Ο ΤΟΥΡΚΟΛΟΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR
Συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου: Πώς μπορεί να παρουσιαστεί ως επιτυχία στους Τούρκους ψηφοφόρους
Xωρίς κάποια επίσημη διπλωματική δέσμευση για τα τουρκικά F-16, έφυγε από την Ουάσιγκτον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την κρίσιμη -για τα εξοπλιστικά της Τουρκίας- συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.
Ωστόσο, δεν είναι εφικτό από μια μόνο συνάντηση να βγει κάποιο αποτέλεσμα. Σε δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδειξε την ενόχλησή του και ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η πολιτική των ΗΠΑ (για Ελλάδα και Τουρκία) έχει αλλάξει και δεν είναι πλέον ισορροπημένη ανάμεσα στις δύο πλευρές, παρά τις αντίθετες δηλώσεις της Ουάσιγκτον για ίσες αποστάσεις.
Οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, προσπαθούν να κρατήσουν μια ισορροπία με σκοπό να ικανοποιηθούν τα αιτήματα και των δύο πλευρών.
Όπως εξηγεί στο Newsbomb.gr ο Οθωμανολόγος-Τουρκολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος*, Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η συνάντηση Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν κινήθηκε μέσα στα αναμενόμενα πλαίσια της συναλλαγής. «Μια συναλλαγή η οποία εξελίσσεται βήμα βήμα και έχει να κάνει με:
- τη θέληση των ΗΠΑ να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία
- την άρση του βέτο της Τουρκίας
- την ικανοποίηση της Τουρκίας ότι οι υπό ένταξη χώρες θα παραδώσουν στην Άγκυρα Τούρκους πολίτες κουρδικής καταγωγής που έχουν καταδικαστεί ερήμην από τουρκικά δικαστήρια και απαιτείται η έκδοσή τους
- την αναβάθμιση των τουρκικών F-16
- την αγορά νέων F-16
- τη διευθέτηση του θέματος των F-35 και των κυρώσεων λόγω των s400 της Τουρκίας
«Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι διαπραγματεύσεις τόσο μεγάλων και σύνθετων θεμάτων δεν επιλύονται σε μια συνάντηση και πολύ περισσότερο σε μια επίσημη συνάντηση, αφού για να επιλυθούν απαιτείται μυστική διπλωματία, χρόνος και σίγουρα χρήμα», επισημαίνει ο κ. Σταθακόπουλος.
Ο καθηγητής εκτιμά, δε, ότι οι ΗΠΑ θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα της Τουρκίας σε βάθος χρόνου. «Από την κοινή δήλωση των δύο αξιωματούχων -"διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις"- διακρίνω ένα πρώτο βήμα αναβάθμισης των τουρκικών F-16, μερική άρση του βέτο της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και εφόσον υλοποιηθεί αυτό το πρώτο βήμα είναι σφόδρα πιθανό ο Αμερικανος πρόεδρος να κάνει χρήση του δικαιώματός του να παρακάμψει σε βάθος χρόνου, όχι άμεσα, τις ενστάσεις της επιτροπής Μενέντεζ.»
Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Σταθακόπουλο, η συνάντηση αυτή μπορεί να παρουσιαστεί στους Τούρκους ψηφοφόρους, ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, ως επιτυχής εξωτερική αμυντική πολιτική της Τουρκίας, η οποία πιστώνεται στον πρόεδρο Ερντογάν.
«Θεωρώ ότι οι απόλυτοι τίτλοι των ελληνικών Μέσων ότι η Τουρκία δεν πήρε ή δεν θα πάρει τίποτα μάλλον είναι υπερβολικοί», σημείωσε.
Παράλληλα, εξήγησε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν με λόγο και έργο να κρατήσουν την Τουρκία σε ελεγχόμενο περιβάλλον δυτικής συμμαχίας. «Ως εκ τούτου με φειδώ μεν αλλά θετικά υλοποιούν τα τουρκικά αιτήματα σε βάθος χρόνου ακριβώς για να κρατήσουν την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, κάτι που εξασφαλίζει για την Ελλάδα την αποφυγή ενδονατοϊκής σύγκρουσης, αφού Τουρκία και Ελλάδα είναι "σύμμαχοι" στο ΝΑΤΟ και ενδονατοϊκή σύγκρουση δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα.»
