Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

Φίλης για την «παγίδα» σε Δένδια: Υπήρξε συνεννόηση Λιβύης - Τουρκίας

Για εμπλοκή της Άγκυρας στην «παγίδα» που στήθηκε στον Νίκο Δένδια στη Λιβύη έκανε λόγο ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στο Newsbomb.gr
Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη, για επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια στη Λιβύη φέρει ευθύνη και η Τουρκία
Intime news - Φωτογραφία αρχείου
7'

Το διπλωματικό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια στην Λιβύη σχολίασε μιλώντας στο Newsbomb.gr o διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φίλης.

Ο αναπληρωτής καθηγητής εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι πίσω από την «παγίδα» που στήθηκε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, κρύβεται η Άγκυρα:

«Βέβαιο ότι έχει γίνει σε συνεννόηση με την Τουρκία για να φανεί ότι όπως ισχυρίζεται στην ατζέντα της η Άγκυρα, η Ελλάδα είναι από τους προβληματικούς παίκτες στην περιοχή».

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο κ. Φίλης υπήρχε συγκεκριμένος σκοπός από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης ώστε να παρουσιάσει μια «άσχημη» εικόνα της Ελλάδας στο εσωτερικό της χώρας, με αφορμή το θέμα της υφαλοκρηπίδας:

«Επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη να βρεθεί κοινός τόπος ώστε να πάνε στο δικαστήριο της Χάγης για να λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας, είναι προφανές ότι ήθελαν να το ''κάψουν''. Αυτή η κυβέρνηση έχει πολύ συγκεκριμένη δικαιοδοσία η οποία είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και όχι να συνάπτει συμφωνίες. Ήθελαν όμως να δείξουν σε ένα κομμάτι της Λιβύης ότι η Ελλάδα δεν τους σέβεται και δεν μπορούν να κάνουν μαζί της συμφωνίες στο μέλλον, όταν προκύψει μια κυβέρνηση. Θέλανε με κάποιο τρόπο να δαιμονοποιήσουν την Ελλάδα».

Τόνισε δε, ο καθηγητής, ότι η Αθήνα βρισκόταν σε πλήρη ετοιμότητα γνωρίζοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στην Τρίπολη:

«Η Ελλάδα δεν αιφνιδιάστηκε επειδή ακριβώς ξέρει περί τίνος πρόκειται. Δεν νομίζω η ελληνική αντιπροσωπεία να περίμενε να δει μόνο τον πρόεδρο Αλ Μέμφι στην Τρίπολη και ότι δεν θα της έστηναν κάποια παγίδα ή προβοκάτσια η άλλη πλευρά».

Όσον αφορά στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας μετά το περιστατικό, ο κ. Φίλης διευκρίνισε ότι παρά την προσπάθεια της Λιβύης να την πλήξει, αυτό δεν αναμένεται να συμβεί.

«Δεν θα θέλαμε να έχουμε σχέσεις με αυτό το κομμάτι της Λιβύης, γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει αν αποκτούσε κάποιου είδους επαφή μαζί τους
είναι σαν να νομιμοποιούνται και οι συμφωνίες που έχουν συνάψει με την Τουρκία.
Έχει σημασία όμως πως θα το παρουσιάσουν οι Λίβυοι και πως θα εκληφθεί αυτό από κάποιους παίκτες. Ότι δηλαδή δεν μπορεί να συνεννοείται η Ελλάδα με τη Λιβύη επειδή υπάρχει διαφωνία. Αν ‘’το πουλήσουν’’ δηλαδή ως μια κίνηση της Ελλάδας που δεν θέλει επουδενι να συνεργαστεί μαζί τους ενώ αυτοί υποτίθεται ότι είχαν την καλή πρόθεση. Δεν πιστεύω όμως ότι θα θεωρηθεί προβληματική η στάση της Ελλάδας. Όμως θα ήθελαν να το παρουσιάσουν ότι το έχουμε εμείς το πρόβλημα , παρόλο που εκείνοι αθέτησαν τη συμφωνία»

Φίλης για τα F-16: Δεν είναι τόσο εύκολο να λυθεί το ζήτημα

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για την παραχώρηση των F-16 μετά και την συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, ο Κωνσταντίνος Φίλης εκτίμησε ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή όπως την παρουσίασε σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν είναι τόσο εύκολο να επιλυθεί τόσο σύντομα όσο ισχυρίζεται ο Ερντογάν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στο Newsbomb.gr.

Σχολίασε δε ο καθηγητής ότι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις είναι να αλλάξει η στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Υπάρχει μια συνολική διαπραγμάτευση ΗΠΑ - Τουρκίας που έχει μέσα και το κομμάτι των F-16 και της ένταξης στο ΝΑΤΟ Φινλανδίας-Σουηδίας και το κομμάτι των S-400
Δεν πιστεύω ότι θα τελεσφορήσει γρήγορα, ειδικά όταν η Τουρκία μπλοκάρει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δεν μπορώ να φανταστώ τiς ΗΠΑ να τους δίνουν τα F-16».

Σε περίπτωση ωστόσο που η Άγκυρα εγκρίνει την ένταξη της Σουδίας στο ΝΑΤΟ, τότε η επιθυμία των ΗΠΑ να παραχωρήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη είναι δεδομένη: «Οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δώσουν τα F-16 στην Τουρκία, αυτό είναι δεδομένο», τόνισε ο καθηγητής.

Σχετικά με τον γερουσιαστή Μενέντεζ που κλείνει συνεχώς την «πόρτα» στον Ερντογάν για τα F-16, ο καθηγητής εξήγησε ότι η θέση του μπορεί να μην επικρατήσει

«Μπορεί ο Μενεντεζ να έχει την δική του άποψη και να είναι ισχυρός ο ρόλος του, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχουν άλλη άποψη:. Ότι δηλαδή αν δεν τους δώσουμε τα F-16 θα χάσουμε την Τουρκία. Αλλά η Άγκυρα δεν βοηθάει με τη στάση της».

Πώς έγινε το διπλωματικό επεισόδιο - Το χρονικό

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr ενώ το αρχικό πρόγραμμα του υπουργού προέβλεπε επίσκεψη στην Ανατολική Λιβύη και στη Βεγγάζη, χθες το βράδυ ξαφνικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενημερώθηκε για αλλαγή του προγράμματος.

Ο κ. Δένδιας -όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι κύκλοι – αμέσως αντιλήφθηκε τη μεθόδευση ωστόσο ξεκίνησε το ταξίδι κανονικά το πρωί.

Το χρονικό του επεισοδίου

O Έλληνας υπουργός ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι. Τον Νίκο Δένδια όμως στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, βρέθηκε να περιμένει η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της οποίας η θητεία έχει λήξει, Λέιλα Μανγκούς, η οποία και είχε υπογράψει την παράνομη συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες.

Η Μανγκούς περίμενε τον Έλληνα υπουργό στην αίθουσα υποδοχής του αεροδρομίου. Ο υπουργός αμέσως ενημέρωσε ότι δεν θα κατέβει από το αεροπλάνο και πως η επίσκεψη στην Τρίπολη ακυρώνεται. Διαμήνυσε μάλιστα κατηγορηματικά ότι «δεν θα επιβάλλει κανείς στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ποιον θα συναντήσει και ποιον όχι».

Μια συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τη συγκεκριμένη υπουργό, θα σήμαινε αυτόματα και «νομιμοποίησή» της. Έτσι η σκάλα του αεροπλάνου του υπουργού δεν κατέβηκε ποτέ και η ελληνική αποστολή αποφάσισε την ακύρωση της επίσκεψης του.

Το δεύτερο σκέλος του επεισοδίου

Το επεισόδιο όμως δεν ολοκληρώθηκε εκεί. Όταν το κυβερνητικό αεροσκάφος ζήτησε να απογειωθεί από την Τρίπολη για Βεγγάζη όπου ήταν προγραμματισμένο να συνεχιστεί το ταξίδι του υπουργού, η Τρίπολη ενημέρωσε ότι δεν δίνει την άδεια πτήσης.

To «καψώνι» συνεχίστηκε για αρκετή ώρα και το αεροσκάφος χρειάστηκε να πετάξει μέσω FIR Μάλτας για να φτάσει στη Βεγγάζη όπου συνεχίζεται το πρόγραμμα της επίσκεψης.

Η εκτίμηση του υπουργείου

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πίσω από το συγκεκριμένο γεγονός, έχει εμπλοκή η τουρκική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει κανονικά το ταξίδι του και βρίσκεται στη Βεγγάζη, ωστόσο η ελληνική πλευρά αξιολογεί το περιστατικό σε όλα τα επίπεδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει «η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά».

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Σχετικές ειδήσεις