Εκνευρισμός στην Άγκυρα για τη στάση Μπλίνκεν και το όχι στα F16
Με «άδεια χέρια» και χωρίς καμία διπλωματική δέσμευση ή κάποια επίσημη δήλωση, για τα τουρκικά F-16, έφυγε από την Ουάσιγκτον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την κρίσιμη -για τα εξοπλιστικά της Τουρκίας- συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.
Το αποτέλεσμα της συνάντησης όπου δεν βγήκε «λευκός καπνός» για τα τουρκικά μαχητικά, μοιραία έφερε τον έντονο εκνευρισμό της Άγκυρας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να στοχεύει και πάλι τα πυρά του προς την Ελλάδα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, έδειξε εξέφρασε την ενόχλησή του για μια σειρά πραγμάτων, ανάμεσα στα οποία και για τις εννέα αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η χώρα μας στρατιωτικοποιεί νησιά με αμερικανικά όπλα και οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση σε αυτό. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιτέθηκε και στον Μπομπ Μενέντεζ, λέγοντας ότι «κάποιοι επιχειρούν να εμποδίσουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία.
Σε δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η πολιτική των ΗΠΑ (για Ελλάδα και Τουρκία) έχει αλλάξει και δεν είναι πλέον ισορροπημένη ανάμεσα στις δυο πλευρές, παρά τις αντίθετες δηλώσεις της Ουάσιγκτον για ίσες αποστάσεις.
«Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών και αυτό συμβαίνει με τα τεθωρακισμένα οχήματα που παραχωρούν οι ΗΠΑ και στο ζήτημα αυτό δεν υπήρξε κάποια ένσταση των ΗΠΑ. Δεν είπαν "δεν μπορείς να το κάνεις αυτό". Επίσης, η Ελλάδα δηλώνει πως οι εννέα βάσεις (των ΗΠΑ) είναι για να υπάρχει εξισορρόπηση απέναντι στην Τουρκία και από τις ΗΠΑ δεν είδαμε κάποια δήλωση που να διαψεύδει αυτό».
«Δεν θα κάνουν στην Τουρκία ό,τι θέλουν, επειδή θέλουν να μας πουλήσουν F-16, η Ελλάδα κάνει προβοκάτσιες και προκαλεί με την στήριξη των ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η απαίτηση των ΗΠΑ
Παρά την σκληρή διπλωματική πίεση που ασκεί η Τουρκία στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν δεν άφησε καμία «χαραμάδα» κινήσεων στην τουρκική πλευρά θέτοντας τις δικές του απαιτήσεις στο τραπέζι των συζητήσεων.
Το παρασκήνιο της συνάντησης ήταν έντονο και σύμφωνα με αυτό ο Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε στον Τσαβούσογλου ότι αν η Τουρκία δεν ανάψει το «πράσινο φως» σε Σουηδία και Φινλανδία, για ένταξη στο ΝΑΤΟ τότε οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να πουλήσουν στην Τουρκία τα F-16 ή οτιδήποτε άλλο.
Χαρακτηριστικό της διπλωματικής πανωλεθρίας που υπέστη η Άγκυρα, είναι το γεγονός ότι ο Τούρκος πρώην πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Ναμίκ Ταν, προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter μετά το τετ α τετ Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν, λέγοντας το χαρακτηριστικό, «μηδέν εις το πηλίκο».
Πυρά και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στην επίθεσή του κατά της Ελλάδας ο Τούρκος ΥΠΕΞ, δεν άφησε απ' έξω ούτε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε συνολικά για τις κακές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, εστιάζοντας κυρίως στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.
«Ως Τουρκία, φυσικά, δεν είμαστε μια χώρα που διεξάγει εκστρατείες αποκλεισμού, όπως ποια χώρα πουλάει τι σε ποια χώρα ή για το αν η Ελλάδα θα αγοράσει αυτό ή εκείνο από εδώ και από εκεί, όπως κάνουν εκείνοι. Είμαστε μια χώρα που έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Φυσικά και θα θέλαμε να αγοράσουμε F-16. Εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της δικής μας αμυντικής βιομηχανίας.
Η εκστρατεία της Ελλάδας κατά της αγοράς F-16 από την Τουρκία, όπως γνωρίζετε, οδήγησε και πάλι σε τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα», δήλωσε.