Υδρογονάνθρακες: Γεωτρύπανο το 2025 για το φυσικό αέριο στην Κρήτη

Υδρογονάνθρακες: Νωρίτερα από ότι προβλέπει το αρχικό χρονοδιάγραμμα είναι πιθανό να προχωρήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το κρίσιμο πετρελαϊκό συνέδριο του Φεβρουαρίου στο Κάιρο.
Φωτογραφία αρχείου / INTIME
4'

Την αποφασιστικότητα της να προχωρήσει, ακόμα και πιο γρήγορα από το χρονοδιάγραμμα, τις έρευνες και εν συνεχεία τις εξορύξεις φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει εκφράσει στην ελληνική κυβέρνηση η ExxonMobil, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Χρύσας Λιάγγου, η αμερικανική εταιρεία δεν δείχνει να προβληματίζεται από τη διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και την απειλητική ρητορική της Άγκυρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση της ερευνητικής γεώτρησης το διάστημα 2025-2026, όμως, στελέχη της εταιρείας υποστηρίζουν πως υπάρχει η δυνατότητα και η πρόθεση αυτή να πραγματοποιηθεί στο διάστημα 2024-2025. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως οι διαβεβαιώσεις αυτές δόθηκαν στις ΗΠΑ, στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil και υπεύθυνο για την Ανατολική Μεσόγειο, Ρόχντι Γιούνσι. Αυτή η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, στο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη, κι εκεί ο υπουργός διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο ερευνητικό πρόγραμμα.

Ήδη το Sanco Swift, το σεισμογραφικό που έπλευσε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή των ερευνών, έχει προχωρήσει αρκετά και αναμένεται ως τις αρχές Φεβρουαρίου να ολοκληρώσει τη συλλογή δισδιάστατων δεδομένων που ξεκίνησε από το Νοέμβριο. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, η ερευνητική γεώτρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και εντός του 2024. Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται αρμόδιες πηγές, απαιτείται ένα έτος από τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση για τη γεώτρηση. Αυτό γιατί μεσολαβούν αρκετοί παράγοντες στην εφοδιαστική αλυσίδα, διεθνείς διαγωνισμοί και αρκετοί ακόμα χρονοβόροι παράγοντες. Όπως λένε οι πηγές αυτές, θα υπογραφούν συμβόλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα μπουν από επενδυτές με εμπειρία στον συγκεκριμένο κλάδο.

Από εκεί και πέρα, με την ExxonMobil να προχωρά ακάθεκτη τις διαδικασίες και τις ΗΠΑ να στηρίζουν την Ελλάδα σε αυτό το δύσκολο, από γεωπολιτικής άποψης εγχείρημα, το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Αθήνα σύμφωνα με την εφημερίδα είναι η προσέλκυση νέων πολυεθνικών εταιριών στο έργο. «Χρυσή» ευκαιρία για να «μετρηθεί» το ενδιαφέρον των επενδυτών, είναι το ετήσιο πετρελαϊκό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο στο Κάιρο της Αιγύπτου. Η διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ ετοιμάζεται να προσεγγίσει τους ισχυρούς παίκτες του πετρελαίου στον τομέα της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς θα έχει να παρουσιάσει και περισσότερα στοιχεία όπως δήλωσε στην «Καθημερινή» ο κ. Στεφάτος.

Επιπλέον, στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία οι έρευνες σε Ιωάννινα, Ιόνιο και Κόλπο Κυπαρισσίας. Όπως σημειώνεται, η HELLENiQ ENERGY και η Energean βρίσκονται στην αναζήτηση διεθνούς εταίρου έτσι ώστε να προχωρήσουν τα προγράμματα στη νεπόμενη φάση τους. Το πλήρες ερευνητικό πρόγραμμα, αν ολοκληρωθεί με βάση τα χρονοδιαγράμματα και τις προβλέψεις, θα μπορεί να δώσει στην Ελλάδα μια πρώτη εικόνα για την ύπαρξη δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών στις θάλασσες του Ιουνίου και της Κρήτης. Μια ποσότητα που θεωρείται ικανή όχι απλά να χαρίσει επάρκεια στην Ελλάδα, αλλά να καλύψει το 15-20% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Το Newsbomb.gr τον Νοέμβριο, όταν είχε ανακοινωθεί δια στόματος πρωθυπουργού η πρόθεση για διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης, είχε παρουσιάσει μέσα από infographic το χρονοδιάγραμμα των ερευνών και την εθνική στρατηγική για την ενέργεια. Σύμφωνα με αυτή, η ενεργειακή μετάβαση θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2050 όταν και στόχος είναι να υπάρχει μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα είναι «κλειδί» το να υπάρξει πράγματι ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή όπου ήδη ξεκινούν έρευνες, έτσι ώστε να μπορέσει προοδευτικά μέχρι το 2029 η χώρα να αρχίσει να παράγει και να αυξήσει την επάρκειά της στον συγκεκριμένο ενεργειακό πόρο.