Ελληνοτουρκικά: Μικραίνει την ατζέντα των διερευνητικών ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γνωστό δημοσιογράφο του CNN, Φαρίντ Ζακαρία, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός ξεκαθάρισε δύο πράγματα:
- Δεν πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία και
- Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με τον Ερντογάν
Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μιλήσει σε ένα παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ για τα ελληνοτουρκικά είναι προφανώς μέρος της στρατηγικής της Αθήνας και ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Έλληνα πρωθυπουργό να ψαλιδίσει την ατζέντα των διερευνητικών και των απαιτήσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα έχει βάλει στο τραπέζι των διερευνητικών όλη τη γκάμα των παράλογων και ανιστόρητων απαιτήσεών της, γεγονός που τινάζει στον αέρα οποιαδήποτε καλή πρόθεση ή διάθεση για διάλογο και επίλυση.
Συνεπώς ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να υποβαθμίσει την πολεμική ρητορική του Ερντογάν και να κόψει τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας αν και γνωρίζει ότι διάλογος πριν τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία είναι αδύνατον να γίνει.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια βιώσαμε πολλές εντάσεις και όχι μόνο για το Καστελόριζο». «Θα πρέπει να μπορούμε να κάτσουμε με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να συζητήσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο. Το κάναμε επιτυχώς και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, με την Αλβανία θα παραπέμψουμε το ζήτημα στη Χάγη και αυτή θα αποφασίσει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Όσο συμφωνούμε στους κανόνες, που είναι το διεθνές δίκαιο για την επίλυση προβλημάτων και δεν προκαλείς αχρείαστα τους γείτονές σου, κρατάς ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας. Και δεν είναι χρήσιμο να εργαλειοποιείς την εξωτερική πολιτική για εσωτερικούς λόγους», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά.
«Πιστεύει κανείς ρεαλιστικά ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την τουρκική ενδοχώρα ή μήπως η τουρκική ενδοχώρα απειλεί τα ελληνικά νησιά;» σημείωσε ακόμη, για να προσθέσει ότι, μετά τις εκλογές, «οι οποίες θα λάβουν χώρα σχεδόν ταυτόχρονα» (σ.σ. στην Τουρκία αναμένεται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου), «υπάρχουν τρόποι να χαμηλώσουμε τις εντάσεις, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, αλλά με πολιτισμένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να απειλούμε ο ένας τον άλλον ή να έχουμε υπερπτήσεις».
«Έχουμε έναν δύσκολο γείτονα, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν είχαν ενισχυθεί επί δεκαετίες. Συνεπώς, είναι σημαντική η προβολή ισχύος μας», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός. Σχετικά με το πότε θα στηθούν κάλπες στη χώρα μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Θα πάω σε εκλογές κάποια στιγμή την άνοιξη».
«Δεν το θεωρώ απίθανο να βρούμε μια λύση με τον κ. Ερντογάν. Αλλά υπάρχουν ζητήματα εκτός συζήτησης -π.χ. η κυριαρχία των ελληνικών νησιών ή η συμφωνία με τη Λιβύη, που αγνοεί τα δικαιώματα της Κρήτης. Αν περιορίσουμε τη συζήτηση σε πραγματικά θέματα, μπορούμε να βρούμε λύσεις. Αλλά, αν διευρύνουμε τη συζήτηση σε θέματα που δεν μπορούμε να συζητήσουμε, δεν θα βρούμε λύση» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ωστόσο, αιχμές ο πρωθυπουργός άφησε για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «ο κ. Ερντογάν δεν βοηθά τη Συμμαχία, σε μια περίοδο που πρέπει να είναι αρραγής. Και, παράλληλα, δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, έχουμε διαρροή σε αυτό το μέτωπο».