηξη της Κυριακής (13/11) στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού μάλιστα ανέφερε οτι η επίθεση σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε σε όλη τη διαδρομή από τη βόρεια Συρία.
Η ρητορική από την Άγκυρα άλλαξε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής, όταν οι τουρκικές αρχές δεν ήταν βέβαιες ότι η έκρηξη ήταν τρομοκρατική επίθεση, ρίχνοντας ένα ευρύ δίχτυ ευθύνης για το ποιος ήταν πίσω από αυτήν. Η αλλαγή της αφήγησης είναι ενδιαφέρουσα γιατί δεν προήλθε από την αξιολόγηση της έκρηξης και τον προσδιορισμό των υπευθύνων. Αντίθετα, εξαπέλυε κατηγορίες με βεβαιότητα χωρίς να παρέχει απαραίτητα στοιχεία.
Το αφήγημα της Άγκυρας
Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, κυκλοφόρησαν αναφορές για μια γυναίκα που κρατήθηκε και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν την επιδρομή στο διαμέρισμά της στην Κωνσταντινούπολη. Το βίντεο έδειχνε την αστυνομία να βρίσκει ρολά με καθαρά χρήματα και ένα πιστόλι, μαζί με ένα μικρό κουτί με πυρομαχικά, στο οποίο δεν είχε αφαιρεθεί κανένα από τα πυρομαχικά.
Ενώ ένας ερευνητής φορά μπλε γάντια, ένας άλλος εξετάζει τα ύποπτα αντικείμενα χωρίς γάντια, ζητώντας ερωτήσεις σχετικά με τις μεθόδους τους. Δεν υπήρχαν πολλά άλλα αντικείμενα στο διαμέρισμα, εκτός από μια θερμάστρα για προσωπική χρήση, έδειξαν τα βίντεο.
Οι φωτογραφίες της γυναίκας που διέρρευσαν την έδειχναν να φοράει ένα έντονο μωβ φούτερ με τις λέξεις «New York» και φαινόταν σαν να την έπνιγε ένας από τους άνδρες που την κρατούσαν σε μια άλλη φωτογραφία. Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν την Κυριακή, ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναγνώρισαν ήδη μια γυναίκα που πίστευαν ότι ήταν η ύποπτη, μια άλλη γυναίκα που φορούσε καμουφλάζ, τρέχοντας από το σημείο και κρατώντας ένα smartphone.
Ενώ την Κυριακή το πρόσωπο της γυναίκας ήταν θολό, τη Δευτέρα η εικόνα είχε ξεθολώσει. Αυτό έγινε μετά από 12 ώρες κατά τις οποίες η Άγκυρα είχε περιορίσει τις πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση και προσπάθησε να διακόψει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ενώ η επίσημη αφήγηση από την Άγκυρα το βράδυ της Κυριακής ήταν ότι η έκρηξη στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης «θα μπορούσε» να είναι τρομοκρατία, μέχρι το πρωί της Δευτέρας, όχι μόνο είχε διαπιστωθεί ότι όντως ήταν, αλλά ο δράστης είχε βρεθεί και κάθε κομμάτι του παζλ της ιστορίας είχε συμπληρωθεί.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε το PKK, το YPG και επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ μετά την επίθεση. Σύμφωνα με τις αρχές και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, η γυναίκα εισήλθε στην Τουρκία από το Αφρίν, μια περιοχή που ήταν κουρδική έως ότου η τουρκική εισβολή το 2018 ανάγκασε πολλούς να φύγουν ή να αντιμετωπίσουν διώξεις από τους Τούρκους.
Το μέτωπο της Συρίας και η Άγκυρα
Το Αφρίν βρίσκεται επί του παρόντος υπό τον έλεγχο Σύρων ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και επίσης την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), μια τζιχαντιστική ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Η HTS σημείωσε πρόσφατα εδαφικά κέρδη στο Αφρίν, ενώ μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) έχουν εντοπιστεί επίσης στην περιοχή.
Δεν είναι σαφές πώς μια γυναίκα θα μπορούσε να ταξιδέψει από το Αφρίν στην Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Άγκυρα έχτισε τείχος και φράχτη στα σύνορα και έχει μεγάλη παρουσία ασφαλείας στην περιοχή για να σταματήσει τους Σύρους που διαφεύγουν από την Τουρκία. Αυτό δεν σταμάτησε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας. Θα μπορούσε να είναι μια δικαιολογία για την Άγκυρα να υποστηρίξει το HTS ή άλλες ομάδες, αυξάνοντας την κυριαρχία τους στην περιοχή ή διώκοντας τους Κούρδους ως αποδιοπομπαίο τράγο.
Οι τουρκικές αρχές ισχυρίστηκαν επίσης ότι η επίθεση συνδέθηκε με το «Ayn al-Arab», το αραβικό όνομα της κουρδικής πόλης Κομπάνι, μιας πόλης γνωστής για την αντίσταση στο Ισλαμικό Κράτος το 2014. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν συχνά τον όρο «Ayn al-Arab» για να διαγράψουν την κουρδική ιστορία της πόλης.
Το Κομπάνι αυτή τη στιγμή ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG και το συριακό καθεστώς. Από την σκοπιά της Άγκυρας, το YPG είναι στην πραγματικότητα το συριακό παρακλάδι του «PKK» και επομένως τρομοκρατική ομάδα. Ωστόσο, το YPG είναι επίσης μέρος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της ομάδας κατά του ISIS που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.
Αυτή η περίπλοκη μιλιταριστική και εθνική πραγματικότητα σημαίνει ότι όταν η Άγκυρα θέλει να κατηγορήσει «τρομοκράτες» για ένα περιστατικό, δεν θα κατηγορήσει μόνο το PKK, αλλά και το YPG και τις SDF, καθώς και τις ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι ένα νέο είδος αφήγησης από την Άγκυρα. Η ηγεσία της Τουρκίας έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν «τρομοκράτες» στη Συρία εδώ και χρόνια.
Πηγή: Jerusalem Post