Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό: Στην ατζέντα Spike NLOS και κορβέτες
Να ολοκληρωθούν άμεσα τα δύο εξαιρετικής σημασίας εξοπλιστικά προγράμματα επιθυμούν πολιτική και στεατιωτική ηγεσία - Επί τάπητος στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όλες οι εξελίξεις και αναλυτική ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδριάζει τον Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας. Η τακτική συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου και παρούσα θα είναι βεβαίως η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου».
Αν και ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε προς τους στρατιωτικούς συντάκτες ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έχει συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση, είναι δεδομένο πως τα εξοπλιστικά θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης με τον πρωθυπουργό.
Στην κορυφή της ατζέντας βεβαίως βρίσκεται το ζήτημα των κορβετών, με τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας να έχει παραδεχτεί πως διάγουμε τις τελευταίες μέρες της «ναυμαχίας». «Η απόφαση θα ληφθεί πριν το τέλος του χρόνου», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως η αξιολόγηση ολοκληρώνεται και υπάρχει ενδεχόμενο συζήτησης στο ΚΥΣΕΑ της 20ης Δεκεμβρίου.
Ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε πως η συζήτηση γίνεται για 3+1 πλοία, με το πρώτο να ναυπηγείται στο εξωτερικό και τα υπόλοιπα τρία στη χώρα μας, είτε στα ναυπηγεία της Ελευσίνας με τα οποία συνεργάζεται η ιταλική Fincatieri, είτε στον Σκαραμαγκά με τον οποίο συνεργάζεται η γαλλική Naval Group. «Το παιχνίδι θα παιχτεί στις λεπτομέρειες», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας, ενώ σε ερώτηση για το αν η χώρα που θα επικρατήσει απαιτείται να υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης. «Θέλουμε να συνδυάζουμε κάθε μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα με υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που θα περιλαμβάνει και κάποια μορφή ρήτρας αμυντικής συνδρομής, όπως στην περίπτωση της Γαλλίας», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και σημείωσε ότι οι Ιταλοί είναι πρόθυμοι για μια τέτοια συμφωνία, ενώ οι Γάλλοι την έχουν υπογράψει ήδη.
Τα τελευταία δεδομένα θα τεθούν ασφαλώς εν γνώσει του πρωθυπουργού, ο οποίος θα έχει και το τελευταίο λόγο στην απόφαση για το πλοίο που θα επιλεγεί, αν δηλαδή θα είναι οι γαλλικές Gowind της Naval Group ή οι ιταλικές κλάσης Doha της εταιρείας Fincatieri. Θυμίζουμε πως ο πρωθυπουργός συνάντησε την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι πριν λίγα 24ωρα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στην οποία εξέφρασε την ανησυχία του για την επιθετική τακτική της Άγκυρας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι της έθεσε και το ζήτημα των κορβετών με το ενδεχόμενο υπογραφής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των Αθήνας και Ρώμης, ανάλογης με αυτή που έχει υπογραφεί με το Παρίσι.
Τελειώνει η υπόθεση των αντιαρματικών Spike NLOS
Όταν την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την εξέλιξη του προγράμματος απόκτησης του κορυφαίου ισραηλινού αντιαρματικού συστήματος Spike NLOS και για τους λόγους που έχει «παγώσει», δεν δίστασε να εκφράσει και την προσωπική του δυσφορία.
«Το πρόγραμμα των πυραύλων Spike N’ LOS τελείωσε; Τελειώνει; Που βρίσκεται;», απάντησε εμφανώς προβληματισμένος και ενοχλημένος για τον προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά καιρούς και έχουν βάλει «φρένο» στο πρόγραμμα των Ισραηλινών πυραύλων. «Κι εμένα με ενοχλεί ότι ακούω μήνες τώρα πως η προεργασία τελειώνει ή ότι τέλειωσε η υπόθεση των Spike N’ LOS», είπε ο υπουργός, με το ζήτημα να τίθεται σήμερα και υπόψιν του πρωθυπουργού στο ΚΥΣΕΑ.
Θυμίζουμε πως τα Spike NLOS αποτελούν ένα όπλο με μεγάλη δύναμη πυρός, ιδανικό για την άμυνα της χώρας μας στα σύνορα, ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Έβρου αλλά και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Η κίνηση – ματ με τα Spike N Los είχε γίνει πάντως από τους Αρχηγούς ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, οι οποίοι διαπίστωσαν πως η έκδοση των Spike - που μπορούν να τοποθετηθούν και σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού - θα ενίσχυε σημαντικά την αποτρεπτική μας ισχύ. Έτσι, κινούμενοι μεθοδικά εισηγήθηκαν την απόκτηση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, με το Πολεμικό Ναυτικό να αποκτά εκτοξευτές Spike NLOS για τις κανονιοφόρους κλάσης ΜΑΧΗΤΗΣ και τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών αναβαθμίζοντας τη δύναμη πυρός των παραπάνω μονάδων.
Μάλιστα, η μονογραφή για τους Spike NLOS του Πολεμικού Ναυτικού προηγήθηκε από εκείνη για τον Στρατό Ξηράς, με τις πληροφορίες να θέλουν τις διαπραγματεύσεις ολοκληρωμένες πλήρως και το όπλο να «βάζει το εθνόσημο» στις αρχές του 2023 και στους δύο Κλάδους.
Με τον τρόπο αυτό, αναβαθμίζεται η ισχύς πυρός των κανονιοφόρων, αλλά και των σκαφών που χρησιμοποιούν οι Έλληνες κομάντο, με τη χώρα μας να στρέφει προς τα μικρασιατικά παράλια ένα όπλο μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα. Επίσης, εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα Spike NLOS θα τοποθετηθούν επίσης και στα επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού.
Το συνολικό κόστος για τα 27 συστήματα Spike Nlos που αφορούν το Στρατό Ξηράς φτάνει τα 280 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα τις κανονιοφόρους και τα Mark V του Πολεμικού Ναυτικού κυμαίνεται στα 55 εκατ. ευρώ.