Ο Ερντογάν ενεργειακός παίκτης στην Ευρώπη;
Θα μπορούσε ο Ερντογάν δυνητικά να διαδραματίσει τον ρόλο ενός ενεργειακού παίκτη που θα μοιράζει φυσικό αέριο στην Ευρώπη;
Μπορεί ενδεχομένως να ακούγεται υπερβολικό, πλην όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε ως στόχος ούτε ως πόθος του Τούρκου Προέδρου που μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας δεν αισθάνεται μόνον ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και ως ισχυρός περιφερειακός παίκτης.
Τοποθετεί δηλαδή τη χώρα του στο κλαμπ των ισχυρών δίπλα στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στην Κίνα, στην Ινδία κλπ. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να ονειρεύεται τη δυνατότητα να μεταφέρει το ρωσικό αέριο ως υπεργολάβος της Μόσχας και να διαμορφώνει ο ίδιος πλέον τις τιμές της ενέργειας. Άλλωστε στο έδαφός του μην ξεχνάμε ότι ήδη διαθέτει 4 αγωγούς μεταφοράς, συνεπώς θεωρητικά θα μπορούσε να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Πρακτικά βεβαίως είναι δύσκολο να δεχθεί η ίδια η Μόσχα κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν ο ίδιος το παρουσίαζε ως τουρκικό.
Ένα ακόμη κομβικό ερώτημα είναι το ακόλουθο: Πόσο πιθανό είναι, οι χώρες της ΕΕ να επιλέξουν να αγοράσουν από την Τουρκία κάτι το οποίο θέλουν να μην υπάρχει στις αγορές τους και μάλιστα όσο το δυνατό πιο σύντομα;
Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Το «κανείς από την Ε.Ε. δεν θα έκανε κάτι τέτοιο», είναι παρακινδυνευμένο. Εδώ που φτάσαμε όλα είναι πιθανά. Υπάρχει πάντως ένα ακόμη σενάριο που είναι εξίσου εφιαλτικό. Να γίνει κόμβος μεταφέροντας φυσικό αέριο από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Εκεί λοιπόν το παζάρι του Ερντογάν είναι τεράστιο. Και παράλληλα, όπως είναι γνωστό, ο Ερντογάν θα επιδιώξει να μπει στο παιχνίδι της ανατολικής Μεσογείου. Κάτι που προϋποθέτει ότι θα τα ξαναβρεί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με αντάλλαγμα τη μεταφορά του αερίου που αντλείται από τα πλούσια κοιτάσματά τους προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό το στενό pressing του Τούρκου προέδρου και προς το Κάιρο και προς το Τελ Αβίβ.
Σχετικές ειδήσεις
Ακραία πρόκληση Τσαβούσογλου: Τουρκικά τα νότια σύνορα της Ευρώπης
Τουρκία: Έκρηξη και μεγάλη φωτιά στο λιμάνι της Σαμψούντας
Επιστολή Ελλάδας στον ΟΗΕ κατά του τουρκολυβικού μνημονίου: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης