Προκαλούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο - Το ξεκάθαρο μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα
Το γεγονός ότι η Άγκυρα δοκιμάζει - με τις προκλήσεις της - τα όρια της Ελλάδας διεμήνυσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Νίκος Δένδιας κάνοντας παράλληλα λόγο για οργανωμένο σχέδιο με τους Τούρκους αλιείς.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ βάζει ξανά στο τραπέζι το ζήτημα κυρώσεων, κάτι το όποιο η κυβέρνηση είχε θέσει τελευταία φορά το 2020 σε Συμβούλιο Κορυφής, ενώ την τουρκική προκλητικότητα σχεδιάζει να θέσει και στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο, όπου σχεδιάζει να ταξιδέψει για να παρουσιάσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-26.
Αλιευτικά δικαιώματα
Το ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων δεν είναι ζήτημα μόνο των χωρών, είναι κυρίως ευρωπαϊκό και έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε την ΕΕ για μια πρακτική η οποία προσβάλλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για την χθεσινή επιστολή του στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με την παράνομη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών. «Καταρχήν, περιέγραψα στην επιστολή στον Ζοζέπ Μπορέλ μια πραγματική κατάσταση. Και επειδή το ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων δεν είναι ζήτημα μόνο των χωρών, είναι κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα, θεώρησα ότι έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε την ΕΕ για μια πρακτική, η οποία δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά βλάπτει συνολικά και το ευρωπαϊκό περιβάλλον και προσβάλλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο» αναφέρει συγκεκριμένα ο Νίκος Δένδιας.
Επίσης, αναδεικνύοντας τη σημασία της επιστολής, υπογραμμίζει πως μπορεί να λειτουργήσει προς την πλευρά της Τουρκίας, σαν ένα σημάδι ότι η ανοχή ορισμένων πραγμάτων προσεγγίζει το τέλος της.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην επιστολή του, ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόταν στο επεισόδιο που έλαβε χώρα στις 5 Ιανουαρίου, «κατά το οποίο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό».
«H εν λόγω επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα 'ατυχήματος', το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την 'Αγκυρα προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία», ανέφερε ο κ. Δένδιας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Επιπλέον, στην επιστολή καταγραφόταν «η αποφυγή συνεργασίας και η συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων, όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στάση που στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων».
«Είναι εύκολα αντιληπτό» σημείωνε ο κ. Δένδιας «ποιες θα είναι οι συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφερόταν στη συνέχεια, στην επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων «οι οποίοι σε σχεδόν καθημερινή βάση εκτοξεύουν, απρόκλητα, απειλές κατά της Ελλάδας».
«Σε συνδυασμό με τα περιστατικά αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι πασιφανές ότι η Τουρκία, με την Παράνομη Λαθραία και 'Αναρχη (ΠΛΑ) αλιεία, προσθέτει ένα ακόμη μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής» αναφερόταν στην επιστολή. Με αφορμή και το εν λόγω επεισόδιο, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη, «η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ανωτέρω πρακτική, να λάβει μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία και ζητάει την εφαρμογή του Κανονισμού (1005/2008) για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, ο οποίος προβλέπει ότι εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα, χαρακτηρίζεται ως 'μη συνεργαζόμενη' και μπορούν να απαγορευθούν τα προϊόντα αλιείας στην αγορά της ΕΕ».
Μια τέτοια αντίδραση από πλευράς ΕΕ, κατά τον κ. Δένδια, «θα αποστείλει ηχηρό μήνυμα στην 'Αγκυρα και θα αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της ΕΕ προς ένα κράτος-μέλος της, το οποίο σε σχεδόν καθημερινή βάση αντιμετωπίζει αμφισβήτηση της κυριαρχίας του και απειλές πολέμου».
Σημειώνεται πως ο Νίκος Δένδιας απέστειλε χθες την επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, και την κοινοποίησε προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και στον επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.
