Το στενό pressing του Ερντογάν στην Αλβανία
H επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία φέρνει στην επιφάνεια την γεωστρατηγική διείσδυση που επιχειρεί εδώ και χρόνια η Τουρκία του Ερντογάν στην Αλβανία. Και βεβαίως δεν είναι μόνο τα drones που αγόρασε ο Έντι Ράμα από τον φίλο του τον Ταγίπ. Η περίεργη στάση του Αλβανού πρωθυπουργού δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να βάλει όσες περισσότερες τρικλοποδιές μπορεί και στην διαπραγμάτευση με την Αλβανία για την Χάγη, αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Μπροστά στις κάμερες με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Έντι Ράμα παρουσιάζει ένα πρόσωπο που αναζητά γέφυρες φιλίας με την Ελλάδα, αλλά από την άλλη μεριά στους διπλωματικούς κύκλους είναι γνωστός ο θαυμασμός που τρέφει ο Αλβανός πρωθυπουργός για το καθεστώς του Τούρκου προέδρου.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι τον Ιανουάριο του 2022 Αλβανία και Τουρκία υπέγραψαν επτά συμφωνίες!
Ο Ερντογάν πέρσι στο σημείο να δωρίσει μέχρι και σπίτια στους Αλβανούς που επλήγησαν από τον σεισμό της 26ης Νοεμβρίου 2019. Μιλώντας μάλιστα από τη βορειοανατολική πόλη Λάτσι, ο Ερντογάν δήλωσε τον περασμένο Γενάρη ότι «η αρχή της αδελφοσύνης απαιτεί να μείνουμε κοντά όταν έχουμε ανάγκη και όχι όταν καλούμαστε».
«Σήμερα παραδίδουμε αυτές τις 522 οικιστικές μονάδες που κόστισαν περίπου 42 εκατομμύρια ευρώ. Θέλω να ευχηθώ σε όλες τις οικογένειες μια ευτυχισμένη διαμονή. Ευχαριστώ τον Θεό που ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, παρόλο που η Τουρκία δοκιμάστηκε με πολλές φυσικές καταστροφές, σεισμούς και πυρκαγιές, εκπληρώσαμε την υπόσχεσή μας προς την Αλβανία και τους Αλβανούς. Ελπίζω ότι αυτή η φιλία με τόσο ισχυρά θεμέλια θα συνεχιστεί επ' αόριστον. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στη δύσκολη κατάσταση, όλα τα ισχυρά κράτη κλείστηκαν στα σύνορά τους, αλλά εμείς κάναμε το αντίθετο. Βγήκαμε έξω από τα σύνορά μας για να μείνουμε κοντά στους αδελφούς μας με κάθε ευκαιρία που είχαμε», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.
Οι χορηγίες της Τουρκίας (αλλά και του Κατάρ που επίσης είναι επίκαιρο) στις βαλκανικές χώρες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του πολιτικού Ισλάμ στη γηραιά ήπειρο, έτσι ώστε πολλοί να θεωρούν αυτές τις χώρες ως «το μακρύ χέρι της (Μουσουλμανικής) Αδελφότητας» για να εξαπλωθεί ο εξτρεμισμός στην καρδιά της Ευρώπης. Η Τουρκία κτίζει μεθοδικά το μουσουλμανικό τόξο στα Βαλκάνια και ένας σημαντικός παράγοντας για την ίδια είναι βεβαίως η χώρα του Έντι Ράμα. Ας μην λησμονούμε και την βόμβα που έριξε προ ολίγων ημερών ο Σαλί Μπερίσα σε σχέση με τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, λέγοντας ότι η Τουρκία έκανε τότε μια «πραγματικά ισχυρή παρέμβαση» όταν υπογράφηκε. Η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή. Η επιλογή της είναι να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά με το στενό pressing που ασκεί ο Ερντογάν στη γειτονική χώρα, τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Η Αθήνα τα διαβάζει όλα αυτά πολύ προσεκτικά και το ΥΠΕΞ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση: «Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθ’ εαυτή. Ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία. Αλλά όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή».
Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας δεν θα πολυάρεσε στον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος χτίζει μεθοδικά γέφυρες και «λυκοφιλίες» σε όλα τα Βαλκάνια. Ειδικά η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού περί θαλασσίων ζωνών πρέπει να θορύβησε αρκετά τη γείτονα: «Θα κάνουμε πρόοδο, φίλες και φίλοι, στις σχέσεις μας με τη φίλη Αλβανία. Βρισκόμαστε πια αρκετά κοντά να λύσουμε ένα χρόνιο ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, διότι να ξέρετε ότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με ακραία ρητορική και με κούφια λόγια, λύνονται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και με τον ίδιο τρόπο θα επιλύσουμε και με τη φίλη Αλβανία τις δικές μας διαφωνίες στο ζήτημα αυτό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το αποτύπωμα των ελληνικών θέσεων.