«ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ ΟΣΑ ΕΚΝΕΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ»

Παναγιωτόπουλος: Μέσα στον Ιανουάριο οι συμβάσεις για τους Spike NLOS

Μήνυμα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας «καθήκον και δουλειά του υπουργείου» την αμυντική διπλωματία και την αναβάθμιση του επιπέδου του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων που «εκνευρίζουν τον Ερντογάν». 
INTIME
4'

«Γενικώς η Ελλάδα έχει εντείνει το αποτύπωμά της σε επίπεδο αμυντικής διπλωματίας αλλά και σε επίπεδο αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα γίνουν κι άλλα σ' αυτά τα επίπεδα. Λυπάμαι αν εκνευρίζουν την Τουρκία. Αυτό είναι το καθήκον και η δουλειά μας» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή της Αμαλίας Κάτζου και του Δημήτρη Μιχαλέλη στον Real FM.

Ο υπουργός Άμυνας μάλιστα ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν ακόμα περισσότεροι λόγοι για να εκνευριστεί ο Τούρκος πρόεδρος σύντομα. «Άκουγα τον Ερντογάν που έχει προεκλογική περίοδο και αυτά πρέπει να πει, εκεί εντάσσεται η ρητορική του. Είπε μην μας ενοχλείτε να μην σας ενοχλούμε. Εμείς δεν ενοχλούμε κανέναν. Εμείς δεν είμαστε ταραχοποιός της περιοχής. Αυτό είναι η άποψη όλων και των εταίρων και των συμμάχων» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, προανήγγειλε την υπογραφή των συμβάσεων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου για τα ισραηλινά πυραυλικά συστήματα Spike NLOS. Απαντώντας σχετικά με τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε:«Έγινε μια αργόσυρτη διαπραγμάτευση για ένα σύνθετο οπλικό σύστημα που έχει εφαρμογή και σε οχήματα στρατού ξηράς και σε ελικόπτερα. Είναι τρεις διαφορετικές συμβάσεις με διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές. Είναι σύστημα που έχουν ανάγκη οι ΕΔ, τις εισηγήσεις των επιτελείων ακούμε, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των υπογραφών.

Μέσα στον Ιανουάριο άντε αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε τελειώσει. Θα έχουμε υπογράψει τις συμβάσεις. Από εκεί και πέρα τρέχει ο χρόνος μετά τη συμβασιοποίηση για την παράδοση. Όπως είπα είναι ένα σύστημα που έχουν απόλυτη ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις. Εκεί που υπήρχε η απόλυτη έρημος η μια διαπραγμάτευση διαδέχεται την άλλη. Αυτό φωνάζει από μόνο του. Δική μου υποχρέωση όσο πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο να το επικοινωνούμε και στον κόσμο».

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ για τους εξοπλισμούς, τόνισε: «Κάναμε αυτό που έπρεπε να γίνει για τις ΕΔ. Δεν διακριθήκαμε μέσω αδράνειας αλλά υπεδραστηριότητας. Προτιμώ να λογοδοτήσω για την υπογραφή σε μια σύμβαση που έβαλα – αν και όλα έχουν γίνει διαφανώς – παρά για κάτι που δεν έκανα. Τελικά το πρόβλημα στο εξοπλιστικό της χώρας προκύπτει γιατί κάποιοι δεν έκαναν τίποτα, ενώ θα μπορούσαν. Δεν ήμασταν εμείς, αλλά αυτοί που σήμερα μας κουνούν το δάχτυλο. Όσο έρχεται η προεκλογική περίοδος, αυτό θα το εξηγήσω με λεπτομέρειες. Όχι να μας εγκαλούν αυτοί που δεν έκαναν τίποτα, σε αυτούς που έφεραν κοσμογονία εξεγείροντας και τους γείτονές μας. Ο κόσμος βλέπει με πολύ ευνοϊκό μάτι όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια».

Τέλος αναφερόμενος στα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, σημείωσε: «Λύνουμε μια σειρά προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Εισάγουμε διατάξεις που βελτιώνουν τη λειτουργία της Εθνοφυλακής, παίρνουμε κάποια μέτρα για τους απόστρατους.

Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα για το προσωπικό, το νομοσχέδιο είναι στη διαβούλευση, έρχεται για ψήφιση 15 με 16 Ιανουαρίου στη Βουλή. Βλέπουμε τα σχόλια και ανάλογα μ' αυτά που έχουν προκύψει θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε διατάξεις. Κάποια μεγάλα ζητήματα δεν θα λυθούν με αυτό το νομοσχέδιο. Το ΓΕΕΘΑ επεξεργάζεται ένα νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο κέντρο της μέριμνας για το προσωπικό είναι το οικονομικό και η αποκατάσταση αδικιών, ώστε να μπορεί να είναι και ελκυστική υπόθεση η καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η νέα πρόταση αυτή για το νέο μισθολογίο, θα έρθει σε διαβούλευση και με το ΥΠΟΙΚ, ώστε να καταλήξουμε σε τελικό σχέδιο.

Αυτό το νομοσχέδιο που φέρνουμε τώρα έχει κάποιες σταδιοδρομικές βελτιώσεις για την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων εν ενεργεία ή αποστράτων. Το μισθολογικό θέλει περισσότερη συζήτηση. Το ασφαλιστικό των ΕΠΟΠ. Αποστρατεύονται στα 50 αλλά παίρνουν σύνταξη αρκετά αργότερα. Θέλουν να λυθεί αυτό το πρόβλημα.
Αυτό το ζήτημα θα το αντιμετωπίσουν σε μερικά χρόνια από σήμερα. Σε κάθε περίπτωση δεν αρκεί μόνο να αποφασίσει κάτι το υπουργείο Άμυνας. Πρέπει να γίνει διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να δοθεί συνολική λύση. Θα το βρούμε μπροστά μας σε μερικά χρόνια, θα έχουν γίνει αυτά που πρέπει να γίνουν. Δεν είναι επικείμενο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Σχετικές ειδήσεις