Επίθεση στην Ελλάδα από την τουρκική κρατική τηλεόραση για τα 12 μίλια
Εν τω μεταξύ, επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT Haber, με αφορμή το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια από την Αθήνα.
Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, στο ρεπορτάζ οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι «η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα αλλάξει τις ισορροπίες των συμφερόντων στο Αιγαίο κατά της Τουρκίας. Σήμερα λόγω των νησιών της η Ελλάδα κατέχει το 40% του Αιγαίου σε περίπτωση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί στο 70%.
Ως αποτέλεσμα το ποσοστό της ανοιχτής θάλασσας θα μειωθεί στο 19% από το 50% που είναι σήμερα, ενώ τα τουρκικά χωρικά ύδατα θα είναι λιγότερα από το 10% του Αιγαίου. Η επιμονή της Ελλάδας για 12 μίλια στο Αιγαίο είναι ένα μέρος της προσπάθειας να εγκλωβίσει την Τουρκία σε μια στενή θαλάσσια ζώνη όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Αν. Μεσόγειο, και να την αποκλείσει από τις πηγές του φυσικού πλούτου. Η προσπάθεια της Ελλάδας να εμποδίσει τη έξοδο της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο ξεκίνησε όταν το 2010 βρέθηκαν κοιτάσματα αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου».
«H Ελλάδα με τις συνήθειες της από τον 19ο και 20ο αιώνα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα προκλητικό κλίμα και περιβάλλον σύγκρουσης και να φέρει τις χώρες της Δύσης στο Αιγαίο» ισχυρίστηκε δε δημοσιογράφος στο TRT Haber, με τους Τούρκους να επανέρχονται στον μεγάλο φόβο τους, δηλαδή τη συμμαχία Ελλάδας με μεγάλες δυτικές χώρες όπως το 1920...
«Στην Τουρκία φοβούνται ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο, και στην Κρήτη», γι’ αυτό την περασμένη εβδομάδα ο Χουλουσί Ακάρ και ο Ιμπραήμ Καλίν απείλησαν την Ελλάδα και με πόλεμο σε περίπτωση που επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη» σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης.
Επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα
Το άσπρο μαύρο έκανε για ακόμα μια φορά η Άγκυρα, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τη μεταναστευτική κρίση «φωτογράφισε» ως υπαίτια την Ελλάδα.
Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν χώρες στο ΝΑΤΟ οι οποίες έχουν μετατραπεί σε καταφύγια προδοτών ενώ παράλληλα αφήνουν πρόσφυγες να πεθάνουν στη θάλασσα.
«Στο Αιγαίο, τους σκοτώνουν ακόμη και σκόπιμα βυθίζοντας τα σκάφη τους, τους ξυλοκοπούν, τους ληστεύουν, τους εξευτελίζουν και τους αναγκάζουν να βγουν από τα σύνορά τους» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.
Και συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα, ορισμένες χώρες με τις οποίες είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης ή τον ΟΗΕ έχουν μετατραπεί σε καταφύγια προδοτών που διαφεύγουν από την τουρκική δικαιοσύνη. Δεν γίνεται καμία ενέργεια, κανένα ξεκάθαρο βήμα για να λογοδοτήσουν οι τρομοκράτες στη δικαιοσύνη».
«Δυστυχώς, οι χώρες αυτές βρίσκονται όμως σε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Παρ’ όλες τις εικόνες, τους μάρτυρες, τις ειδήσεις και τις καταγγελίες, δυστυχώς δεν γίνεται κανένα βήμα προς αυτούς που ασκούν αυτή την καταπίεση» προσθέτει ο Τούρκος πρόεδρος.
Αντιθέτως υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι η χώρα που διασώζει τους μετανάστες στο Αιγαίο. «Χάρη στις επιχειρήσεις μας στο Αιγαίο, ο αριθμός των μεταναστών που διασώθηκαν από το χείλος του θανάτου φτάνει τους 20.000, μόνο πέρυσι», δήλωσε συγκεκριμένα.