«Άραγε οι ΗΠΑ, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα αφήσουν να ανοίξει ένα μέτωπο μεταξύ δύο νατοϊκών χωρών στην ίδια περιοχή;», καταλήγει.
Σε ό,τι αφορά στις τουρκικές εκλογές, ο κ. Σταθακόπουλος εκτιμά ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει τις εκλογές στον δεύτερο γύρο. Στην Τουρκία το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που δηλώνουν μουσουλμάνοι ψηφίζει ΑΚΡ και Ερντογάν, μαζί με άλλα συντηρητικά κόμματα, ειδικά όσοι είναι υπέρ της Νομοθετικής επιβολής της μαντήλας, ζητώντας σταθερά την ίδρυση Türk Hilafeti/ Χαλιφάτου.
Επίσης, το 31,6% των Κούρδων θα ψηφίσει ΑΚΡ και Ερντογάν (36,4% είχαν ψηφίσει το 2018). «Το CHP /Κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα, φαίνεται να έλκει μόλις το 13,5% των Κούρδων (9,2% το 2018). Παρότι τα οικονομικά προβλήματα, οι δυσκολίες πρόσβασης στην εκπαίδευση και τη δικαιοσύνη αυξάνουν το αίσθημα της ανισότητας μεταξύ των Κούρδων – αν αφαιρέσουμε όσους θα ψηφίσουν HDP στον πρώτο γύρο των εκλογών – είναι πιθανόν στο δεύτερο γύρο, αρκετοί εξ αυτών να ψηφίσουν ΑΚΡ και Ερντογάν, με συνδετικό κρίκο την πίστη στο ισλάμ. Μη ξεχνώντας πως οι Κούρδοι προδόθηκαν και κυνηγήθηκαν ιστορικά από το Κεμαλικό κοσμικό κόμμα, ήδη εξ αρχής, όταν ιδρύθηκε η Τουρκική δημοκρατία το 1923 και κυρίως μετά το 1938, με το θάνατο του Κεμάλ.»
Όπως εξηγεί ο καθηγητής, στις εκλογές της 14ης Μαΐου θα εκλεγεί Πρόεδρος στο δεύτερο γύρο (50%+1 ) μόνο όποιος στηριχθεί από συμμαχίες κομμάτων και έχει παράσταση Νίκης. Ακόμα και εκείνοι που δεν θα ψηφίσουν στον πρώτο γύρο τον Ερντογάν, θα τον ψηφίσουν στον δεύτερο προκειμένου να μην έχουν ακυβερνησία. Εφόσον, κιόλας, ο Ερντογάν έχει κερδίσει 15 εκλογικές αναμετρήσεις και έχει εμπειρία, δεν έχει ορατό δυναμικό αντίπαλο με παράσταση Νίκης και παρά την δυσφορία του εκλογικού σώματος, έχει στρατηγική και πολιτικό όραμα να μεταστρέψει το κλίμα με παρεμβάσεις στην κοινωνική οικονομία.
Συνεπώς, οι Τούρκοι ψηφοφόροι «προτιμούν τον Τürklerin babası (μπαμπά των Τούρκων) από τον υποψήφιο που θα προτείνει η αντιπολίτευση, ο οποίος μάλιστα, μπορεί και να κλονιστεί αν στη διάρκεια της θητείας του, η συμμαχία που τον στήριξε διαλυθεί, ή λόγω στέρησης του "δικαιώματος του εκλέγεσθαι" ( Ιμάμογλου) ισχύσει δικαστική αναδρομική ισχύ της ποινής και εκπέσει του αξιώματος, οπότε θα υπάρξει τεράστια κρίση στη χώρα».
*Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Δρ Παντείου Πανεπιστημίου, Οθωμανολόγος/ Τουρκολόγος, Συνεργάτης Εργαστηρίου Τουρκικών & Ευρασιατικών Μελετών, Πα.Πει.